Стара гвардія знову на коні

30 серпня 2013, 13:10
Власник сторінки
0
336

Клюєви витісняють конкурентів

Новина агентства «Интерфакс-Украина» про те, що до брат секретаря РНБО України Андрія Клюєва нардеп Сергій Клюєв звернувся у Антимонопольний комітет з проханням надати дозвіл на придбання 100% корпоративних прав ООО «Танталіт» (номінальний власник резиденції Президента у Межигір’я) стала непрогнозованою і неочікуваною, у всякому випадку для деяких відомих  політологів, з ким прийшлось поділитися думкою з цього питання.

Про що це може свідчити? По-перше неймовірну близькість Клюєвих до Януковича.

По-друге, вочевидь, стара гвардія Президента перемагає омолоджену команду і Президент вирішив зробити ставку на  перевірені часом кадри. Адже, на Банковій і у ЗМІ вже давно активно обговорюється питання  щодо можливих кардинальних змін в уряді, оскільки нинішня політика та діяльність молодої урядової команди останнім часом зазнає шаленої критики за промахи як збоку опозиції і наближених до них українських ЗМІ, так і Європейського Союзу і найближчого нашого стратегічного сусіда – Росії.

Адже, недаремно саме секретар РНБО України Андрій Клюєв нещодавно за дорученням Президента відвідав Брюссель напередодні розгляду комітетом Європарламенту у закордонних справах наслідків російсько-українських торгових суперечок та обговорення актуальних питань щодо підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом у листопаді цього року. Натомість Азаров обмежився поїздкою до Москви.

Пригадаймо,  ще у грудні минулого року, коли В.Хорошковський подав Президенту України Віктору Януковичу заяву про відставку з посади першого віце-прем’єр-міністра України у зв’язку з незгодою з повторним призначенням М.Азарова на посаду прем’єр-міністра України, він вважав, що ця кандидатура    «не здатна проводити економічні реформи й захищати стратегічний курс нашої держави на євроінтеграцію».

У цій ситуації усіх цікавить відповідь на запитання: на що можуть розраховувати тоді брати Клюєви і чи дійсно на них робиться ставка?  Більшість експертів переконані, що фігура Андрія Клюєва є найбільш сприйнятливою як для Європейського Союзу, на відміну від Азарова, так і для Росії. У зв’язку з цим йому уготована посада прем’єр-міністра України, на якій він зробить спробу стабілізувати економічну та політичну ситуацію, активізувати зовнішньополітичний вектор та створити надійний плацдарм для переможних президентських виборів Партії регіонів  у 2015 році.

У випадку призначення А. Клюєва прем’єр-міністром, відповідно уряд зазнає кардинальних змін і навряд чи в ньому залишаться О. Вілкул,                  С. Арбузов, Д. Табачник та інші, які постійно знаходяться під прицільним вогнем як не опозиції і ЗМІ, так суспільства. На заміну їм прийде стара нова очищена команда.

Окрім цього, як нестандартне рішення, може відбутися також призначення брата Андрія Клюєва нардепа Сергія Клюєва на посаду секретаря РНБО України, що дасть можливість акумулювати в руках братів Клюєвих важелі впливу на урядову вертикаль для досягнення поставленої мети. Чи виграє від цього Україна – час покаже.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.