МАФи: Міфи і реальність

07 червня 2013, 14:33
Власник сторінки
голова Оболонської державної районної в м. Києві адміністрації.
0
254

Проблему несанкціонованої торгівлі можна вирішити тільки разом з мешканцями

Нагромадження МАФів у столиці зараз є цілком звичайним явищем. Оболонський район, на жаль, не виключення. Різноманітні генделики, кіоски, пересувні кав’ярні рясно заполонили наш район. Ледь не щодня я отримую нові скарги від мешканців з проханням прибрати той або інший МАФ. І у переважній більшості випадків я цілком підтримую їх. У нас красивий, затишний район, ми приділяємо дуже багато уваги його озелененню і благоустрою.

Моя мрія – створити район-парк. Цієї весни ми висадили десятки тисяч троянд, маємо проекти реконструкції парків, створення екологічних зон, встановлення фонтанів та алей для прогулянок. Звичайно, що кіоски спотворюють  загальний вигляд району і заважають нам у здійсненні наших планів. Проте безпосереднього впливу на їх власників районна адміністрація не має.

Я розумію, дуже зручно звинувачувати нас у всіх можливих гріхах, але загляньте в інтернет – пошукайте інформацію про реальні повноваження районної влади на даний момент. Дізнаєтеся багато цікавого. Наприклад про те, що останнє слово при наданні дозволу на встановлення МАФів дійсно входило до повноважень райрад. Але до 2008 року. Для того, щоб винести питання на розгляд сесії, власнику необхідно було отримати дозволи від управління земельних ресурсів, управління архітектури Київської міської адміністрації, управління культурної спадщини та санепідемстанції. Лише тоді райрада мала право голосувати з цього питання.

З 2008 року всі повноваження щодо надання дозволів на встановлення МАФів були передані єдиному комунальному підприємству «Київське інвестиційне агентство» Київської міськдерадміністрації. А з  квітня 2010 року з’явилося рішення Київради про мораторій на встановлення малих архітектурних форм у столиці. Але парадокс – 12 тис. кіосків, які налічувалися до мораторію, перетворилося на 16 тис. МАФів у лютому 2013 року. Користуючись прогалинами у законодавстві, особистими знайомствами, а подекуди просто самовільно, як кажуть «внаглу», підприємці долучалися до вигідного у столиці бізнесу.

У 2011 році Київська міська держадміністрація спробувала легалізувати і поставити на облік всі існуючі у столиці кіоски. Була створена комісія, яка розробила новий спрощений порядок оформлення видачі документів на МАФи. У січні 2012 року цей порядок було затверджено.  Таким чином, всі бажаючі власники кіосків могли цілком узаконити своє положення.  Натомість «легалізувалось» лише 5732 кіоски з 16 тис. В Оболонському районі з більш ніж тисячі МАФів легально працюють лише 570.

Всі незаконні кіоски підлягають знесенню. Наразі столичною владою затверджений графік знесення незаконно встановлених кіосків, згідно з яким проводиться демонтаж у районах. Щотижнево з цього приводу профільні заступники голів райдержадміністрацій звітують на нарадах у КМДА. Але тут постає ще кілька проблем. Всі штрафмайданчики у столиці переповнені, на деяких кіоски стоять у два поверхи. Районна влада не має права їх утилізовувати або продавати. Крім того,  власник може забрати свій кіоск зі штрафмайданчика, сплативши певну суму за демонтаж та зберігання. Чим багато підприємців і користуються, встановлюючи пізніше ці МАФи в іншому місці, або, навіть туди, де вони уже стояли.

Серйозною проблемою є і нестача коштів – демонтаж одного кіоску коштує  4-5 тис. грн. Можна порахувати, скільки міському бюджету обходиться один норовливий підприємець, який постійно повертає свій кіоск на місце. Врятувати ситуацію зможе лише жорстка об’єднана позиція з цього питання всіх без виключення політичних сил у Київраді. Адже гостро відчувається нестача нормативних актів щодо контролю над демонтажем незаконних МАФів. Ті ж нормативні акти, які існують, залишають підприємцям багато можливостей знову і знову безкарно встановлювати малі архітектурні форми і продовжувати псувати благоустрій рідного міста.

Ще одна проблема столиці, і Оболонського району зокрема, – стихійна торгівля. Законодавством така торгівля заборонена. Проте при виходах з метро, біля торговельних центрів, на площах та взагалі у всіх місцях великого скупчення людей, зустрічаєм «підприємців», у яких з рук можна купити буквально все – від шкарпеток до м’ясних виробів. Вони створюють значні незручності для перехожих та заважають роботам комунальних служб. Зрозуміло, що про якість товару можна і не мріяти, а купувати продовольчі товари з рук у прямому сенсі слова – небезпечно для здоров’я.  Районні адміністрації у даному випадку можуть лише проводити роз’яснювальну роботу серед таких торговців. А штрафи, які має право стягувати міліція, не особливо їх лякають.  Те саме стосується і торгівлі з транспорту, в тому числі і таких нині популярних як машини-кав’ярні. Єдине, за що можуть їх оштрафувати – це стоянка у неналежному місці.

Подолати проблему несанкціонованої та стихійної торгівлі наразі ми можемо лише разом з мешканцями. Тому закликаю вас не купувати там товар, адже, якщо не буде попиту – кіоску не буде вигідно працювати і його приберуть самі власники. Тим більше, що у нас в районі дуже розгалужена мережа продовольчих магазинів, супермаркетів та торговельних центрів, де завжди можна придбати якісний товар за нижчою ціною.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.