Місцева складова – це необхідність

07 листопада 2013, 15:10
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
224

Українські кроки у напрямку зменшення залежності від імпортного палива та збільшення частки виробництва енергії із відновлювальних джерел викликають увагу та схвалення в інвесторів із світовим ім’ям.

Польський мільярдер і за сумісництвом президент міжнародної екологічної організації «Green Cross» Ян Кульчик вважає, що Україна вже завоювала своє місце під сонцем у світі відновлювальної енергетики.


При цьому Кульчик вже давно має бізнес-інтереси в Україні і розвиває тут низку енергетичних проектів. Тому й не дивно, що польський бізнесмен виступив одним із ініціаторі підписання Київської декларації підтримки стратегічного розвитку альтернативної енергетики в Україні.


«Україна має унікальний потенціал «зеленої» енергії, який повинен стати імпульсом для економічного розвитку і важливою статтею експорту», - переконаний Кульчик.


Зокрема, він вважає, що сьогодні в Україні можна спостерігати підтримку проектам відновлювальної енергетики: «І це є чудовим сигналом для іноземних інвесторів. Майбутнє енергетичного сектору – це присутність на ринку країн ЄС та активна співпраця із східними та північними сусідами».


Біографія варшавського бізнесмена Кульчика цікава тим, що він завжди був у перших рядах інвесторів у сучасні технології. Нині більшість «ноу-хау» і «хай-тек» зосереджені у відновлювальній енергетиці.


Отож, якщо говорити про підтримку, яку окреслив Кульчик, то насамперед мова йде про правило місцевої складової, яке і виступає рушієм прогресу у сучасному енергетичному світі.


Правило місцевої складової – це передбачений законом обсяг виробництва обладнання чи механізмів, який повинен бути вироблений на території державі, де реалізується проект побудови вітрової, сонячної, біогазової чи іншої електростанції на відновлювальній енергії. Існування такого правила гарантує країні, що саме, для прикладу, в Україні і будуть розвиватися власні нові технології. Адже суцільний імпорт технологій і обладнання буде негативно впливати на промисловість, яка достатньо розвинута в Україні.


До речі, правило місцевої складової було записано в законі, який регулює «зелену» енергетику іще в квітні 2009 року. І в інвесторів було 4 роки для побудови електростанцій без врахування фактору місцевої складової. Стільки часу виявилось достатньо для того, щоб організувати вітчизняне виробництво обладнання для отримання електроенергії з вітру та сонця.


Це дозволить завантажити та оновити виробничі потужності українських машинобудівних підприємств. І успішних прикладів в Україні достатньо. Говорячи про перспективи відновлювальної енергетики польський мільярдер Ян Кульчик мав на увазі саме технологічний та інноваційний потенціал України. Сумське НВО ім. Фрунзе, «Турбоатом», «Електронмаш», «Хартрон», завод напівпровідників у Запоріжжі - це лише частина відомих та великих підприємств, які зорієнтовані на енергетику. Водночас Дотримання учасниками ринку правила місцевої складової дозволить поліпшити платіжний баланс України за рахунок скорочення імпорту дорогого устаткування і збільшення експорту аналогічної продукції в майбутньому.


Відповідно, за останні 2 роки розвитку відновлювальної енергетики в Україні вперше створено майданчик для формування нової високотехнологічної галузі. І як наслідок, приходу багатомільярдних іноземних інвестицій за мінімальної державної підтримки. Поява потенційного інвестора Яна Кульчика на горизонтах української відновлювальної енергетики доволі показова.


За період 2011-2012 рр. в енергетику з відновлюваних джерел енергії вкладено понад 2 млрд. євро (21 млрд. грн.). У Держенергоефективності дають більш позитивні прогнози на майбутнє і впевнені, що до 2015 року сума інвестицій у цю галузь може перевищити 40 млрд. грн. (5 млрд. дол.).


Отож, фактор місцевої складової в цілому має поліпшити економічні показники не лише енергетичної галузі, а й економіки України в цілому. Коли для держави є пріоритетом розвиток існуючої, створення нової промисловості та нових робочих місць, то такі механізми як місцева складова мають працювати.

Юрій Корольчук, член Спостережної Ради Інституту енергетичних стратегій 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.