В об’єктиві – Карпати

09 листопада 2012, 10:55
Власник сторінки
Журналіст, еколог, письменник
0
494
В об’єктиві – Карпати

Фотографія – це мистецтво, яке проникає в усі сфери життєдіяльності. Зараз неможливо уявити суспільство без фото, а особливо воно впливає на глядача, коли передає певну естетику.

Фотографія – це мистецтво, яке проникає в усі сфери життєдіяльності. Зараз неможливо уявити суспільство без фото, а особливо воно впливає на глядача, коли передає певну естетику. Напевно, природно  є те,  що з особливою радістю людина споглядає пейзажні знімки. Саме у цьому жанрі були презентовані фотороботи з усієї України на ІІ Всеукраїнському фестивалі екологічної фотографії «Карпатам назустріч», який відбувся 8 листопада у Національному природному парку «Синевир».

         Фотохудожники з Києва, Харкова, Донецька, Львова, Херсона, Ужгорода та інших міст країни подали на суд глядачеві свої світлини, зроблені у різні пори року в Карпатах. Вони поділилися власними  враженнями від дивовижної краси цієї гірської системи, подарувавши учасникам  фестивалю приємні миті. Екологічні мотиви були провідними у меті фестивалю. Організатори прагнули через естетику природи, що зафіксована на фото, та інші заходи фестивалю утверджувати екологічну культуру та природоохоронний світогляд людей, пропагувати ідеї бережливого ставлення до довкілля, показати принаду Карпат через фотографію тощо.

         –  Такий фестиваль є хорошою ідеєю і приємно, що він проводиться у такому мальовничому краї. Я з задоволенням ознайомився з роботами інших фотографів і презентував свої, –   каже фотохудожник з Мукачева Петро Паровінчак.

         Це найстарший учасник фестивалю, а наймолодшому Богдану Магдичу лише 14 років, але його світлини вражають. Хлопець добре вміє підібрати ракурс, звертає увагу на світло і тінь. До того ж, він сам заробив гроші, щоб придбати хороший фотоапарат і тепер серйозно займається цією справою.

          – Численні роботи, що надійшли на фестиваль з усіх кінців країни говорять про те, що інтерес до цього еколого-культурного заходу зростає. Ми раді, що люди цікавляться пейзажними  фото і нерідко сприймають природу як священне середовище, – каже голова оргкомітету ІІ Всеукраїнського фестивалю екологічної фотографії «Карпатам назустріч», заслужений природоохоронець України Микола Дербак.

Кожному фотографу, який подав свої роботи на фестиваль, він в урочистій обстановці вручив подяку і цікаву літературу екологічного спрямування.

У рамках фестивалю відбувся «Форум природолюбів, у якому могли взяти участь і висловити свої думки усі бажаючі. Провідними темами обговорення були екологічні проблеми Карпат, роль фотомистецтва у пропаганді природоохоронних ідей, краса природи – важливий мотиваційний аспект щодо її охорони, роль природно-заповідних територій у житті суспільства тощо. У кінці «Форуму природолюбів» була сприйнята резолюція, у якій, зокрема, зазначається: «Довкілля – це наш дім, але варто пам’ятати, що людина не є володарем природи, а лише учасником процесу розвитку навколишнього середовища. Не шкодити довкіллю – ось головний екоетичний принцип для кожного з нас. 

Звертаємось до всіх людей доброї волі бережливо ставитися до довкілля, не завдавати школи природі, дбати про її збереження і відтворення. Це може зробити кожен, відповідно до своїх можливостей, статусу, таланту.

Природа потребує турботи. Подбаймо про неї разом!»

Для шанувальників екологічного відео було презентовано новий фільм «Назустріч бурому карпатському ведмедю». Ідея його створення належить австрійському меценату Зігхарду Рашдорфу. З поважних причин він не зміг приїхати, тож доручив презентацію Людмилі Кононович, яка детально розповіла про те, як проводились зйомки фільму і запропонувала його переглянути. Відео викликало схвальні відгуки учасників фестивалю.

Презентували свої творчі здобутки й автори книг, які недавно побачили світ. Кандидат біологічних наук Юрій Тюх подав на суд читачам видання «Рослинний покрив НПП «Синевир», Михайло Бембило – книжку «Синевирська Поляна. Історія і сучасність», а Михайло Хланта – збірку екологічної поезії «Колоздрики в пучку». Усі ці видання насичені численними фотографіями краєвидів Карпат.

Учасники фестивалю також мали нагоду дегустувати чаї з карпатських рослин, що зібрані в екологічно чистих урочищах.

Хоча ключовою темою фестивалю є фотографія, художники не забажали стати осторонь на цьому екологічному святі. В окремому залі вони влаштували виставку своїх робіт, яка також викликала неабиякий інтерес.

ІІ Всеукраїнський фестиваль екологічної фотографії «Карпатам назустріч» подарував учасникам і гостям масу приємних вражень, а багатьох збагатив досвідом і натхненням для подальшої творчої праці і охорони довкілля.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: природа,фото,Карпати,Синевир,Закарпаття,ІІ Всеукраїнський фестиваль екологічної фотографії
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.