ІІІ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ

06 вересня 2012, 09:13
Власник сторінки
Блогер
0
509

CZERNOWITZ – такою була назва австрійських Чернівців 1774-1918 рр. Це місто по праву вважається таємною літературною столицею Європи. Тут жили й творили Ольга Кобилянська і Юрій Федькович, Роза Ауслен

6-9 вересня 2012 року

CZERNOWITZ – такою була назва австрійських Чернівців 1774-1918 рр. Це місто по праву вважається таємною літературною столицею Європи. Тут жили й творили Ольга Кобилянська і Юрій Федькович, Роза Ауслендер і Ґеорґ Дроздовський, Йозеф Бург, Елізер Штейнберґ та Іцик Мангер, Ґрегор фон Реццорі, Міхай Емінеску і найзагадковіший поет післявоєнної Європи Пауль Целан. Саме у його промові «MERIDIAN», виголошеній 1960 року під час отримання літературної премії Георга Бюхнера, це слово трактується не просто як географічний термін, а як філософське поняття, пов’язане з літературою. Два роки потому, на вручені іншої нагороди, Пауль Целан про своє рідне місто скаже так: «Це була місцевість, де жили люди і книжки».

Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ – дійство, побудоване на фундаменті культурної спадщини Чернівців, продукт генної та історичної пам’яті його мешканців. Метою фестивалю є повернення Чернівців на культурну мапу Європи й розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їх зарубіжними колегами.

Учасниками MERIDIAN CZERNOWITZ є відомі та цікаві поети з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Великобританії, США, Данії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Росії, України та ін. Але головний учасник фестивалю – саме місто, де в цей час відбуваються численні поетичні читання, лекції, дискусії, презентації книг, поетичні прогулянки, музично-поетичні й винно-сигарно-поетичні вечори та театральні перфоманси.

Оскільки поезія є інтер’єром Чернівців, то протягом фестивалю його відвідувачі зможуть поринути в затишну літературну атмосферу, посмакувати добірною європейською поезією, насолодитися мистецтвом, яке не має кордонів, у супроводі цікавих українських і закордонних поетів.

SAM93261-460x434

З 6 по 9 вересня 2012 року у Чернівцях відбудеться IIІ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Захід присвячений сучасній європейській поезії. Його головною метою є повернення Чернівців на культурну карту Європи, розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їх зарубіжними колегами та перетворення субкультури, яку ми пропагуємо, на загальноукраїнську національну культуру.

Програму фестивалю складають поетичні читання, лекції, презентації книг, театральні та музичні перфоманси, відеопоезія, поезія в мультиплікації, електропоезія (поезія з електронною музикою) та багато інших навколопоетичних подій. Уперше в рамках фестивалю відбудеться відкриття Міжнародної книжкової виставки за участю видавництв з України, Польщі, Австрії, Німеччини та Швейцарії. Також планується низка заходів з нагоди відзначення Дня Йозефа Шмідта – всесвітньовідомого тенора з Чернівців.

Учасниками MERIDIAN CZERNOWITZ є знані та цікаві поети, музиканти, перекладачі з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю, Молдови, Румунії, України, Польщі, Данії, Нідерландів, Великобританії та США.

Цього року MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться у межах Подільсько-Буковинського туристичного кластеру і пройде під гаслом «Один фестиваль – три міста: Кам’янець-Подільський, Хотин, Чернівці». Основною «сценою» залишатимуться Чернівці, а до Хотина і Кам’янця-Подільського з читаннями та перфоменсами завітають учасники фестивалю.  Їм складуть компанію представники вітчизняних й міжнародих ЗМІ, а також зацікавлена публіка з Чернівців.

Фестиваль організований Чернівецькою обласною громадською організацією «Культурний капітал».

Чернівецька міська рада, Міністерство культури України, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, посольства Австрії, Німеччини, Швейцарії, США,  Німецький культурний центр Гете-Інститут Київ, Німецький культурний центр Gedankendach, Австрійський культурний форум, Федеральний уряд землі Карінтія (Австрія), Pro Helvetia Швейцарія, Польський інститут, міські ради м. Хотин та м. Кам’янець-Подільський, Фонд Роберта Боша, Конгрес національних громад України, представництво OeAD у Львові, Фонд Степана Ленігевича, проект USAID LINC, Німецьке Бюро Міжнародної Технічної Допомоги GIZ, фестивальна агенція «Ратуша», готель «Буковина», СОК «Цецино», клуб «Sorbonne» та інші беруть участь у співорганізації  фестивалю.

Генеральний партнер  – група компаній Дмитра Фірташа – Group DF.

Події фестивалю висвітлюватимуться у європейських та національних засобах масової інформації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Буковина,фестиваль,проект,Україна,Чернівці,поети
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.