Що насправді таке "Рускій мір"?

28 березня 2021, 12:54
Власник сторінки
0
21
Що насправді таке  Рускій мір ?

І кому він потрібен

Що ж таке «рускій мір»? Глобальний культурно-цивілізаційний феномен, що об'єднує людей, які незалежно від національності відчувають себе росіянами? Це спільнота православних християн, що живуть у єдності віри і звичаїв? Чи, може, це комплексна політтехнологія Кремля, яка покликана встановлювати владу над пострадянським простором не тільки адміністративно-політичним впливом, а й соціально-психологічними і духовно-культурними спекуляціями?

Вважається, що концепція «руского міра» будується на Православ'ї, російській культурі і російській мові, спільній історичній пам'яті і єдиних поглядах на суспільно-політичний розвиток. А як щодо такого формулювання: концепцію «руского міра» збудовано на маніпуляціях свідомістю православних людей, перебільшенням проблем російської мови на пострадянському просторі і політичним прагненням відновити в тій чи тій формі «союз нерушимий»? Тут ще варто додати, що ідеологією нового «єдиного радянського народу», судячи з усього, має стати особливий сорт демократії під назвою «путінська керована».

У самій Росії цю ідеологічну надбудову пропагують не тільки політичними і культурологічними аргументами, але й за допомогою релігійної апологетики. , один з головних ідеологів «руского міра» Патріарх Кирило заявив таке: «Православні люди не вміють виходити на демонстрації, вони стоять до поясу пресвятої Богородиці ...»

Мова знову йде про маніпуляції свідомістю. Де написано в Біблії, що чесний і мирний захист власних прав – це не богоугодна справа? А може, це чергова спроба витлумачити слова Христа «Кесарю - кесареве, Богу - богове»? Погодьтеся, цитата Патріарха виглядала б природніше, якщо словосполучення «православні люди» замінити на «радянські люди», а «стоять до поясу пресвятої Богородиці» замінити на «стоять на уклін до Леніна». Крім того, у тезі Кирила простежується така маніпулятивна технологія, як «відсилання до вищих інтересів», мовляв, якщо опонент і далі буде незговірливий, то це може зачепити інтереси тих, кого вкрай небажано засмучувати.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.