Мир та Гармонія: Україна-Китай

21 квітня 2015, 12:47
Власник сторінки
Громадський діяч, підприємець, еколог.
0
38

Проект створення культурно-музейного простору в рамках українського науково-дослідного центру при Zhejiang normal university.

Однією із держав, яка завжди посідала особливе місце в зовнішній політиці України є Китайська Народна Республіка. Китай завжди підтримував дружні відносини з українцями протягом багатьох століть, починаючи з часів Київської Русі завдяки Великому шовковому шляху. Це одна з найважливіших країн для українського майбутнього з огляду на потугу найбільшого у світі товаровиробника. Враховуючи, що свій розвиток у сучасному взаємозалежному світі китайці будують через співрозвиток з іншими, Україна продовжує вести активну політику багатосторонньої співпраці з Китаєм, підписавши на урядовому рівні Програму  культурного співробітництва між Міністерством культури України та Міністерством культури Китайської Народної Республіки на 2013-2017 рр.

Без розвитку - немає майбутнього і неможливо зберегти навіть те, що створене у минулому. На сьогодні «відсутність розвитку» є найгострішою проблемою нинішньої  України, через вирішення якої світ прийматиме іі іспит на реальну самостійність та справжню державну незалежність. Саме тому КНР, як країна-лідер глобального розвитку та головний архітектор будівництва економічного поясу сучасного Шовкового шляху із Азії у Європу,  який пролягає і через нашу країну, є такою важливою для українського майбуття.

 Однак найголовнішим  в досвіді Китаю для України є те, що сила та стійкість його розвитку - не у запозиченні чужого, а у глибокому зануренні в духовно-культурне коріння однієї з найстаріших на планеті,  але надихаючою інших своєю молодою енергією життя китайської цивілізації. Саме цей дух і віра у власні сили допомогли КНР не тільки віднайти свій самобутній шлях індустріалізації та поступових ринкових реформ, але й збудувати сучасну інфраструктурну основу інноваційної  та вражаючої  увесь світ своїми масштабами і оригінальністю культурно-креативну економіку. До того ж сила національного духу та неперевершена працьовитість китайського народу стали запорукою глобальної лідерської перспективи Китаю у 21- му сторіччі та його нинішньої ролі одного з найбільших світових інвесторів, який планомірно виносить за кордон надмірні промислові потужності. В цих тенденціях і можливостях - глобальний шанс для нашої країни.

  Україна - прямий спадкоємець Київської Русі й духовно-культурне серце слов’янської цивілізації. Саме  тут,  в древньому та вічно юному Києві, знаходиться сакральний центр східно-православного християнства. І саме в ньому зародилась та "філософія серця" і основа духовного світобачення, без яких неможлива  гармонія сучасного розвитку і  яка водночас слугує основою китайського бачення гармонійного майбутнього. Русь-Україна - духовне перехрестя світових цивілізацій, глобальний портал їхнього духовно-креативного співрозвитку. Саме тут сконцентрувалась, і сьогодні в драматичних формах міжцивілізаційного конфлікту,  "виходить на поверхню" його, до часу прихована, пасіонарна енергія. Енергія, яка несе в собі великі історичні зміни - епоху перемін. На разі від здатності України перетворити її на енергію співрозвитку цивілізацій, вирішальним чином залежить доля майбутнього світу.

  Китай - той, хто розуміє мову цивілізацій та вміє читати їхні духовно-культурні коди. Коди, в яких міститься все про "колеса буття", про минуле, сьогодення і майбуття. Україна – та, від кого це майбуття залежить. І від ефективності цивілізаційно-культурного співробітництва між ними зумовлюється, чи Євразійський континент відкриє дорогу новому, чи старому. Чи буде він місцем конфлікту цивілізацій, чи їхнього співробітництва.

  Китай - той, хто вміє поєднувати цивілізаційно-культурне з індустріальним та інноваційно-креативним. Україна – найбільш індустріалізована та урбанізована республіка колишнього СРСР. Саме вона зробила  найвагоміший історичний  внесок в індустріалізацію і минулої, і сучасної Росіі. Сьогоднішня Україна - та, хто прагне перетворити свій невичерпний духовно-креативний потенціал на інноваційно-індустріальну реальність стійкого національного розвитку. Стати реальним центральноєвропейським  інтерфейсом постіндустріального співрозвитку континенту. Розвитку не за рахунок, а в інтересах всіх країн і Європи, і Азії, і цілого світу.  В цьому Україна і Китай - стратегічні партнери.

  Однак нинішній стан українсько-китайських взаємин, не зважаючи на підписання Меморандуму про стратегічне партнерство, зосереджується, переважно, на торгівельно-економічній сфері з наростанням експортно-імпортного дисбалансу на користь Китаю. Для його мінімізації Україні потрібно йти на більш глибоку виробничо-технічну, науково-технологічну та інноваційно-інвестиційну кооперацію, і не стільки на рівні держави та великих підприємств, а переважно за участю малого та середнього бізнесу. Проте переходу до коопераційних, а не комерційних взаємин в китайській традиції передує установлення їхньої культурно-етичної основи - спочатку людські стосунки, а лише згодом - ділові. Окрім того, стратагемне мислення китайцям відомо змалечку, натомість українці зазвичай блукають манівцями тактичних домовленостей та покладаються на стандарти менеджменту західного типу. Відтак, - потрібна взаємна, передусім цивілізаційно-культурна адаптація, українців - до китайської культури, китайців - до української і європейської.

Розуміючи необхідність вивчення культурної спадщини та розвитку культурних

взаємозв’язків між нашими народами запропонований проект створення культурно-музейного простору в рамках українського науково-дослідного центру при Zhejiang normal university. Ця постійно діюча музейна експозиція історичного надбання нашої країни з періоду найдавнішої  трипільської культури( період між 5500 та 2750 роками до н. е.), а також Київської Русі, козацької доби, часи боротьби за незалежність та сьогодення. На території експозиції пропоную розмістити дерев’яні архітектурні експонати з елементами побуту зібраних зі всієї України. Ця експозиція могла б стати майданчиком для виступів українських мистецьких колективів, виставок українських народних майстрів, фестивалів українського кіно, круглих столів тощо. Це також би слугувало майданчиком для прямого співробітництва між зацікавленими установами в галузі охорони культурної спадщини, а також обмін інформацією між кваліфікованими працівниками.

Саме на таку адаптацію та формування стратегічного мислення, як потенційної основи взаєморозуміння, спрямований цей проект. Бо без взаєморозуміння неможлива і взаємодія, а відтак - і співрозвиток. Це означає, що ключі до стратегічної українсько-китайської співпраці знаходяться в духовно-культурній,  а не торгівельно-економічній шухляді глобального "круглого столу" для міжцивілізаційного полілогу Миру та Гармонії. Скористатись ними - мета нашого проекту, місія якого - перетворити потенційні можливості стратегічного партнерства України та Китаю на реальність гармонійного спів розвитку, як дороговказ в майбутнє для всього континенту та світу

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.