Станемо самі собі хазяїнами !

15 березня 2011, 21:29
Власник сторінки
КСУ, факультет журналістики
0
833

У стінах Інституту журналістики КНУ ім. Т.Г. Шевченка, 14 березня відбулась науково-практична конференція. «Місія і вплив органів саморегулювання журналістів в Україні: сучасний стан і перспективи», саме це стало головною темою обговорення на конферен


    Високоповажна гостя з Франції, Аделін Улен, що займає посаду координатора проектів ОБСЄ з питань свободи слова й Роберт Пінкер з Британського Комітету зі скарг на пресу( Велика Британія) коротко ознайомили присутніх з діючими організаціями всього світу. Головною ціллю їх візиту стало посприяти українським ЗМІ у створенні власного органу саморегулювання  й витіснення цензури насадженої з боку органів фінансування. Аделін зазначила, що в багатьох країнах, де існує саморегулювання, активно вирішуються питання стосовно насильства журналістів, позбавлення їх свободи слова та незаконне ув`язнення. За словами гості такі органи не створюють додаткової цензурності й обмежень, а навпаки, надають певний захист і підтримку працівникам ЗМІ. На думку Аделін, варто також створити комісії та прес-ради, куди б громадяни могли приносити скарги, щодо недобросовісної роботи ЗМІ. Це потрібно для того, щоб такі справи не виносились на судовий огляд зі сплатою штрафів, а вирішувались з етичної точки зору, несучи переважно моральне покарання. Так на пресу очікуватиме збільшення довіри зі сторони суспільства й зменшення втручання влади в середину цієї системи.

    Роберт Пінкер, торкаючись питання свободи слова зазначив, що свобода не може бути абсолютною, адже завжди існують обмеження, в тому числі й юридичні. Тому контроль над зловживанням її працівниками ЗМІ мусить існувати. Інше питання, чи повинна саме влада в такій мірі вдаватись до нагляду.

  Стосовно питання впливу власників на редакційну політику видання, досить активно висловився Леонід Капелюшний, член КЖЕ. Він переконаний, що персонаж власника знаходиться в абсолютній тіні від суспільства. Це, в свою чергу, дозволяє спрямовувати матеріал видання у вигідному для нього руслі, а отже й впливати на суспільну свідомість. Також, на думку  пана Капелюшного, задля досягнення самостійності, а скоріше свободи, журналісти повинні відмовитись від усіляких привілеїв дарованих державою, як наприклад звання Заслуженого журналіста України.

Так в ході конференції, розгорнулась низка дискусій й наведення прикладів гостями з різних регіонів, стосовно утисків з боку влади. Обговоривши усі хвилюючі запитання, колеги приступили до фінальної сходинки цього засідання– прийняття документів конференції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.