Люди з лісу, а крутять сотнями мільйонів гривень

16 березня 2012, 23:47
Власник сторінки
журналіст
0
495
Люди з лісу, а крутять сотнями мільйонів гривень

Працівників державного лісового господарства небезпідставно втратили страх і совість. Максимум, що їм загрожує за незаконні махінації - звільнення з посади.

Нещодавно на Рівненщині звільнили директора та головного бухгалтера державного підприємтсва «Клесівське лісове господарство». Поштовхом для звільнення цих діячів став скандал із купівлею автомобіля Toyota Camry. Лісники витратили 422 тисячі гривень на придбання елітної іномарки, а у технічному завданні конкурсної документації вказали, що планують придбати вантажний автомобіль для вивезення сміття.

Вражає в цій ситуації не тільки політ фантазії лісників, які чарівним чином перетворили легковик Toyota на вантажний сміттєвоз, а й легкість з якою вони уникнули покарання за свої дії. Керівництво лісгоспу, яке намагалося незаконно витратити кошти і практично здійснило незаконні маніпуляції із тендерною документацією, лише звільнили з посад, без притягнення їх до відповідальності. Більше того, офіційною підставою для впровадження санкцій стало порушення розпорядження уряду про заборону купувати дорогі автомобілі. На факт підробки документів колегія Державного агентства лісових ресурсів взагалі закрила очі, ніби це нормальне явище і про нього навіть згадувати не варто.

Керівників Клесівського лісгоспу, напевно, і не звільнили б, однак, занадто вже нагло, навіть для України, вони себе поводили. Коли держслужбовців зловили на гарячому, вони ніби нічого не сталося, звинуватили журналістів у перекручуванні інформації. Так, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Грицайчук заявив, що йшлося саме про купівлю легкового автомобіля і підстав говорити про якісь зловживання під час придбання немає. Прес-служба господарства поширила інформацію, що тендерна документація складена без порушень, інакше її б не пропустила комісія. Ці заяви  держслужбовців настільки суперечили здоровому глузду, що приверну увагу журналістів до стану справ у лісовому господарстві країни. А, як відомо, зайвий шум заважає не тільки рибалкам, а й бізнесу, особливо нечесному. От і вирішили показово розібратися, щоб затихло, вляглося... Та не тут то було.

Скандал у Клесівському лісництві нагадав про інші досягнення українських лісників, які вже почали стиратися з пам'яті громадян і справ правоохоронців. І, можна сказати, що на дрібниці попалися Рівненські держлужбовці. В порівнянні з іншими схожими випадками, 422 тисячі це ж навіть не гроші. Зловживання в лісовому господарстві вимірюються сотнями мільйонів гривень. Чого тільки варта афера, яку вище керівництво Держлісагентства провернуло у 2011 році. Тоді 300 лісництв закупили  портретів президента Віктора Януковича та гербів на 15 мільйонів гривень. Загалом, за два роки підприємства Держлісагентства припустилися порушень майже на 743 мільйони гривень.

Варто зауважити, що Держлісагентством вже довгий час керує одна людина - Віктор Сивець. Які б скандали не розгоралися навколо цього підприємства, які б суми втрат і зловживань не озвучували ЗМІ, цей керівник впевнено сидить у своєму кріслі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.