Схід і Захід разом?

22 січня 2011, 19:19
Власник сторінки
Журналист, студент, общественный деятель.
0
675

Активісти «КУПРу» відмічають День Соборності України голодуванням

22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки – Україна об’єдналася у одне ціле. Офіційно святкується цей день у нашій державі з 1999 року. Багато віків українці боролися за свободу та незалежність Батьківщини. День Соборності став важливим кроком до здійснення мети.

Сьогодні, рівно через 92 роки після Злуки, Україна знову розколюється. Нова влада, яка взяла управління державою у свої руки, політичними міжусобицями та чварами не єднає, а навпаки, сварить народ. У центрі столиці святкується День Соборності: урочисті концерти, віче, організоване опозицією, на Софійській площі, величезний пазл на Контрактовій, живий ланцюг з людей через міст Патона… Проте, який відсоток із усіх цих людей прийшов на свято із власної ініціативи? Відомо, що декілька автобусів із різних областей з’їжджалися до Києва, людей агітували прямо на робочих місцях... Ввечері на Майдані Незалежності весь підземний перехід, він же «труба», забитий молодиками непрезентабельної зовнішності у дублянках та «кепочках». Вони присіли «на корточки» і тримають у руках згорнуті або спущені національні прапори: ніби чекають якихось команд.

Проте, не всі охочі святкують так, як хочеться: члени ВГО «КУПР» згадують легендарний день з історії України голодуванням. А все через жорстокі репресії з боку влади: активістам навіть заборонили проводити будь-які заходи 22 січня, крім того, Голову правління організації цього ранку викликали на допит. Все це – відгуки Майдану-2. Нагадаємо, що активістам, які виступали проти прийняття Податкового кодексу, висунули звинувачення у зумисному пошкодженні державного майна (плитки на центральній площі Києва) та у перекритті дороги. Після згортання наметового містечка й до сьогодні за борцями за свободу влаштували полювання: декого вже вдавалося затримати, декого – ні, проте представники влади та правоохоронних органів наполягають на своєму.

«КУПР» заявив про початок добового голодування під стінами ГУ МВС. Початок - 22 січня, десята ранку. На вул. Володимирській, 15, учасники виставили стільці, на яких вмостилися із плакатами «Ні поліцейській державі!», «Стоп авторитаризм» тощо. На їх обличчях – білі маски, на головах – білі стрічки з червоними написами «Я голодую!». «Це голодування - попереджувальне», - коментує один із активістів. Якщо переслідування не припиняться, обіцяють продовжувати.

Для того, аби знайти для себе відповідь на питання «Хто правий?», варто хоча б просто прогулятися Майданом у вихідні та звернути увагу на плитку під своїми ногами. Можна знайти місця на зовсім іншому боці вулиці, де покриття більш пошкоджене, ніж на тому місці, де стояли намети. Немає особливої різниці. До того ж – не перший раз такі мітинги.

Чи можна назвати День Соборності справжнім святом єднання, якщо це – тільки маска? Насправді ж Україна розсипається все на дрібніші й дрібніші кавалки, які потім склеїти буде дуже важко. Спочатку – не дозволяли вільно висловлювати невдоволення діями влади, сьогодні – забороняють святкування Дня Соборності, завтра – страшно буде й носа на вулицю висунути? Невже це і є результати тієї самої злуки, коли, за історичними фактами, «Схід і Захід – разом»? Хоча, що там історія – наші можновладці і її, як всі вже встигли переконатися, намагаються переписати так, як їм буде вигідно…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.