Як не перетворити мансарду на підвал?

15 липня 2013, 13:35
Власник сторінки
0
332

Сьогодні широкий вибір мансардних вікон дозволяє не обмежувати свою фантазію та бажання і створити неповторний простір у власному мансардному приміщенні.

Дизайнери всього світу пробують себе в оформленні мансард найрізноманітнішого призначення, починаючи від спалень, віталень та робочих кабінетів, закінчуючи кухнями, офісами та «креативними просторами». Та дизайн мансарди будь-якого зі згаданих призначень буде цікавим та надихаючим лише за умови достатнього або, принаймні, потрібного в тому чи іншому приміщенні освітлення. Інакше, чим мансарда відрізнятиметься від підвалу? Та нині це питання легко вирішують за допомогою різних способів встановлення мансардних вікон. Отож, вперед до креативу!   

 Креатив у межах рамок

Головний крок до того, щоб ваша мансарда не була схожа на підвальне приміщення – це правильно встановлені вікна або вікна встановлені на зручній висоті. Експерти рекомендують монтувати нижній край мансардного вікна на висоті 90-110 см від підлоги (як і у випадку звичайного вертикального вікна), а верхній – на висоті 200-220 см. Саме така висота вікон у мансарді дає можливість спостерігати краєвид з вікон, незалежно від того, чи Ви сидите чи стоїте. А також робить комфортним і управління вікном: на такій висоті зручно відкривати, закривати штори та вікна, мити їх, а також дотягуватися до вентиляційного клапану. До речі, наявність вентиляційного клапану – одна з життєвоважливих переваг сучасних мансардних вікон, адже свіже повітря в приміщенні не менш за освітлення впливає на нашу працездатність та гарне самопочуття протягом дня. Мансардні вікна з вентиляційними клапанами, дають можливість провітрювати мансарду навіть при зачиненому вікні, а наявність фільтру ще й захищає приміщення від комах та пилу. При цьому, окремі фільтри легко знімати та мити.

Також додаткове освітлення в приміщенні створюється за допомогою кількості вікон. У цьому випадку спеціалісти рекомендують пропорцію «1 до 10»: на кожні 10 кв.м. площі підлоги повинно припадати 1 кв.м. площі мансардних вікон. Звісно ж, з цього правила є виключення, приміром, мансарди-студії чи дитячі кімнати. У цих кімнатах рекомендована пропорція «1 до 8». Дані пропорції можна і навіть слід застосовувати при встановленні вікон, враховуючи  призначення конкретного мансардного приміщення. Ще існує одне цікаве правило, яке враховується при встановленні вікон у мансарді: розміщення декількох мансардних вікон у різних кутках кімнати (на різних схилах даху) дає більше освітлення, ніж одне суцільне вікно такої ж площі. Крім того, варто враховувати, що чим більший нахил покрівлі у мансарді – тим довше вікно необхідно буде встановити.

Для створення необмеженого огляду з вікна та для збільшення площі засклення можна скористатися додатковими нижніми чи верхніми похилими елементами. У разі, якщо в мансарді є пристінок, спеціалісти радять скористатися таким рішенням, як монтаж вертикальних віконних елементів. В парі з мансардними вікнами такі вертикальні вікна виглядають доволі органічно, оскільки встановлюються коробка до коробки.

 Мансарда на будь-який смак

Розгляньмо можливі варіанти встановлення мансардних вікон в залежності від типу/призначення приміщення, яке планується розмістити в мансарді. Приміром, якщо мансарда планується як спальня чи вітальня – задля гарного краєвиду рекомендується максимально розширювати засклену площу вікон. Це можливо досягнути завдяки збільшенню площі самого вікна, встановленню вищезгаданих додаткових похилих/вертикальних віконних елементів (у випадку наявності пристінку в приміщенні), або ж за допомогою монтажу двох чи більше вікон поруч одне одного.

Для створення неординарного інтер’єру слід розглянути такі рішення, як вікно-балкон та терасна система. Вікно-балкон має доволі простий механізм: відкривається верхня рама, після чого виштовхується нижня частина, що автоматично встановлює бічні перила, утворюючи, таким чином, безпечний балкон. Терасу, в свою чергу, можна створити за допомогою комплексу з декількох мансардних та вертикальних вікон, розташованих одне біля одного. Встановлюється така конструкція безпосередньо в дах, без зменшення внутрішнього простору мансардного приміщення. Тераса дає можливість виходити з приміщення та милуватися чудовим краєвидом ззовні. Крім того, тераси практичні та не вибагливі в побуті. Верхні вікна обертаються на 180 градусів навколо осі, що гарантує зручне та безпечне миття. Завдяки спеціальному вентиляційному пристрою з фільтром, що знімається,  приміщення можна провітрювати навіть при зачиненому вікні. Більше того, всі додаткові елементи обох конструкцій з’єднуються між собою коробка до коробки і, таким чином, виглядають як одне ціле.

Для таких приміщень, як дитяча кімната, робочий кабінет та бібліотека рекомендується також максимальна кількість світла. Її можна досягнути і за допомогою встановлення декількох вертикальних вікон одне біля одного або ж окремих вертикальних/горизонтальних вікон у різних кутках кімнати – в залежності від ефекту, якого Ви хочете досягнути.

Варто зауважити, що при монтажі вікон слід враховувати й простір, який можна використати для розташування меблів. Приміром, в кабінеті письмовий стіл зручно розташувати під вікном. У спальній кімнаті простір під вікном найкраще використати для ліжка – такий крок дозволить створити в будинку романтичний куточок з оглядом зоряного неба. У випадку дитячої кімнати в мансарді під вікнами можна облаштувати ігрову зону для дітей, подбавши, звісно, наперед про безпечний склопакет у приміщенні.

 Все більш популярним стає розміщення в мансарді  ванної кімнати. При цьому слід враховувати, що у вологих приміщеннях варто встановлювати вологостійкі мансардні вікна. Це ті самі дерев’яні мансардні вікна, та додатково запаяні в поліуретанову капсулу.

У разі, якщо мансардні вікна виконують роль верхнього світла і встановлені високо в покрівлі, відкриватися та закриватися вони можуть за допомогою пульту дистанційного управління, шнура чи стержня. Електрообладнанні вікна бувають двох типів: з живленням від електромережі та з сонячною батареєю. Останні є автономними, тому не потребують з’єднання з електромережею, а, отже, є відмінним рішенням для модернізації раніше встановлених вікон.

До речі, завдяки широкому вибору аксесуарів всі вищезгадані приміщення можуть по-різному освітлюватися, створюючи в такій мансарді і яскраву сонячну атмосферу, і більш інтимну. Приміром, кольорові рулонні штори приглушать освітлення та створять ефект усамітнення, або повністю затемнюють приміщення. Особливо це актуально для спальних кімнат. Безсумнівно, штори  допоможуть створити неповторний дизайн самої мансарди.

Штори-плісе дарують ефект м’якого освітлення в кімнаті. Крім того, цей аксесуар існує в дуже широкому діапазоні кольорів та стилів на різні смаки та для будь-якого інтер’єру. Такий аксесуар, як маркізет завдяки своїй прозорій фактурі та можливості регулювання кількості сонячного проміння, що ним блокується, дозволить захистити кімнату від спеки без втрати огляду з вікна. Для надійного захисту від сонця влітку та додаткової теплоізоляції взимку – найкраще підійдуть ролети. Крім того, ролети забезпечують додаткову звукоізоляцію та в разі необхідності повністю затемнюють кімнату.

І, наостанок, хотілося б зазначити, що в ідеалі питання кількості мансардних вікон, їхньої ширини та інших важливих параметрів потрібно обговорювати на стадії проектування будинку чи приміщення з мансардою. Адже встановити мансардне вікно в дах на стадії будівництва будинку набагато простіше, ніж врізати у вже готовий дах. Крім того,  зазвичай, мансардні вікна, на відміну від фасадних, мають стандартні розміри: в залежності від виробника, кількість таких стандартних розмірів коливається від 6 до 14.

Завдяки широкому вибору мансардних вікон, сьогодні мансардне приміщення – це широкий простір для прояву власної фантазії та реалізації найсміливіших ідей в сфері функціональності та дизайну!  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.