А тут ще й сусіди допомогли...

20 червня 2013, 14:34
Власник сторінки
Expert analyst on security issues
0
235

Велике їм за це дякую.

Польський Сенат віддав шану полякам, які 70 років тому стали жертвами масових вбивств на Волині. Щойно сенатори прийняли резолюцію, в якій визначили: Волинська різня була «етнічною чисткою, що несе ознаки геноциду». Вони також підкреслили потребу примирення з Україною.

Резолюція Сенату, яка називається «До 70 річниці Волинського злочину» нагадує, що 9 лютого 1943 року в результаті нападу УПА на село Паросля Перша на Волині «розпочалась брутальна акція фізичного знищення поляків, здійснювана бандерівською частиною Організації Українських Націоналістів і Українською Повстанською Армією». В ній також зазначається кількість жертв, яка становила майже 100 тисяч осіб, що співпадає з дослідженнями польського Інституту Національної Пам’яті (ІНП).

У резолюції, в якій сенат віддав належне загиблим від рук УПА полякам, Волинський злочин характеризується як «етнічна чистка, що несе ознаки геноциду». На думку сенаторів, на користь такої історично-правової кваліфікації свідчить організований і масовий характер злочину УПА, а також проявлена жорстокість.

Сенатори зазначили, що в історії польсько-українських стосунків також були такі події, якими Польща не може пишатися. Відзначили поміж іншого випадки польської відплати українцям у 1943-1945 роках. Водночас підкреслили спільні, польсько-українські зусилля з подолання важкого минулого, які мають служити примиренню поміж обома народами.

Резолюція не була ухвалена одноголосно. За її прийняття голосувало 55 сенаторів, 29 було проти, 10 утрималось від голосування. Сенатори «Права і справедливості» хотіли внести до резолюції поправку, яка визначала 11 липня Днем Пам’яті Мучеництва Кресов’ян, але не отримали необхідної кількості голосів. На їхню думку резолюція також мала б містити формулювання про «геноцид», а не «етнічну чистку, що несе ознаки геноциду». У цій вимозі вони опиралися на слідство ІНП в справі Волинського злочину, здійснюваного на основі статті Кримінального Кодексу Республіки Польша, який окреслює такі злочини як геноцид.

Сенатори «Права і справедливості» також висловили застереження щодо запису про несправедливу етнічну політику ІІ Речі Посполитої, а також випадки польської помсти українцям (сумнів щодо цього мав також один з сенаторів «Громадянської Платформи» Ян Рулєвські).

На думку Міністерства Закордонних Справ ніхто в Польщі немає сумнівів щодо кримінальної діяльності УПА. «Варто пам’ятати, що увіковічення УПА в Україні, яке дуже важке для нашого сприйняття, зазвичай не пов’язується з антипольскими намірами! – підкреслила заступник міністра МЗС Польщі Катажина Пелчиньска – Наленч, яка в МЗС відповідає за східну проблематику.

Нагадаємо, на початку тижня екс-президент України Леонід Кравчук зустрівся зі спікером Сенату Богданом Борусевичем. Він переконував польських політиків не використовувати у заявах із приводу 70-річчя Волинської трагедії термін «геноцид».

За матеріалом Rzeczpospolita.pl
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.