Як бабусі надурили українських медійників і не тільки

05 лютого 2011, 20:12
Власник сторінки
Журналист, студент, общественный деятель.
0
696

Двадцятеро бабусь на чолі з журналістом українського телеканалу змогли обдурити не тільки українські, а й закордонні ЗМІ, доклавши мінімум зусиль.

Сьогодні, 5 лютого, на на телеканалі «ТВі» у програмі «Знак оклику» журналіст Костянтин Усов розказав усім, як насправді влаштовуються проплачені акції протесту в Україні.

Почалося все з відомої вже всім історії про те, як Мустафа Найем зняв скандальне відео про розрахунок за мітинги на День Соборності. Нагадаємо, тоді на записі впізнали сина народного депутата від «Партії Регіонів» Олега Надоші – Андрія. Потім з’явилося ще одне відео, де обурені «професійні мітингувальники» скаржилися, що «регіони» із ними не розрахувалися. Матеріали миттєво облетіли всі ЗМІ й Інтернет-ресурси та стали темою номер один для обговорень.

Саме на основі скандального святкування Дня Соборності України журналісти «ТВі» вирішили провести власне розслідування. Вигадана ними Асамблея «За права жінок похилого віку» у кількості 20 осіб – літніх жінок – пікетувала під будівлею Адміністрації Президента з вимогами звільнити Людмилу Янукович з-під домашнього арешту. Також бабусі вимагали вічного правління Віктора Януковича на посаді Президента України. Пізніше повідомлялося й про те, що Асамблея обрала головою першу леді країни, та навіть створила власний фонд. Новина миттєво розлетілася всіма медіа, українськими та не тільки. Цікаво те, що насправді бабусь для мітингу Костянтин Усов «замовив» у тих самих осіб, які виводили народ на Майдан для «Партії Регіонів». Про зустріч із «ляльководом» та розцінки на українських пікетувальників журналіст розповів у сюжеті, що вийшов у ефірі «ТВі» 5 лютого.

Сотні журналістів та блогерів розмістили у себе анонси вищезгаданих подій. Більшість ЗМІ «купилися» на прес-релізи, що розсилалися прес-службою Асамблеї, через те, що побачили що новину підхопили першими такі «гіганти» українських медіа, як «Українські новини», «Українська правда», «День» та навіть російська радіостанція «Эхо Москвы». Але вже 5 лютого, буквально за пару годин до зазначеного ефіру на «ТВі», «Телекритика» першою опублікувала матеріал про те, як все було насправді (дивіться посилання: http://www.telekritika.ua/redpolitics/2011-02-05/59891). Автора цього матеріалу зацікавило питання, чому українські ЗМІ так легко «повелися» на прес-реліз від невідомої досі організації, про яку, крім електронної адреси, нічого більше не було відомо? Проте, якщо мас-медіа сприйняли новину як хороший інформаційний привід, то звичайні читачі у коментарях до публікацій в багатьох Інтернет-виданнях вважали все це лише жартами. З чого б це бабусям ні сіло не впало закортіло переживати за Людмилу Янукович? Але ж, як би там не було насправді, тему підняли й справді актуальну. Віктор Федорович, на відміну від своїх іноземних колег, ніколи не бере дружину в ділові візити з собою.

«У понеділок «Телекритика» охоче надасть слово керівникам редакцій та ньюзрумів, які «піймалися» на провокацію. Перш за все нас цікавить – які уроки з цього дуже показового експерименту винесемо ми, журналісти та ЗМІ в цілому?», - повідомляє видання на своєму офіційному веб-сайті. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.