Рецензія на книгу Бориса Маріяна «Нить моей Ариадны»

11 січня 2013, 10:24
Власник сторінки
0
204

"Нить моей Ариадны" - книга-сповідь, книга-пам'ять, книга-біль.

Книга Бориса Маріяна «Нить моей Ариадны» - це не просто збірка віршів людини, котра чималу частину свого життя провела в концтаборах, не просто мемуари. Ні, насправді вона містить у собі набагато більше – сповідь, одкровення того, хто до останньої краплі відчув увесь біль, увесь відчай, усю тривогу, і водночас – усю надію на те, що життя зміниться. Втім, ці почуття  супроводжували не тільки його, а й тисячі інших, тих, хто посмів піти проти системи. 
Борис Маріан – найперший молдавський дисидент, колишній політичний в’язень, який за п’ять років, проведених у таборах, на власні очі побачив усі ті жахіття, що переслідували «неугодных» радянській владі. Ці переживання і вилилися у табірні поезії, щоденники, котрі й стали згодом основою для збірки «Нить моей Ариадны». Книга складається із трьох частин: «Из тюремной тетради», «Размышляя о вечном», «Любовь и лед» і книги спогадів «Зигзаги одной судьбы», куди ввійшли вірші поетів, які разом із Борисом Маріяном розплачувалися за своє вільнодумство в таборах. Твори у збірці присвячені не лише ув’язненню, але й усьому, що тривожило душу митця: коханню та ненависті, безмежній любові до батьківщини, тузі за рідним краєм. 
Не менш важливою, ніж віршована, є прозова частина збірки – уривки з майбутньої книги мемуарів Бориса Маріяна. Це вже не просто переживання поета, а історичний документ, котрий зсередини показує нам зовсім не легке життя ув’язнених. 
Книга Бориса Маріяна «Нить моей Ариадны» написана для того, щоб ми, молоде покоління, котре вже зовсім скоро буде вносити свою лепту в розвиток нашого суспільства і держави, почули відгомін минулого століття, відчули біль тих, хто жив у ньому,  скористалися їхнім досвідом, який допоможе нам не повторяти давніх помилок. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.