Українці масово забирають з банків національну валюту.

26 жовтня 2012, 18:33
Власник сторінки
0
232

Якщо українська гривня впадне, Україна стане бідняком – Національний банк України. Впевненість у стабільності української гривні «досить слабка», і в країні чиниться тиск на валюту.

 Останнім часом амплітуда коливань  обмінного курсу гривні була надзвичайно непередбачуваною.  Сьогодні курс гривні до долара  становить : 100 доларів - 799.3000 гривень, декілька тижнів тому відбулося підвищення курсу гривні щодо долара.  100 доларів можна було купити за 815 гривень.За словами директора аналітичної групи Fitch Чарльза Сельві, впевненість у стабільності української гривні «досить слабка», і  в країні чиниться тиск на валюту.

Обмінний курс  змінювався у вузькому діапазоні від 7,9941 до 8,1045 грн./дол. США і за підсумками першого півріччя 2012 року знизився – до 8,0475 грн./дол. США. На готівковому сегменті ринку за цей період гривня за операціями з продажу населенню доларів  США знецінилася  – до 8,1044 грн./дол. США. Динаміка грошової пропозиції була адекватною в макроекономічній ситуації. Приріст грошової маси в першому півріччі 2012 року становив 3,6 % і забезпечувався, як за рахунок збільшення монетарної бази на 1,4 %, так і завдяки активізації дії механізму мультиплікації коштів.

Fitch продовжуватимуть «стежити за тим, як Ураїна буде задовольняти свої потреби у фінансуванні в 2013 році» а також, за співпрацею Укаїни з Міжнародним валютним фондом.

Забезпечення стабільності грошової одиниці створило базові передумови для інвестиційного процесу та сприяло підвищенню реальних доходів населення, збереженню вартості заощаджень та підвищенню цінових переваг українських виробників на зовнішніх ринках за рахунок сприятливої динаміки реального ефективного обмінного курсу.

 Паралельно з відтоком гривні з фінустанов виріс попит на готівкову інвалюту, а також збільшилась кількість валютних депозитів. Це пояснюється девальваційними очікуваннями та зростанням ставок по вкладах в доларах і євро. Деякі банки вже пропонують вкласти долари під 12% річних."Ми оцінюємо номінальний ВВП на поточний рік трохи нижче 1,5 трлн гривень, або близько 180 млрд доларів. Якщо гривня девальвує, ВВП у доларовому вимірі автоматично знизиться, країна зубожіє. Тож потрібно не маніпулювати курсом, а змінювати структуру економіки", - сказав СельвіЕксперт також додав, що девальвація, крім іншого, призведе до подорожчання обслуговування зовнішніх боргів (на 2013 рік припадає пікове навантаження), а також погіршить ситуацію з простроченими боргами в банківському секторі.

"Девальвація - це ліки короткострокової дії. Їх треба приймати тільки в критичних ситуаціях, коли іншого виходу вже немає. Різке ослаблення обмінного курсу нацвалюти з невеликим лагом дає зростання всіх цін", - відзначив представник НБУ. 

 З огляду на це, Національний банк України впродовж останніх місяців ужив комплекс заходів, спрямованих на підтримку процесів економічного зростання шляхом стимулювання більш активної кредитної діяльності банків. Зокрема, було знижено облікову ставку та ставки за кредитами рефінансування банків, здійснено лібералізацію умов проведення операцій прямого репо та запроваджені гнучкіші вимоги до формування банками обов’язкових резервів.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.