Як і для чого треба шанувати українську мову

08 вересня 2016, 13:23
Власник сторінки
0
57

Потрібно любити і шанувати українську мову

Моя мати народилася на хуторі Гончарево, що поблизу Миргорода, станції Гоголево та близького серцю кожного українця такого містечка, як Диканька. Ці міста були яскраво і щиро оспівані у творах нашого улюбленого письменника Миколи Васильовича Гоголя. Моє дитинство з ранніх років пройшло в невеликій хаті-мазанці, де прожили все своє життя мої дідусь і бабуся, яких я любив і люблю по сьогоднішній день, хоча їх немає поруч зі мною вже більше трьох десятиліть.

            Саме завдяки цій щирій і великій любові  до своїх рідних, які були істинними українцями і, найголовніше, вони були людяними, доброзичливими, а головне, справжніми людьми  з великої літери. Вони були хліборобами.  Любов до рідної мови, до рідної землі і нашого українського народу зростала в мені, починаючи з дитинства.

           Мій батько теж народився на хуторі Гаптари, що поблизу Овруча на Житомирщині, в сім’ї лікарів. Разом з прізвищем свого батька я отримав любов до рідного поліського краю. Мій батько навчив мене бути не тільки лікарем, але й, перш за все, бути справжньою людиною.

            Українська мова для мене – це наша рідна земля, безкрайні родючі лани, на яких колоситься дозріваюче зерно, це ліси, в яких росте смачна суниця, чорниця, найсмачніші гриби, багато різної дичини і різної птиці. Завдяки моєму батькові , я став не тільки лікарем, але й завзятим мисливцем і рибалкою.

            Отож, українська мова для мене це, передусім, найкращі спогади життя, пов’язані  з прекрасною природою и прекрасними людьми, що живуть в країні, що зветься Україною.

             Любов до своїх батьків, дідів і пращурів, любов до історії  і традицій українського народу передається із покоління в покоління завдяки українській мові. Тому українська мова – це не просто засіб спілкування, це мова, яка передає  емоції, відчуття, любов , життя , історію українського народу. Повага до українського народу і української нації починається з любові до української мови.

            Але важливо не тільки щоб ми мали змогу розмовляти українською мовою , важливо, щоб кожен українець залишався справжньою людиною в будь-якій ситуації.

            Українська мова вчить нас бути  не тільки людяними, відвертими, доброзичливими, вона вчить нас поважати всіх інших людей різних націй, що проживають поруч з нами в нашій країні. Тому, ні в якому разі, не можна допускати, щоб розвиваючи українську мову ми притискали інші мови , на яких розмовляють наші співвітчизники, будь-то російська, чи єврейська, чи угорська, чи будь-яка інша мова.

            Любіть , перш за все, свою країну, любіть свій народ і , безпосередньо, кожного громадянина України, захищайте їх, створюйте для них умови гідного життя, гідної старості, гідної освіти. І нехай українська мова допомагає Вам в кращому розумінні один одного  і у створенні сприятливих умов для розвитку і процвітання української нації в цілому світі !

З повагою, громадський діяч,

Академік, Віце-президент Академії

Економічних наук України,

Член національної спілки журналістів України

А.В. Пешко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.