Пенсійна профанація .

30 червня 2011, 06:11
Власник сторінки
Адвокат, член Ради Адвокатів міста Києва
0

Чи вірить громадянин Україні в позитивні наслідки пенсійної реформи та в чесність політиків ?

Україна за рівнем публічної довіри до політиків посідає 122 місце серед Чаду, Бурунді, Анголи, Зімбабве та Мавританії серед 139 країн .

Що-ж уявляє пенсійна реформа по-українські ?

 ЇЇ автори не стали «придумувати велосипед» та взяли за основу пенсійну реформу в Російській Федерації,  не взявши до уваги негативні наслідки таких нововведень. Адже нещодавно по Росії пройшли масові протести російських пенсіонерів проти подібних нововведень .

«Трирівнева пенсійна система дозволить розподілити між трьома її складовими ризики, пов'язані із змінами в демографічній ситуації (до чого більш чутлива солідарна система) та з коливаннями в економіці і на ринку капіталів (що більше відчувається у накопичувальній системі)»

Так званий, перший рівень пенсійної системи - солідарна система, фактично існуюча сьогодні, отримає лише косметичний ремонт, де головним буде  розмежування джерел фінансування з державним бюджетом, наслідком чого є зменшення тиску на бюджет. Всі заходи в солідарній системі - розширення кола платників, розширення періоду врахування заробітку, залежність пенсії від заробітку, стимулювання громадян до пізнішого виходу на пенсію, мають на меті – фактичне зменшення розміру пенсії для майбутніх пенсіонері .

Другий рівень пенсійної системи - накопичувальне пенсійне страхування, неефективне в Російській Федерації через низьку активність громадян,  має на меті «благородну» ціль за рахунок частини відрахувань до Пенсійного Фонду, створити накопичувальні пенсійні рахунки громадян , звідки  «кошти інвестуватимуться в економіку країни з метою отримання інвестиційного доходу і захисту їх від інфляційних процесів».  Управління пенсійними коштами здійснюватимуть компанії з управління активами, тобто «трастові» недержавні компанії. Але громадяни України чудово пам’ятають афери 90-х років «Льоні Голубкова», а тому довіру до трастів відновити практично неможливо. Тим паче у громадян є більш надійна існуюча альтернатива - строкові банківські вклади у будь-якій валюті.

Третій рівень пенсійної системи - недержавне пенсійне забезпечення, також формально існуючий в Україні, оскільки Закон України « Про недержавне пенсійне забезпечення » прийнятий ще в 2003 році, також довів свою мало ефективність як через об’єктивні так і суб’єктивні  причини, як то відсутність податкових преференцій, низька довіра громадян, недостатній захист пенсійних вкладів громадян від інфляційних процесів, також робить цей рівень системи сумнівним.

Тож замість реформи маємо, коригування існуючої солідарної  пенсійної системи, без перспективи отримання в майбутньому більш менш достойної пенсії.

Тож пану Тігіпку необхідно було б розробити ще з десяток інших заходів щодо реформування пенсійної системи , які могли   покращити систему пенсійного забезпечення в майбутньому.

Так наприклад, пенсіонер в Сполучених Штатах Америки моє довічну безкоштовну медичну страховку, але для цього в Україні необхідно спочатку провести реформу системи охорони здоровя . В більшості країн Європейського Союзу, популярним інструментом додаткового недержавного пенсійного забезпечення є страхування життя - ануїтет життя, обсяги якого тільки в одній Німеччині складають 570 млрд. євро. Та й систему банківських вкладів також можна реанімувати після банківської кризи, стимулюючи громадян зберігати кошти в банківських установах. Але найбільшим дестабілізаційним  фактором є колосальна система пільг в Україні, яка зведе нанівець будь-які реформи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.