Костел Воздвиження Святого Хреста

24 жовтня 2013, 20:56
Власник сторінки
0
157

Костел Воздвиження Святого Хреста

Костел Воздвиження Святого Хреста знаходиться в моєму рідному невеликому місті Фастові.  
Фастівський костел - це одна з небагатьох оригінальних нео готичний пам'яток, яка збереглася в нашій країні. 
Побудований костел у романо-готичний формах, що є характерним для споруд останньої чверті XIX століття. Над ним працював архітектор Домбровський(з 1903 по 1911 роки), також свою року приклав архітектор Троупянський. Урочисте освячення Костелу Воздвиження Святого Хреста відбулося 18 вересня 1911 року. На честь сторічча костелу, у 2011 році, відбулася урочиста меса. 
Повоєнні часи були не найкращими для римо-католицького костелу, радянська влада закрила його, а найактивніши члени парафіяльної громади були розстріляні або вкинуті за грати. 
Так продовжувалося до 1990-го року. Відновленням займався отець Зигізмунд Ян Козар, він і провів першу службу 8 вересня 1990-го року. 
Зараз Костел Воздвиження Святого Хреста є значним духовним і благодійним осередком нашого міста. Доречі, в ньому знімали свій кліп Ірина Білик та Сергій Звєрєв. Це визначна історико-культурна і архітектурна пам'ятка.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.