З 1 жовтня дозволено проектувати будинки з ліфтами у підземний паркінг

10 жовтня 2018, 11:05
Власник сторінки
Президент Конфедерації будівельників України
0
18

Ліфтом піднятися одразу з підземного парку до своєї квартири, чи не зручно?

Здається б звичайне діло. Але ви знаєте, що ще до 1 жовтня цього року в Україні в житлових будинках не можна було робити єдиний ліфт з житлової частини будинку до підземного паркінгу?

Так, це було заборонено ДБН через норми безпеки. Хоча усюди – в Європі чи інших цивілізованих країнах так завжди проектується і це нормально.

Випереджу тих, хто скаже: «не вигадуйте, у нас також будуються будинки зі зручними лифтами, які сполучають підземний паркінг і житлову частину». Так, але напевно ви не знаєте, що ті, хто хотів так проектувати, мусили вирішувати це питання через процедуру відхилення від ДБН, що досить ускладнювало процес проектування та затримувало будівництво. Або гірше – могли вирішували через корупційні зв’язки взагалі не узгоджуючи це.

Ми ж хочемо зробити так, щоб все було прозоро, законно, зрозуміло и, звичайно, безпечно и комфортно для людей. Тому вирішили, що така норма не має бути винятком, а внести відповідні зміни в ДБН. 

Зміна у ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів» діє з 1 жовтня.

Відповідно, ліфти в паркінг дозволяється розміщувати за умови влаштування протипожежних тамбур-шлюзів з підпором повітря у разі пожежі не менше 20 Па. У підземних гаражах протипожежні тамбур-шлюзи потрібно розміщувати перед шахтами ліфтів, а у наземних - перед виходами до приміщень житлового будинку.

При цьому, на першому поверсі будинку не треба передбачати вихід з ліфтів паркінгу до загального ліфтового холу пожежного ліфта.

Сполучення житлових поверхів будинку і підземного паркінгу, що має не більше 2-х підземних поверхів, допускається пожежними ліфтами або такими, що відповідають їх вимогам, з можливістю влаштування зупинок на житлових поверхах.

Безпечно і зручно для людей.

От така історія.

__________________

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: паркинг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.