Нестерпна легкість черги

13 серпня 2014, 16:13
Власник сторінки
голова громадської організації "Інститут суспільних ініціатив", юрист
0
9

Життя совєтської людини неможливо уявити без черг (при цьому тема черг в СРСР була табуйована й не обговорювалася).

Совєтська людина тією мірою, в якій вона підпорядковувалася соціальному пресингу, відтворювала у відносинах з іншими той взірець, який регулярно «вигулькував» у чергах, зокрема, ставлення до другого як до конкурента, що реально загрожує задоволенню його потреб, в тому числі й базових (в харчуванні, одягу тощо). Стоячи в чергах, вона формувала й щоденно провіряла, як спілкуватися з іншими, щоб не залишитися обдуреною: навряд чи фраза «людина людині друг, товариш і брат» витримувала перевірку чергою, коли один купив хліб, молоко, кілограм апельсинів або черевики, натомість другий, простоявши в черзі понад чотири години, змушений був лише констатувати, що його сім'я залишиться без хліба й молока, на Новий рік – без апельсинів, і ще невідомо скільки часу доведеться ходити у взутті, яке промокає й фактично не підлягає ремонту. Совєтська черга була «місцем», де часто ставилося під сумнів задоволення найелементарніших потреб. Емоційно забарвлена «атмосфера» (емоційне тло проявлялося навіть на рівні моторно-рухових реакцій, визначаючи певні манери фізичної поведінки за умов тісного людського скупчення), колективний «стан духу», сформований у чергах, постійно самовідтворювався у клубку тривог, невпевненості, ненависті, надії, заздрості. Такий регулярний і значимий досвід не міг щезнути безслідно: звички, сформовані в чергах, осіли в пам’яті homo sovieticus і продовжують (головним чином неусвідомлено) проявлятися в його поведінці; тому для розуміння форми впливу «чергостояння» на цілі покоління слід відповісти принаймні на два запитання: яким було місце черги в совєтській культурі? що взагалі таке – совєтська черга?      

В економічному плані совєтська черга – елемент системи розподілу, механізм впорядкування доступу до благ (товарів і послуг) за таких умов, коли на них виникає величезний попит; також механізм, що визначає соціальні диференціації у сфері споживання. Черги в магазинах були регулярними колективними зборищами, з усіма притаманними таким чергам особливостями, з «єдністю місця й часу». Стійкість конфігурації почуттів, думок, взаємної поведінки совєтських людей у чергах свідчила про кристалізацію певного набору правил, глибоке знання якого давало їм змогу компетентно «включатися» в будь-яку совєтську чергу, де б вона не була. Совєтська черга як культурно значиме явище – це, зрештою, не конкретні фізичні стовпотворіння людей в магазинах: це певний алгоритм взаємної поведінки людей у зв’язку з конкуренцією за доступ до тих чи інших бажаних, але дефіцитних благ, де перехрещуються взаємні запити, де ієрархічний порядок черговості робить шанси претендентів нерівними. Оскільки досвід життя в СРСР був пов'язаний з ситуаціями, в яких людині потрібно було добитися отримання блага, навіть якщо її місце в ієрархічному порядку черги не давало їй шансів отримати його, вона використовувала різні стратегії й обхідні маневри, незважаючи ні на що: давку, привілеї для перерозподілу шансів на отримання блага на свою користь (аж до захоплення перших місць у ієрархії), формування двох чи більше паралельних черг, складання списків і присвоєння номерів, скасування вже наявних списків та створення нових, фізичне ущільнення зборища з анулюванням звичних параметрів «особистого простору», використання суперечностей в черговості для незаконного проникнення на вигідні місця, ігнорування прав інших, нехтування правилом «першим прийшов – першим получи», створення «чорних ходів» тощо.                  

Черга буквально переслідувала совєтську людину протягом усього періоду існування СРСР. Безперервне створення дефіциту в сфері виробництва дублювалося безперервним відтворенням черг у сфері розподілу. Рутинною, ледь не самозрозумілою частиною повсякденного існування стало стояння в чергах, не просто додаток до «основного життя», а фактор, що значною мірою визначав його ритм. На певних відрізках совєтської історії перебування в чергах, торкаючись, без сумніву, самих біологічних (потреба в харчуванні) і екзистенційних (стояти чи не стояти в чергах не було питанням вибору, а «долею», причому саме «совєтською долею») основ людського існування, конкурувало (за витратами часу й сил) з роботою: не дивно, що на чергу й розподіл були «заземлені» такі метафізичні поняття, як «справедливість» і «рівність», а тема черг стала одним із центрів совєтської міфології (насамперед сюжети «ковбаси» й «спецрозподільників»). Регулярність участі в чергах протягом кількох поколінь призвела до того, що черга (яка обростала численними поведінковими деталями) наповнилася стійкими правилами й практиками, зокрема обходу правил. Совєтські люди з дитинства освоювали ці практики як щось неминуче, як частину «оснащення», необхідного для виживання й успішного функціонування в совєтському соціальному середовищі.

Дух совєтських черг проявляє себе й тоді, коли натовпи людей ринуть у відкриті двері тролейбуса, автобуса, маршрутки, вагону метро: і тут триває боротьба за такий дефіцитний ресурс, як сидячі місця чи взагалі потрапляння всередину. Та й готовність обігнати й «підрізати» ближнього на дорозі вписується в логіку боротьби за такий дефіцитний ресурс, як час: коли природна ієрархія руху не влаштовує когось із автомобілістів, він рішуче, не враховуючи наслідків, перебудовує її на свою користь.      

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.