Результати приїзду Вселенського Патріарха Варфоломія до України

25 серпня 2021, 18:31
Власник сторінки
0
69
Результати приїзду Вселенського Патріарха Варфоломія до України

Результати візиту

20 серпня в Київ прибув Вселенський патріарх Варфоломій. За час візиту патріарх провів зустрічі з представниками усіх гілок влади (президентом Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром, спікером), міністром культури та інформації, профільними чиновниками, зустрівся із Петром Порошенком, провів окремі зустрічі з духовенством, велику літургію із вірними на території Софії, провів теплу зустріч із Всеукраїнською Радою Церков, взяв участь у святкуванні урочистостей на Хрещатику, одним словом – відчув пульс Церкви та й пульс України.

Довгоочікуваним візитом був задоволений як сам Вселенський патріарх, так і представники влади та ПЦУ.

Слід зазначити, що не лише з добрими почуттями чекали на візит його Всесвятості. РПЦ через УПЦ МП намагалася максимально вкластися у те, щоб дискредитувати візит, шукала (безуспішно) лобістів у владі, створювала ініціативні групи начебто мирян, які не задоволені візитом. І які у день зустрічі Варфоломія зі спікером Верховної Ради вивели людей під парламент.

Це була не перша публічна акція УПЦ МП, але перша, в якій використано людей, що не мають найменшого уявлення ані про церковне життя, ані про предмет протесту. Діалоги з учасниками дають підстави стверджувати, що більшість із них залучали традиційними для українських партій стимулами. При цьому присутні на акції священники УПЦ МП явно соромилися своєї участі, а люди, які тримали протестні транспаранти грецькою та англійською мовами, не знали – що на них написано.

Якщо кілька років тому існувало поняття “професійних росіян”, які освоюють федеральні бюджети РФ задля підтримки “русских соотечествеников”, то тепер з’явилося поняття «професійних православних”, які виходять на церковну тему в інтересах Моспатріархії.

Позиція митрополії ПЦУ була така – ні від кого бігати не будемо. Але зустрічі з протестувальниками вдалося уникнути. “Ми вирішили покластися на волю Божу, – поділилися з нами в апараті митрополита, – просто поїхали на зустріч із головою Верховної Ради, і, на наше щастя, протест оголосили завершеним за кілька хвилин до приїзду кортежу”. Віруючі люди бачать у цьому Промисел, невіруючі кажуть – поталанило, зіпсуті політикою – вважають, що у протестувальників все було домовлено із ПЦУ. (Митрополит, читаючи цю версію, щиро розсміявся). До речі, коли писався матеріал, а патріарх уже повернувся додому, очільники УПЦ МП продовжують давати інтерв’ю офіційним російським ресурсам зі зневажливими епітетами та пропозиціями на адресу Його Всесвятості та автокефальної Церкви.

Візит патріарха був візитом миру, в кількох проповідях Його Всесвятості звучали запрошення Моспатріархату до діалогу.

До речі, священники, які приєдналися до ПЦУ з Моспатріархату й які брали участь у прийнятті патріарха Кирила 2009 року, порівнюючи два візити, казали, що це небо і земля. Якщо до Кирила на аудієнцію запрошувалися лише люди, які “гривнею” добилися участі у його візиті – багаті, знамениті та впливові, то до Його Всесвятості міг підійти кожен, організатори візиту намагалися охопити програмою всіх – вірян, клір, було прийняття для світських осіб, учених, політиків, журналістів, друзів автокефалії. “Два візити, як два світи, – розповів мені один з учасників зустрічі. – Я сказав Його Всесвятості, який запам’ятав мене з часів набуття Томосу, що він став для нас добрим самарянином. І що ми отримали саме ту Православну Церкву, про яку мріяли”.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.