При будь-якому сценарії втрата газотранспортної системи очевидна і безповоротна

07 грудня 2011, 15:44
Власник сторінки
0
406

Як відомо, українське законодавство забороняє операції з відчуження вітчизняної ГТС. Вихід з такої ситуації один – внесення змін в закон про трубопровідний транспорт.

 Нещодавно російський «Газпром» став стопроцентним власником «Белтрансгазу». Як відомо, українське законодавство забороняє операції з відчуження вітчизняної ГТС. Вихід з такої ситуації один – внесення змін в закон про трубопровідний транспорт. До слова – подібний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді. 

 На цей рахунок існує дві, діаметрально протилежні точки зору. Згідно з першою, промоутером котрої є С. Тігіпко, реорганізація «Укртрансгазу» дозволить взаємовигідно домовитися з російськими партнерами і уникнути підвищення ціни на комунальні послуги для споживачів. Друга, більш розповсюджена, стверджує, що зареєстрований у ВР законопроект є черговим кроком до повторення долі «Белтрансгазу», з відповідними економічними та політичними наслідками. 

  На моє глибоке переконання, Росія хоче зробити те саме з українською газотранспортною системою, оскільки білоруська в порівнянні з нашою невелика. Українська значно потужніша, а тому цікавіша. По-суті, білоруська для Росії мало що варта, в той же час Україна це ласий шматочок, починаючи з газотранспортної системи. ГТС спочатку за безцінь приватизують, а потім продадуть. Виграють від цього лише представники влади і олігархи, котрі домовляться про нижчу ціну для своїх хімічних та металургійних підприємств. Українці, в цілому, втратять, спочатку в площині економічних активів, потім – суверенітету.

 Це буде катастрофа. При будь-якому сценарії втрата газотранспортної системи очевидна і безповоротна. При детальнішому розгляді стає очевидним, що ціна на носить не лише геополітичний характер. У внутрішньому вимірі вона є однією з причин відсутності бюджету на наступний рік.

 Зараз готується запит до Конституційного суду щодо максимального скорочення соціальних пільг у громадян України. Вони хочуть, щоб наступний бюджет був позбавлений зобов’язань перед громадянами. Першочергово це стосується чорнобильців, афганців. ветеранів, інвалідів тощо. Наступний бюджет хочуть прийняти без цих статей.

  Третім пунктом широкомасштабної операції з пограбування українців приватизація землі, частина коштів з котрої закладуть до майбутнього бюджету. Самі гроші спрямують на так звані інвестиційні проекти, з котрих на відкати владі піде до 60%. Чим ще пояснити падіння ВВП на 5% за останні роки?

 За великим рахунком йдеться про комплекс – ціна на газ, приватизація землі і зняття з держави будь-яких соціальних зобов’язань. Отримані від них кошти оформлять як інвестиційні проекти, зокрема, будівництво, замість зміцнити соціальну сферу. Корпоративні податки на олігархів знову зменшаться, соціальна сфера втратить, а бюджет створять за рахунок коштів простих громадян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.