Захистити підприємців

03 лютого 2012, 09:30
Власник сторінки
0
585

У нас унікальна країна. 20 років, які я працюю підприємцем, ми боремося за свої права з владою.

Більше року тому ми з подивом запитували в уряду, що дасть новий Податковий кодекс, навіщо він потрібен і для чого його намагаються впровадити? Нам пояснювали, що це для нашого щастя і радості. Пройшов рік, як він діє, і я задаю питання багатьом підприємцям: чи відчув хто-небудь найменше поліпшення від цього Податкового кодексу? 

З усіх боків чую лише одне: ні. Для підприємців малого бізнесу статті про «спрощенку» і закон про єдиний соціальний внесок істотно збільшили податкове навантаження. Максимальні ставки єдиного податку застосовуються по всій країні, за рідкісним винятком, коли наші активісти здіймають серйозні «бучі» біля місцевих адміністрацій. Обсяг звітності виріс у декілька разів, а спрощенцям тепер треба займатися ще й первинною документацією.

Через недосконале законодавство, присутність у ньому багатьох неоднозначних тверджень та вимог, а також через некомпетентність багатьох чиновників права підприємців порушуються на кожному кроці. 
Ми постійно спілкуємось з підприємцями з різних регіонів України і шукаємо, як допомогти вижити бізнесу у нашій країні. І як результат - цього тижня презентували всеукраїнський проект «Захистити кожного».  Його ідею нам запропонувала Наталія Королевська, яка завжди підтримувала підприємців і наш Громадянський рух «Вперед!»

«Захистити кожного» - це відповідь бездіяльності та свавіллю влади.  Ми хочемо дати в руки кожному підприємцю чіткий алгоритм боротьби за свої права:  оперативне реагування на порушення, знання своїх прав та спільність дій.

Одним з основних інструментів в руках підприємців відтепер стане гласність. Для цього ми створили сайт «Владу - під контроль».  Це перший і поки що єдиний он-лайн проект в Україні, де можна буде фіксувати конкретні випадки правопорушень посадовців або розповісти про їхню бездіяльність при вирішенні якогось питання. Таким чином ми спільними зусиллями зможемо створити реєстр можновладців, які за державний кошт вирішують свої питання.

По-друге, ми продовжимо практику роботи консультаційних пунктів для підприємців. З літа минулого року наші активісти їздять по регіонам України і навчають підприємців «самозахисту» та основам роботи за новим Податковим кодексом. 

Як показало таке спілкування, підприємці не знають своїх прав, вони залякані непомірними штрафами. Тому ми продовжимо роз’яснювати підприємцям звичайною людською мовою українське законодавство, аби люди знали не тільки свої обов’язки, а й обов’язки різних державних органів. 

Кожен бажаючий зможе отримати наші брошури «Мистецтво самозахисту. Взаємодія з органами державного нагляду (контролю)» та «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності. Актуальні питання», які були видані за підтримки Наталії Королевської  і вже стали настільними книгами десятків тисяч підприємців з усієї України.  

Крім того, найближчим часом світ має побачити друга частина брошури з «самооборони», в якій будуть викладені принципи спілкування з представниками таких органів як прокуратура, податкова, СБУ, УБОЗ та УБЕЗ. 

В рамках проекту «Захистити кожного» ми також розпочинаємо збір підписів під вимогою внести зміни до Податкового кодексу у частині спрощеної системи оподаткування, оскільки чинне законодавство не просто ставить на коліна дрібний бізнес, а знищує його. 

Податкове законодавство треба змінити, бо тільки за минулий рік кількість зареєстрованих організацій скоротилась більш ніж на 200 тисяч, а це вже яскраве свідчення знищення бізнесу в Україні. Якщо сьогодні не створити привабливі умови для роботи дрібного бізнесу, то вже завтра гроші недоотримають міські бюджети, що матиме жахливі наслідки. Крім того, завищені ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску змушують багатьох підприємців не просто закривати бізнес, а йти в тінь, тобто працювати нелегально і платити за «дах».

Для того, аби зміни до податкового кодексу були ефективними, ми найближчим часом створимо робочу групу з підприємців та громадських активістів, які знають, як саме виписати взаємовідносини держави та бізнесу, аби врахувати інтереси обох сторін.  Ми переконані, що написані саме таким чином зміни до законодавства будуть підтримані тими, кому з цим законодавством працювати.

Якщо влада не почує нас, в нас не залишиться іншого шляху, як вийти вулицю.  Якщо влада не підтримає наші конструктивні пропозиції, в нас залишаться тільки акції протесту. І тоді ми покажемо,  що ми виходимо не для того, щоб просто вийти. Ми будемо виходити, щоб заявити свою позицію і розповісти, що ми - це ті, хто знає, що потрібно робити, ми - це ті, хто готовий відповідати за майбутнє цієї країни.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: предприниматели,податковий кодекс,підприємці,Громадянський рух,Вперед!,ПАНАЭТОВ,Панаетов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.