Росія оголосила Україні торговельну війну

15 серпня 2013, 13:07
Власник сторінки
Лидер "Объединение Богдана Хмельницкого"
0

Сьогодні на під'їзді до російсько-українського кордону з боку Росії спостерігається скупчення 950 залізничних вагонів.

«Близько 500 вагонів стоять на станції Брянськ-Льговський і ще близько 450 вагонів – на підходах до неї», - повідомляє джерело, наближене до Російської залізниці.

За даними Федерації роботодавців України (ФРУ), учора, 14 серпня, митна служба Росії внесла до переліку "ризикових" усіх українських імпортерів, що призвело до фактичної блокади поставок товарів з України. У Федерації підрахували втрати вітчизняної індустрії, спричинені цією ситуацією. За прогнозами аналітиків, до кінця року вони сягнуть в $ 2-2,5 млрд. 

Натомість дослідження «митної війни» російським агентством «Інтерфакс» вказують на те, що Україна є найважливішим зовнішньоекономічним партнером Росії на пострадянському просторі і п’ятим серед інших країн світу. Зокрема, за підсумками 2012 року сама Росія продала Україні на $ 9,2 млрд товару більше, ніж купила сама. Україна ж успішно збуває в Росії переважно промислову продукцію: 15% складає імпорт залізничних вагонів, 14% - металопрокат, 13% - двигуни, газове, насосне та компресорне обладнання, також в Росію імпортуються українські трансформатори, труби тощо.

Російські аналітики, зокрема  Олексій Портанський, професор факультету світової економіки та світової політики ВШЕ, припускає, що в такий жорсткий спосіб Москва намагається дати зрозуміти Києву, що економічні інтереси України – на російському ринку і Брюссель її не врятує. В свою чергу Антон Данилов-Данільян, співголова «Ділової Росії», вважає по-іншому. "Не думаю, що ця історія має політичне підґрунтя. Дії наших митників на російсько-українському кордоні говорять про те, що вони вирішили подивитися, де у нас найістотніші недобори при імпорті і заткнути саме ці дірки». Голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький також прокоментував труднощі з проходженням товарів з України через митницю Росії. На його думку це - всього лише бюрократичне питання, адже Україна не є членом Митного союзу. Слуцький сподівається, що до кінця серпня митні служби обох країн подолають усі труднощі.

Цю тезу підтримала й українська влада. Прем'єр-міністр України Микола Азаров пов'язав проблеми у торговельних відносинах з Росією з розвитком і структуруванням Митного союзу і закликав журналістів не перебільшувати проблему з українським експортом. "Зараз є певні труднощі, пов'язані, перш за все, як ми вважаємо, з освітою, структуруванням і формалізацією Митного союзу. У нас з'являються відмінності в підходах", - сказав Азаров журналістам у Луганську. Натомість народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, вважає, що Україну намагаються в нецивілізований спосіб схилити до об'єднання з Митним союзом.

Як би там не було, українським товарам перекрито доступ до Росії. Федеральна митна служба Росії наразі відмовляється коментувати цю ситуацію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.