Діабет потребує уваги до себе

28 листопада 2013, 19:37
Власник сторінки
журналіст
0
217

Про те, з якими реаліями стикаються пацієнти, що живуть з цукровим діабетом, про спосіб життя та лікування – далі у матеріалі.

Українці часто не замислюються про своє здоров’я, а згодом стаждають від того, що не прийняли належних заходів. Все частіше появляються люди, які хворіють на цукровий діабет, не підозрюючи про його існування. Статистика цифр вражає. Люди починають запізно звертатися до лікарів по допомогу, чим і шкодять своєму здоров’ю.

Про те, з якими реаліями стикаються пацієнти, що живуть з цукровим діабетом, про спосіб життя та лікування  – далі у матеріалі. 

Профілактика – найголовніше

Підвищена втомленість, спрага навіть вночі, втомлюєтесь без потреби, часте сечоспускання, втрата ваги. Це – найпоширеніші симптоми хвороби. У вас теж появилися похожі симптоми? Тоді вам пора прийти до лікаря на прийом.

Найкраще всього не забувати, що профілактика – це найкраще лікування, а у випадку з діабетом вона особлива важлива. Тому ніколи не пізно пройти профілактику. На сьогодні, найкраще перевіритися, це купити в любій аптеці глюкоментр (вартість від 200 грн. + тест-полоски) – пристій, який, нарівні з термометром і тонометром, повинен бути в кожній домашній аптеці, дозволяє виміряти рівень цукру в крові – не тільки тим, кому діагноз «цукровий діабет» вже поставили, але і тим, хто входить до групи ризику. Такий правда пристрій не замінить відвідування до лікаря, але він дасть знати, що вам потрібно звернутися до фахівців. А користуватися ним дуже просто, як звичайним термометром, результати досліджень відрізняються високою точністю і відображаються швидко, протягом 5 секунд. Тому якщо ви не маєте часу, щоб сходити до лікаря, придбайте глюкометр та перевіряйте часто рівень цукру в крові, щоб контролювати свої здоров’я.                                                            

Діабет помолодшав 

За словами, Наталії Бондарчук, заступника начальника управління, начальник відділу Управління спеціалізованої медичної допомоги Департаменту реформи та розвитку медичної допомоги МОЗ України, цукровий діабет відноситься до глобально-медико-соціальної проблеми. Це одна із поширеніших хвороб. Нажаль, на сьогодні загальна кількість хворих на цукровий діабет становить близько 1,3 мільйона осіб, з них понад 8 тис. дітей.

Розрізняють два типи цукрового діабету – інсулінозалежний (І  тип) та інсулінонезалежний (ІІ  тип). При першому типі для компенсації порушень обміну обов'язково потрібно застосовувати інсулін, при другому – достатньо обмежитися дієтою та приймати цукрознижуючі препарати.

Загалом, переважає діабет другого типу, який може завдати найбільше шкоди організму людини. Причина цьому –  підвищена маса тіла, ожиріння, вік понад 40 років, спадковість та погане харчування. Варто також зауважити, що діабет помолодшав. Через генетичну схильність тепер на цю хворобу хворіють діти до 8 років. І щороку статистики таких збільшується. 

Школи самоконтролю

У цілому світі, і в Україні, визнають, що вирішальним у ефективності лікування є щоденний самоконтроль.  Щоб ефективно лікувати діабет, пояснюють спеціалісти,  можна лише за умови, що кожен хворий може перебувати лікування в домашніх умовах вчасно та правильно. Зараз активно при медичних закладах створюються «Школи діабету», де для пацієнтів проводять різні навчання, направлене на вироблення у них навичок для нормалізації обмінних процесів, ліквідації гострих та хронічних ускладнень.

Наразі нараховується 193 таких шкіл, де тільки за останній рік пройшло навчання понад 120 тисяч хворих, на сприяння підвищенню якості життя.  

Наталія Власенко, представник людей з цукровим діабетом говорить, що створюючи такі школи постає проблема в тому, що хворі не мотивовані до лікування. Тому розробляються різні заходи, щоби мотивувати хворих на цукровий діабет до лікування. Розробляються різні інтелектуальні карти, які дозволяють управляти своїм діабетом та забезпечувати повноцінне життя з цією хворобою.

Такі заняття проходять у вигляді діалогу, щоб інформація була легка та запам’ятаюча. Під час заняття можна почерпнути чимало корисної інформації та отримати відповіді на свої питання. (Докладніше про це – у наступних випусках).

Програма є, але коштів бракує

З 2009 року діє Державна цільова програма "Цукровий діабет". В рамках реалізації цієї програми, за словами Наталії Бондарчук, хворі були забезпечені препаратами інсуліну 100 % від загальної потреби. Програма була повністтю профінансована. Це кошти які виділялися на регіональному рівні для закупівлі препаратів.  Було забезпечено шляхом централізованої закупівель тест-смужками, тестуючими засобами до індивіальної глюкометрів до дітей та вагітних.

Але, як розуміється, це тільки на папері, на практиці хворі з липня цього року отримують інсулін централізовано, а на таблетки виписують пільгові рецепти. Через брак коштів перестали виписувати на них рецепти. Здебільшого це стосується пенсіонерів, які не завжди спроможні за свій рахунок купувати життєво необхідні препарати. Вони почали практикувати зниження дози прийому цукрознижуючих таблеток, а це виникає при постійно високій концентрації глюкози у крові виникає загрозу розвитку хронічних ускладнень. 

На інсуліні для хворих заробляють? 

Яніна Толкачова, заступник начальника управління – начальник відділу Управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України, визнає критичну ситуацію з препаратами та стверджує, що є прийнята постанова, яка направлена на державне регулювання цін на ці препарати. Ця постанова вийшла у серпні цього року. «На сьогоднішній день, здійснюється заходи МОЗ, щодо реалізації цього пілотного проекту, який направлений на регулювання державних цін. І жодним чином не буде невпливати на порядок забезпечення хворих на інсулін, та не впливатиме на змінювання порядку призначення інсуліну», - розповідає пані Толкачова. - Справді,  такі кроки були вжиті урядом на підставі проведених аналізів існуючого на сьогоднішній день законодавства в Україні, щодо регулюваня цін. Але було виявлено, що в окремих регіонах, одні і ті ж самі препарати за різними цінами закуповуються, що призводить до неефективного використання бюджетних коштів! Також було проаналізовано стан цінових пропозицій, які існують в інших країнах, подібних за економічними, соціальними та медичними характеристиками в Україні. В результаті такої проведеної роботи була прийнята саме така постанова, яка вважається має бути направлена виключно на державне регулювання цін».

Чи діятиме вона ефективно як стверджують представники з Міністерства охорони здоров’я, вже покаже час. Проте, якщо люди будуть систематично та в повному обсязі забезпечені необхідними медпрепаратами, то всі негативні наслідки можна попередити.

Нова програма на підході

На сьогодні уряд України повідомляє про оприлюднення проекту Закону України « Про затвердження Загальнодержавної програми "Здоров'я - 2020: український вимір" В яку увійдуть заходи по забезпеченню необхідної профілактики, діагностики, лікування, хворих на на цукровий діабет. Впершу чергу робиться акцент на профілактичні заходи , оскільки цукровий діабет – це образ життя, до якого потрібно адаптувати хвору людину і кожен хворий повинен нести відповідальність за своє здоров’я та за свій образ життя. Метою програми є збільшення тривалості і поліпшення якості життя хворих, забезпечення медико-соціальної справедливості.

Гарно розрекламована державна програма – це ще не гарантія того, що всі проблеми людей з цією хворобою будуть вирішені. Адже виникає багато сумнівів, у тому, чи виправдить ця програма надії хворих? Чи не стане ще гірше?

 Матеріал вийшов за результатами участі у черговому модулі Школи медичної журналістики на тему: «Особливості життя з цукровим діабетом», який проходив в листопаді в місті Києві. Захід було організовано за ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та підтримки Міністерства охорони здоров’я. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.