Український Володимир Маяковський.

15 квітня 2020, 22:23
Власник сторінки
0
15
Український Володимир Маяковський.

Послуговуючись політичними кліше, ми часто стаємо заручниками власної необізнаності. В радянській період ми вчили творчість багатьох поетів і письменників в контексті їх революційної приналежності. Наразі ламаємо списи, проводячи культурні люстрації в залежності від вподобань тих, хто через нашу наївність та неосвіченість, монополізує право на істину.

14 квітня виповнюється дев"яносто років з дня смерті Володимира Маяковського.

Літературна доля Володимира Маяковського склалася вельми драматично. Отримавши клеймо поета російської революції, він автоматично потрапив в опалу сучасної української освіти. Політика взяла верх.

Вато зазначити, що все своє життя Маяковський був тісно пов’язаний з Україною.

Його батько мав серед предків представників українського козацтва. Так, Маяковський Костянтин Кирилович – прадід поета по батькові, був сином полкового осавула, що служив у славному козацькому місті Бериславі Херсонської губернії. У 1822 р. після завоювання Грузії був переведений на Кавказ. Дід поета по батьківській лінії – Маяковський Костянтин Костянтинович народився в українському Бериславі, проте виріс у Грузії, довгі роки служив секретарем повітового правління Ахалціхе.

Бабуся поета по батькові – Данилевська Євфросинія Йосипівна, походила з роду вихідця з Подільської губернії (нині – Вінницька область) козака Данила і була двоюрідною сестрою відомого українського дослідника і письменника Г. Данилевського. До слова, саме Данилевського можна назвати одним із родоначальників української фантастики.

Мама Володимира – Павленко Олександра Олексіївна, була дочкою українця, штабс-капітана Павленко Олексія Івановича (дід поета по матері). Батько поета – Маяковський Володимир Костянтинович народився вже в Ахалціхе, навчався в Кутаїсі та Тбілісі, служив лісничим у фортеці Багдад.

Три разных истока во мне речевых:
Я – не из кацапов-разинь.
Я -дедом казак,
Другим – сечевик,
А по рожденью грузин.

Ось такий родовід В. Маяковського, народженого в Грузії в сім'ї українців, закинутих імперською волею завойовувати Кавказ.

А щоб усвідомити суть відношення "комуністичного поета" Маяковського до України, відчути його широку козацьку душу, варто вдумливо прочитати його вірш "Борг Україні", написаний у 1926 році, де любов до України прекрасно бринить і російською мовою:

А что мы знаем о лице Украины?
Знаний груз у русского тощ
– Тем, кто рядом, почета мало.
Знают вот украинский борщ,
Знают вот украинское сало.
И с культуры поснимали пенку:
Кроме двух прославленных Тарасов
– Бульбы и известного Шевченка,
– Ничего не выжмешь, сколько ни старайся.
А если прижмут – зардеется розой
И выдвинет аргумент новый:
Возьмет и расскажет пару курьезов
– Анекдотов украинской мовы.
Говорю себе: товарищ москаль,
На Украину шуток не скаль...
Разучите эту мову на знаменах
– лексиконах алых,
Эта мова величава и проста:
"Чуешь, сурмы заграли,
Час расплаты настав..."
Разве может быть затрепанней да тише
Слова поистасканного "Слышишь"?!
Я немало слов придумал вам,
Взвешивая их, одно хочу лишь,
– Чтобы стали всех моих стихов слова
Полновесными, как слово "чуешь".
Трудно людей в одно истолочь,
Собой кичись не очень.
Знаем ли мы украинскую ночь?
Нет, мы не знаем украинской ночи.

14 квітня 1930 року Маяковський вистрілив собі в серце, залишивши посмертну записку.

Послуговуючись політичними кліше, ми часто стаємо заручниками власної необізнаності. В радянській період ми вчили творчість багатьох поетів і письменників в контексті їх революційної приналежності. Наразі ламаємо списи, проводячи культурні люстрації в залежності від вподобань тих, хто через нашу наївність та неосвіченість, монополізує право на істину.

Варто наново відкрити для себе унікальну особистість поета з українським козацькім корінням.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.