Виходити на Майдан – небезпечно

11 січня 2011, 08:19
Власник сторінки
Журналист, студент, общественный деятель.
0
489

Як повідомили у прес-службі ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», правоохоронні органи продовжують переслідування організаторів, лідерів і навіть простих учасників мітингів на Майдані Незалежності «За справедливі податки».

Як повідомили у прес-службі ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», правоохоронні органи продовжують переслідування організаторів, лідерів і навіть простих учасників мітингів на Майдані Незалежності «За справедливі податки».

Під час прийняття у Верховній Раді України за основу проектів Податкового кодексу України №6509 та №7101-1 були грубо порушені вимоги Конституції та законів України.

Вищі посадові особи держави та вищі органи державної влади України – Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України - своїми порушеннями примусили мільйони громадян України, що займаються малим та середнім підприємництвом, виступити із засудженням цих незаконних і протиправних дій парламентської більшості та Кабінету Міністрів України і взяти участь у багатотисячних мітингах і ходах протестів, які відбулися по всій Україні.

Слідчим відділом Шевченківського РУМВС у м. Києві 23 листопада 2010 року порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 293 Кримінального Кодексу України за фактом групового порушення громадського порядку. В рамках розслідування цієї кримінальної справи проводяться відповідні слідчі дії, у тому числі й щодо встановлення осіб, які брали участь у цих заходах з метою отримання від них, відповідних свідчень. Пізніше, безпідставно приписавши організаторам Майдану пошкодження гранітної плитки, порушили ще одну кримінальну справу за статтею 194 (знищення чи пошкодження майна в особливо великих розмірах).

Слідча група приїжджала до лікарні, де після складної операції перебував лідер виступів на Майдані Незалежності Сергій Мельниченко, який знаходився у важкому післяопераційному стані і не міг ходити. Не добившись від лікарів дозволу на допит хворого, міліція зробила виїмку історії хвороби і ввела пост чергування біля його палати. Щоб уникнути затримання у післяопераційному стані, організатор Майдану залишив лікарню через технічний вихід і змушений переховуватися.

На майно першого заступника організатора Майдану, начальника Центрального штабу захисту українського підприємництва Петра Михайленка, якого також вважають підозрюваним, заочно накладено арешт, а до квартири його матері регулярно приходять працівники МВС.

Три доби утримувався в Подільському ізоляторі тимчасового утримання один з учасників виступів проти незаконного прийняття Податкового кодексу Олександр Мандич, а 28 грудня ввечері були затримані журналіст Ігор Гаркавенко, Віталій Грузинов та О.Заплаткін. За рішенням Шевченківського райсуду Києва (головуючий суддя Пономаренко Н.В.) Мандича було звільнено з під варти на підписку про невиїзд, а Гаркавенку, Заплаткіну та Грузинову обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Під час допиту в слідчому управлінні ГУ МВС України 6 січня було пред’явлено звинувачення одному з охоронців «Міста волі» Олегу Охтирському, якого лише в останній день виступів – 2 грудня – самозваний «генеральний координатор» Олександр Данилюк на зборах невеличкої групи підприємців з Харкова «призначив» комендантом містечка.

Десятки інших пересічних учасників акції, яких встановлюють по фотографіям і відео репортажам з Майдану, регулярно викликають на допити, вчиняють психологічний тиск.

Захищаючи свої права на працю і підприємницьку діяльність, громадяни України були вимушені скористалися своїм правом збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, яке надано їм частиною першою статті 39 Конституції України. Другою частиною цієї ж статті 39 Конституції України встановлено, що «Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.»

Але незважаючи на це, працівники правоохоронних органів розпочали затримання та арешти громадських діячів, що організовували виступи підприємців, які виступали за скасування Податкового кодексу, у тому числі і розмістивши намети на Майдані Незалежності.

Переслідування учасників Майдану-2010 ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції» вважає суто політичними розправами і залякуваннями громадських активістів на майбутнє. Слід зазначити, що однією з вимог мітингувальників до Президента України було недопущення переслідувань учасників виступів, і Президент дав слово забезпечити їхню безпеку.

В.Ф.Янукович визнав законність вимог громадян України, що виступали проти прийняття проекту Податкового кодексу України №7101-1, зазначивши, що він несе суттєві ризики, які можуть обернутися звуженням прав громадян і порушенням засадничих гарантій прав і свобод, визначених Конституцією України. За Законом слід було взагалі попрощатися з Податковим кодексом України аж до 2012 року.

Президент свого слова не дотримав, як і стосовно обіцяного ним ветування недолугого Податкового Кодексу. Цей факт не дуже дивує. Але в Україні є опозиція, численні представники якої неодноразово з’являлися у наметовому містечку, виходили на сцену, встановлену ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», давали солодкі обіцянки і розраховували отримати від підприємців політичну підтримку. Де вони тепер?

Народний депутат України О.В.Ляшко вніс до Верховної Ради проект № 7538, у якому пропонується, аби Верховна Рада України зокрема постановила:

«…Визнати неприпустимим використання працівників правоохоронних органів для розправи над учасниками зборів, мітингів, походів і демонстрацій, про проведення яких громадяни завчасно сповіщали органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, і які були вимушені проводити, внаслідок того, що вищі посадові особи органів державної влади України грубо, цинічно й систематично порушували Конституцію та закони України й конституційні права громадян України на права на працю й підприємницьку діяльність.

Доручити Генеральному прокурору України - провести термінову перевірку дій працівників правоохоронних органів, які здійснюють затримання та арешт учасників зборів, мітингів, походів і демонстрацій, про проведення яких громадяни завчасно сповіщали органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, застосувати відповідні міри прокурорського реагування й особисто проінформувати Верховну Раду України.

Заслухати звіт Генерального прокурора України Пшонки Віктора Павловича та Міністра внутрішніх справ України Могильов Анатолія Володимировича з питань порушення кримінальних справ проти громадян України – учасників зборів, мітингів, походів і демонстрацій».

Метою і та завданням Постанови є захист права на працю і підприємницьку діяльність громадян України, які були вимушені скористалися своїм правом збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, яке надано їм частиною першою статті 39 Конституції України.

Олег Ляшко виявився єдиним з політиків, хто реально переймається правами громадян України на відстоювання своїх інтересів. За його словами, пропозицію розглянути Проект Постанови на Погоджувальній раді у день опозиції в середу, 12 січня, не підтримали ані представники парламентської більшості, ані опозиція. «Ті, хто давав команду стягти мене зі сцени під час виступу, сьогодні самі сприяють переслідуванням громадських активістів і підприємців, які виходили на захист Конституції і Закону, - каже Олег Валерійович, - Вони лише хотіли в’їхати до влади на спинах цих хлопців, а тепер не бажають про них і знати».

Нині політики і політологи багато сперечаються про феномен підприємницького Майдану, виступають у пресі з прогнозами – скільки людей підтримає гасла опозиції навесні – але мало хто замислюється над тим, кого насправді будуть підтримувати підприємці, які мали достатньо підстав розчаруватися як у провладних політиках, так і в опозиціонерах.

ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», яка ініціювала мітинги підприємців на Майдані-2010, вважає післямайданну поведінку політиків лакмусовим папірцем їхнього справжнього ставлення до громадян і визначальним фактором подальшої політичної ролі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.