Завтра в Раді день антикорупційно-аграрної революції

09 жовтня 2013, 13:17
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0
162

Боротьба з корупцією - це завжди політичні спекуляції! Земельні питання - завжди істерія і ніякого раціонального начала! Чи буде розірване це коло найближчого четверга?

 

Перехопивши євроінтеграційну ініціативу, правляча більшість на законодавчому фронті розгорнула активність формуючи  порядок денний у парламенському голосуванні як  своєрідний транзит через Вільнюс на 2015 рік, на президентську кампанію. Тим самим, як вдало запаралелив Кость Бондаренко  український нинішній сюжет із польским євроінтеграційним сюжетом, перетворюючи Віктора  Януковича в такого собі українського Олександра Кваснєвського , правда з деяким часовим лагом. Поляки ж, свого часу, також не чекали від соціаліста Квасневського такої євроінтеграційної спритності яку тепер демонструє українцям Янукович.

Четвер, напевне вже за неписаним правилом , в Раді – завжди день голосування найважливіших законопроектів, а враховуючи певну зосередженість українського політичного класу на сюжеті довкола підписання про Асоціацію у Вільнюсі, фактично кожен день у сесійній залі присвячений саме цій події. На завтра в раду вноситься аж цілих чотири важливих законпроекти котрі без певноі компліментарності можна назвати революційними.

Отже перший із найважливіших:

„Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації рекомендацій Європейської Комісії у сфері державної антикорупційної політики”

Номер, дата реєстрації:

3312 від 23.09.2013

Вноситься КМУ

Більшістю експертів називається революційним, адже  закон вноситься на реалізацію  рекомендацій   Європейської Комісії з вдосконалення   антикорупційного законодавства, наданих в рамках перемовин про лібералізацію візового режиму.

 

Закон передбачає, окрім адмінвідповідальності за неправдиву інформацію при декларуванні доходів, ще й кримінальну відповідальність за корупційні злочини, дозвіл використання анонімних джерел при викритті корупційних діянь, і розкриття на вимогу Міндоходів банківської таємниці.

На мою думку , якраз довкола останніх двох факторів і точитиметься найбільша „рубка”.

 

Другий найважливіший:

Я б назвав його революційно-контраверсійний

Проект Закону про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів”

 

Номер, дата реєстрації:

3358 від 04.10.2013

Також вноситься КМУ

Проект багатьох вгонить в ступор, і виглядає як своєрідна фора опозиції з боку КМУ, то ж варто сподіватися особливо глумливого галасу з її боку.Адже саме слово „векселі” вже навертає на згадку про недалеке минуле, коли ... Словом, три крапки... Втім,  риторика-риторикою,  а заборгованість за спожитий природний газ перевищує 17 млрд. грн. Обсяг заборгованості з компенсації різниці в тарифах для населення, наявної на 1 січня, становить лише 3,9 млрд. грн, тож раціо в цьому законі є, особливо коли альтернативи в ситуації що склалася фактично не проглядається.

 

Третій з найважливіших:

Проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо удосконалення діяльності Аграрного фонду)”

 

Номер, дата реєстрації:

2916 від 23.04.2013

Вноситься народним депутатом України

Царьовим О.А.

 

Закон також світоглядно є частиною державної політики у земельній галузі.  Закон передбачає перетворення Аграрного фонду із бюджетної установи в прозору  ринкову. Тож, не зважаючи на перетворення в акціонерне товариство , Аграрний фонд залишається під контролем держави. Адже 100 % акцій нової компанії будуть знаходитися в держвласності .

Позиція ЄБРР і Світового банку також полягає в необхідності прозорості діяльності державних компаній , шляхом їх перетворення у ПАТ . Та й міжнародний досвід показує , що в більшості країн подібні функції здійснюють саме акціонерні товариства ( зокрема , в РФ це ВАТ « Об'єднана зернова корпорація »)

Щодо голосування за цей законопроект, то нажаль саме в земельних питаннях депутатський корпус  керується більше  якимись сакраментальними мотивами ніж загальним благом, і тут місце сидіння  значитиме більше ніж світогляд.

 

І на останок ще земельних інтриг, або ж про перехід до ринкових відносин  :

„Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність та користування”

 

Номер, дата реєстрації:

2181а від 30.05.2013

Внесений народним депутатом України

Сігалом Є.Я. 

Законопроектом передбачається визначення Земельного банку правокористувачем земель сільськогосподарського призначення, встановлюється порядок передачі земель державної власності , які перебувають в оренді громадян або юридичних осіб у його статутний капітал без припинення такої оренди , дозволяється Земельному банку купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Вартість земель для передачі Земельному банку буде визначатися на підставі нормативної , а не експертної оцінки (тобто набагато дешевше).

             Звідки у Земельному банку візьмуться на це гроші? Законопроект Євген Сігала дає відповідь на це питання. Це - і статутний фонд , в який будуть передані землі сільгосппризначення , і акумульовані гроші від оренди земель , переданих у цей статутний фонд , і підвищення статусу Зембанку , що автоматично зробить для нього можливість залучення довгих і дешевих грошей на зовнішніх ринках.

 

За наслідками голосування по цих законопроектах можна мабуть починати  говорити про початок реструктуризації ВРУ, адже диктат деяких лідерів фракцій змусить частину депутатів не просто зайти з ними   в жорсткий конфлікт , а й шукати інших політичних партнерів. Саме в цьому сенсі цей день голосування передбачає більш далекоглядні висновки, і політична перпектива багатьох політиків може саме цими голосуваннями бути попсована  навіки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.