Ментовські серіали, як відображення настроїв і тенденцій в суспільстві

28 вересня 2013, 12:54
Власник сторінки
історик, юрист
0
229
Ментовські серіали, як відображення настроїв і тенденцій в суспільстві

Кінець 90-х та початок 21 століття -це серіали "Вулиці розбитих ліхтарів" і "Бандитський Петербург", у яких головні герої безрезультатно намагаються відрубати голову гідрі вітчизняної мафії.

Показовий момент серіалу, коли злодій у законі дає вказівки начальнику борців з організованою злочинністю, а головний типу борець стоїть, як двієчник-школяр перед суровим завучем, боячись заперечити чи висловити власну думку. Можна сперечатися щодо правдоподібності таких сцен, але неможливо сперечатися в тому моменті, що таким чином формувалася громадська думка щодо беззаперечної влади криміналітету і повної неспроможності правоохоронних органів протистояти злочинній навалі.

Мужні, але безсилі опери демонстрували суспільству всю глибину корупційного занепаду державних інституцій.Населення, як губка вбирало пропоновану з зомбо ящика кримінальну фєню. Ми навіть і озирнутися не встигли, як в наш лексикон увійшли ці слова. Ситуацію в країні інакше, як бєспрєдєлом вже ніхто і не наважувався називати. Це була своєрідна данина новомодним тенденціям. Ми вже не зустрічалися, а забивали стрєлки, на яких базарілі і розводили лохів. Це був період дикого капіталізму, коли становий хребет держави-каральний апарат, ще тільки починав формуватися і обростати м'ясом, у вигляді нерухомості на рахунків за кордоном.

Силовики, які відчули апетит під час їжі, стрімко зорієнтувалися у мутній воді вітчизняного бізнесу і чітко розставили свої пріоритети у вигляді послуг на ринку кришування. Той хто, з так званих авторитетів, встиг переформотуватися, вірніше, кого встигли переформотувати силовики, став публічним політиком або шановним бізнесменом. Хто не зрозумів зміни настроїв та новомодних тенденцій, того поховали під канонаду АКшних залпів.

Продюсери ментівських серіалів міттєво відчули ці зміни. Тепер правоохоронці борються не з організованою кримінальною злочинністю, а зі своїми колегами у погонах. Борються вони не за спокій на вулицях, а за контроль над грошовими потоками наркотрафіків та перерозподілом сфер впливу на ринку кришування. Звідси і відповідні назви серіалів - "Ментівські війни". Мені дуже сподобався один момент, коли черговому претенденту на чергове звання та посаду пропонують заарештувати кримінального авторитета та покращити показники розкриття злочинів щоби прискорити процеси просування службовими сходами. З першим завданням у кандидата великі проблеми, тому що всі авторитети вже давно сидять, а от з другим завданням, а саме: показниками розкриття злочинів, у нього не виникає жодних проблем. Проблеми виникають у тих, кому потенційний кандидат фабрикує справи за рахунок підкинутих ним наркотиків.

Серіали та фільми - це відображення настроїв в суспільстві, а суспільство втомилося від безкарної ментовської злочинності і потребує нових серіалів. Серіалів документальних, у яких головну роль будуть грати аматори Запорожець та Павлюченки, які виконують ролі прокурорів і суддів, виносячи свій кривавий вердикт знахабнілим від власної безкарності правоохоронцям.

Дмитро Снєгирьов

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.