Андрій Іванчук – «сірий кардинал» Яценюка. Частина 1.

26 вересня 2013, 10:37
Власник сторінки
0
2003

Коли у Іванчука запитали, хто є сьогодні лідером опозиції, то він, після короткої паузи, все ж таки сказав, що Юлія Тимошенко. Вочевидь, вагався, бо не дотягує Арсеній Яценюк до цих лавр...


Якось інтернет-видання LB.ua дало наступну характеристику Андрію Іванчуку: «Близький друг Яценюка, «касир» «Фронту», його перший номінальний голова; в іншій площині – замглави фракції «Батьківщина», глава комітету економічної політики ВР… Тихоголосий, дивовижно спокійний, вже сьогодні цей молодий депутат претендує на лаври «сірого кардинала»…». 

Але, коли у Іванчука запитали, хто є сьогодні лідером опозиції, то він,  після короткої паузи, все ж таки сказав, що Юлія Тимошенко. Вочевидь, вагався, бо не дотягує Арсеній Яценюк до цих лавр, незважаючи на позиціонування себе у цій ролі в Україні та закордоном, а заявити про це на всю Україну – стидно   (http://lb.ua/news/2013/04/26/198136_andrey_ivanchuk_yatsenyuk.html).

Усі ж пам’ятають, як у 2009 році під час президентської кампанії Юлія Тимошенко розбила Арсенія Яценюка в пух і порох, максимально дискредитувала його в очах громадськості, вилила на нього стільки чорноти, що, напевно, стільки не виливала ні на кого і ніколи.

Нардеп Андрій Іванчук є співзасновник ООО «Юрек-Аудит», ООО «Элит-центр», ООО «Торговый дом «Аргоцентр», а також давнім другом Арсенія Яценюка, так як разом навчались у Чернівецькому державному університеті ім. Ю. Федьковича.

Його бізнес-партнери – це українські бізнесмени Леонід Юрушев, Володимир Яценюк… Саме Леонід Юрушев у 2008-2009 роках фінансував Арсенія Яценюка.

Стосовно Володимира Яценюка «Українська правда» писала, що він, тобто брат Арсенія Яценюка, заробляє на хворих дітях (http://www.pravda.com.ua/rus/articles/2013/08/28/6996807/). Працює Володимир Яценюк в компанії «БФ Груп», яка належить вихідцю з Донеччини – бізнесмену Леоніду Юрушеву.  

Такий збіг навряд чи є випадковим. Втім, коли «Українська правда» почала цікавитися оборудками В. Яценюка, останній вийшов зі складу засновників структур, що входять до «БФ Груп».

 Як і Арсеній Яценюк, Володимир Яценюк мешкає у Нових Петрівцях, поблизу Межигір’я. Як з’ясувалося, В. Яценюк раніше очолював валютний відділ банку «Аваль», де працювали свого часу і Арсеній Яценюк, і Андрій Іванчук. До цих пір Арсеній Яценюк залишається партнером по бізнесу Іванчука – в Єдиному реєстрі юридичних і фізосіб-підприємців вони рахуються засновниками компанії «Юрек-Аудит».

Ще студентами Арсеній Яценюк і Андрій Іванчук разом з сином губернатора Чернівецької області Валентином Гнатишиним заснували аудиторську компанію «Юрек-Аудит», клієнтом якої був Чернівецький машинобудівний завод, потужності якого згодом захопив Іванчук. В цій компанії вони займали керівні посади президента (А. Яценюк) і віце-президента (А. Іванчук).

До речі, у рідних Чернівцях Арсенія Яценюка, за часів його керівництва «Юрек-Аудит», в компанії називали Сєня-кидало. Окрім цього, він був юристом у одного з місцевих авторитетів Валерія Чинуши, який був правою рукою авторитета по кличці «Білий», він же Віталій Білоус, а згодом Бєлов.

Будучи «рядовим членом ОЗУ «Білого», «бізнесмен» Чинуш особисто займався здирництвом і поборами (не цурався і товарами) у підприємців «Калинівського ринку» (http://cripo.com.ua/?sect_id=4&aid=2364).

 Згодом, Чинуша, як керівник фірми Надіна», займався постачанням нафтопродуктів на АЗС, як кажуть, не зовсім законним способом і його очікувала відповідальність за махінації, яку допоміг уникнути Арсеній Яценюк зі своєю командою, захищаючи інтереси фірми як юрист. Згодом Чинуша став депутатом і навіть очолював виборчий штаб Віктора Ющенка.

У середині 2000-х А. Іванчук рахується співзасновником «Української нафтогазової компанії», яка займалась постачанням палива в Івано-Франківську область, а згодом поринув у політику.

У 2006 році, як стверджують партійці з «Батьківщини», які стояли у джерел заснування «Фронту Змін», під час створення нового суспільно-політичного «фронту» Андрій Іванчук, як «зв’язковий» і найближчий соратник Яценюка, кілька разів літав у Москву (декілька рейсів «Львівських авіаліній» у лютому-березні з підмосковного «Домодєдово» до Львова та з «Борисполя» у Львів), де отримував організаційну і фінансову підтримку. Остання легко «губилася» під час руху по розрахунковим рахункам цілого пулу підприємств по всій Україні, частина з яких Арсеній Яценюк і Андрій Іванчук контролюють до цих пір.

У реалізації проекту «Фронту Змін» особливу допомогу їм надавала бізнес-партнерша Тамара Садовська, яка неодноразово відвідувала Росію та Стокгольм. Зокрема, одного разу в м. Єкатеринбург на вул. Сибірський тракт 11-й кілометр Т. Садовська навіть завітала на закритий об’єкт Федеральної служби безпеки. В Інтернеті Тамара Василівна Садовська все ще значиться  директором аудиторської фірми «Юрек-Аудит», що знаходиться у м. Чернівці (http://auditorska-firma-yurekaudit.biz-gid.ru/). Проте, рішенням Аудиторської палати України від 22 грудня 2011 року N 244/4 її виключено з Реєстру аудиторських фірм та аудиторів (свідоцтво N 3902, видане рішенням АПУ від 30.11.2006 N 168/4, вважається анульованим).

У 2007 році кар’єра А. Іванчука стрімко злетіла, після того як Арсенія Яценюка було обрано спікером Верховної Ради. У тому ж році юриста за освітою Іванчука призначають заступником голови НАК «Енергетична компанія України» – державного  оператора тепло- і гідроелектростанцій. І вже через рік він одержує посаду директора ДП «Укрінтеренерго», яке здійснювало експорт електроенергії.

Далі буде...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.