На захист української мови

11 лютого 2012, 11:46
Власник сторінки
инженер
0
386

Сьогодні дуже багато робиться регіонами та ПР на захист саме російської мови.

Сьогодні дуже багато робиться регіонами та ПР на захист саме російської мови.

Наведу приклади утискання української мови:

  • у коммерційних, суспільних та ін. закладах відмовляють у обслуговуванні українською мовою
  • реклама, газети, книги, документи мають тільки російськомовну версію
  • регіональний статус мов приймається депутатською більшістю, нехтуючи відношенням до питання окремих терріторіальних одиниць в середині регіону
Тому треба внести до конституції такі положення:

  • кожна книга, журнал, рекламне оголошення, документ, наказ, справа та ін. мають бути доступні в тій самій точці продажу, місці оприлюднення як мінімум в українській версії, а публікації іншими мовами, у випадку комерційного продукта, мають бути присутніми на основі маркетингових досліджень. Наприклад, у крамниці не може бути присутня россійська версія видання при відсутній українській - за це на коммерційну структуру має бути накладений штраф.
  • суспільні, наукові та ін. некомерційні видання, праці - мають бути обов’язково представлені українською версією. Інші мови - на вибір автора.
  • реклама має бути у той самий час у тому самому місці якнайменш українською мовою, усі інші мови - за бажанням, але тим самим стилем, шрифтом, кольором, зі збереженням паритету рекламної площини між мовами
  • мовлення та телебачення мають забезпечити паритет в усіх вімірах між українською та ін. мовами. Виняток - місцеве громадське мовлення та телебачення. 
  • у веб-ресурсах, які належать українським установам, у т.ч. громадським, та підприємствам,  мовою відображення за умовчуванням є українська, інші мови обираються додатково.
  • все це стосується усіх регіонів України без винятку
  • статус регіональної мови нехтує правом самовизначення у даному питанні субрегіонів, тому має бути заборонений. Самовизначення у питанні дублювання діяльності громади другою мовою має проводитись тільки на рівні мінімальної територіальної/виборчої одиниці з фінансуванням на рівні даної території і з цього моменту мовне питання виходить з юрисдикції усіх органів влади вищого рівня.






Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.