Урізуючи витрати на освіту, влада залишає нас без майбутнього

01 квітня 2013, 10:03
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
267

Не весь педагогічно-викладацький склад України зможе дочекатися довгоочікуваного підвищення заробітної платні.

 Національний план дій на 2013 рік передбачає збільшення кількості студентів на одного викладача, внаслідок чого кількість педагогічних працівників скоротиться у 1,5 - 2 рази.
Про такі невтішні для багатьох українців цифри повідомила голова комітету освіти і науки Лілія Гриневич. Як зазначено у Національному плані дій на 2013 рік, освітян очікує "підготовка нормативно-правових актів щодо приведення у відповідність із європейськими стандартами норм навчального навантаження викладачів вищих навчальних закладів, збільшення показника кількості студентів на одного викладача до 18". Проте, за ствердженням фахівців, європейські стандарти визначають 4-6 студентів на одного викладача, а показники в Україні - 9-13 студентів.

Зменшення кількості викладачів спричинить збільшення робочого навантаження на тих, хто залишиться працювати, і, відповідно, відбере час для наукової діяльності.

Викладач, котрий не матиме вільного часу на зайняття наукою, не здатний повноцінно навчати студентів.У результаті, ми отримаємо менш підготовлених молодих фахівців. Я оцінюю подібні плани «реформ», як свідомі дії, направлені  на деградацію суспільства, зокрема, на зниження його інтелектуального та освітнього потенціалу. Це злочин проти суспільства. Знаходячи додаткові гроші на силовиків, при цьому урізуючи витрати на освіту, влада залишає нас без майбутнього. Така влада має піти!

Минулого року міністр освіти і науки Дмитро Табачник повідомив про основні напрямки «реформування» сфери освіти: вчителів у нашій країні забагато! Мовляв, за останні роки кількість учнів зменшилася майже удвічі (з 6,7 до 4,2 мільйона), а педагогів скоротили тільки на 7%. Як тепер з’ясовується, таким же шляхом планується здійснювати реформування і вищої школи України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: бюджет,статистика,Табачник,УДАР Віталія Кличка,Міністерство освіти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.