Безцінний подарунок наркомафії

15 липня 2011, 09:50
Власник сторінки
Адвокат, член Ради Адвокатів міста Києва
0
548

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов виступає за скасування кримінальної відповідальності за дрібні злочини, пов'язані зі збутом невеликих партій наркотиків.

Доповідь Глобальної комісії з антинаркотичної політики викликала неабияку дискусію в світі про подальшу стратегію боротьби з наркотиками.

19 відомих політиків, серед  яких Кофі Анан, Хав’ер Солану, Луїз Арбур та Джордж Шульц- стверджують , що війна з наркотиками програна, а тому рекомендують легалізувати легкі наркотики.

 Така позиція гостро критикується США, Мексикою та Росією. Заради справедливості слід відмітити , що цей висновок не є новим, оскільки ще в 2009 році доповідач ООН Антоніо Марія Коста відзначив, що саме система контролю винна в виникненні незаконного чорного ринку наркотиків макроекономічного масштабу. Саме тоді UNODC  вперше звернуло увагу на питання легалізації наркотиків.

Для України проблема наркотиків також стоїть гостро, оскільки Україна є транзитною країною з Сходу на Захід та навпаки, а тому частина наркотиків звичайно осідає в Україні «для власних потреб». За даними вітчизняних експертів 10 % підлітків в Україні вживають наркотики. Особливу небезпеку несуть синтетичні наркотики , які як правило виробляються в Південно-Східній Азії.

Чи можлива легалізація наркотиків в Україні ? На сьогоднішній день контрабанда, виробництво, придбання,  зберігання та збут наркотиків карається позбавленням волі строком до дванадцяти років.

Але, особа звільняється від кримінальної відповідальності за придбання, зберігання наркотиків, якщо особа добровільно звернувся на лікувального закладу та розпочала лікування від наркоманії або  сприяла розкриттю злочину.

Саме ця норма кримінального кодексу дає підстави стверджувати, що наркотики в Україні легалізовано, але приймати їх слід під наглядом лікаря-нарколога та\або  працівника міліції  .

 Натомість в Україні відсутня будь-яка роз’яснювальна робота серед підлітків про шкоду наркотиків,  а тому армію наркоманів щороку поповнюють тисячі підлітків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: наркотики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.