«Моє місто +20. Сталий розвиток твого міста»

31 травня 2012, 12:03
Власник сторінки
0
375

Розвиток міста

На мальовничих берегах річки Дністер, розкинулося місто Могилів-Подільський. Внизу, під кручами, шумить блакитний потік води, вмиваючи бризками камінне ложе і камінні береги, навколо – вражаюча краса краєвиду, повні дичини ліси; у повітрі – спокій і тиша.

 


110373.jpg0_814_61dee513_L.jpg        

Існує багато версії щодо виникнення міста і його назви, але незмінним залишається одне: Могилів – Подільський – давнє місто, яке має свою історію, що гідна вивчення. Воно не раз підіймалося з руїн і знову-таки було віддане розрусі. Могилів-Подільський нерозрушений, непоборний і такий рідний, що його доля не може залишати мене байдужою.

Так, саме незрушений, непоборний і такий рідний! Раніше я із захопленням милувалася красою сучасних столиць провідних країн світу, цікавилась іншими визначними містами, які мають гідну історію, мріяла проживати в іншому місті. Могилів - Подільський здавався мені звичайним містом. Все довкола знайоме: вулиці, будинки, люди… Але нещодавно у моєму світогляді стався злам. Лише побувавши в інших містах України і досконало вивчивши історію свого рідного міста, я зробила висновок: праві були ті мудреці, які казали: «Поважай чуже, але не настільки, щоб відцуратися свого».


201005241478Так, як будь-який свідомий громадянин, я прагну прожити своє життя так, щоб принести користь людству. Мені не все одно, яке майбутнє чекає на моє рідне місто. Мені і моїм дітям жити тут. І я повинна своїми руками збудувати добробут майбутніх поколінь.

Але крім усієї краси, яка не може не чарувати око, крім мальовничих краєвидів, привітних людей і усього іншого позитиву, ми маємо низку проблем, які не дають нам можливості повноцінно жити. Насамперед, це стан навколишнього середовища. Що ми бачимо, в’їжджаючи на територію міста???

 Сміття, пляшки, обгортки, якісь коробкиКолись від однієї людини я почула таку фразу: «Виберіть мене мером – і я позамітаю місто». На мою думку, з такою фразою переміг би кожен.

Усім нам, жителям цього славного міста, необхідно зберігати, цінувати і примножувати всі багатства, які ми маємо.

201005221464201005221465

                                      Але найголовнішою проблемою міста залишається забруднення. Прикро, що люди є творцями бруду. Якщо одна людина кине на землю обгортку від цукерки, треба згадати про 33-тисячне населення Могилів-Подільська «Гарненька» виходить купа сміття! А де гарантія того, що кожен з нас за день викине тільки один папірець?

На мою думку, розв’язати проблему забруднення можна, реалізувавши такі заходи:    

1. Час від часу влаштовувати суботники.

2. Виробникам екологічно чистої продукції встановити пільги та премії.

         3. Створити підприємства для переробки сміття і відходів.   

Реалізувавши такі заходи, ми не лише поліпшимо своє життя, а й додамо великий плюс в економіку міста.

sm_users_img-56000.jpgТакож необхідно подбати про надання пільг, щодо оплати комунальних платежів людям, які роблять наше місто чистим – двірникам, і підвищення їх заробітної плати.

Не секрет, що у нашому місті (втім, як і будь-де) соціальне становище населення залишається у не дуже доброму санітарному стані. Чиновники списують гроші роками на те що роблять дороги, а де ці дороги?

З цим потрібно боротися. І перший крок – створення жорсткого механізму громадського контролю за формуванням та використанням міського бюджету.

Рушійною силою міста є його жителі. Надійно потрібно дбати і про молоді сім’ї. Звісно, що несправний ліфт, труба, яка протікає або неотоплювана квартира під час «льодяникового періоду» приносить звичайній людині багато проблем і незручностей. Можна багато говорити про труднощі нашої держави, природні катаклізми, врожаї чи неврожаї, але від цього простому могилівчану легше не стане. Населення вимагає конкретних дій, які не виходять за рамки реальності. По-перше, потрібно боротися з безробіттям, молодим спеціалістам надати можливість працювати. Якщо ми завдяки інвестиціям підвищемо промисловість, то це дасть змогу повернути на заводи, фабрики, будови десятки тисяч могилівчан, які зараз рятуються від голоду торгівлею на ринках, важкою роботою за кордоном.

Моя мрія – не бачити на вулицях міста страшні картини бідності. «Все найкраще – дітям!» - сааме таке гасло у минулому було досить популярним у нашій країні. Можливо, я дещо не згодна з таким формулюванням, але те, що велику увагу треба звертати на підростаюче покоління – цілком очевидно. Держава має вкладати гроші у навчання молодих спеціалістів, потім ці витрати обов’язково повернуться. Щодо навчання у вищих закладах, то воно повинно грунтуватися на державній основі. При цьому найталановитішим студентам міських вузів необхідно впровадити підвищені стипендії. Це сприятиме заохоченню до навчання, прагненню до сумлінної праці, за допомогою якої молодь зможе повернути державі вкладені в неї гроші.

Також необхідно сприяти розвитку дитячого та молодіжного руху у місті:  

1. Реалізвувати молодіжні проекти та програми, створювати умови для самореалізації молоді, захисту її прав та інтересів.

Важливим є також оновлення спортивної інфраструктури Могилева - Подільського, впровадження та розвиток системи спортивного руху нашого міста.  

2. Створення футбольної, волейбольної та баскетбольної високого рівня.

Так хочеться, щоб у  Могилеві-Подільському були освітлені вулиці та чисті дороги. Я б звернула увагу і на «глухі» провулочки, де дуже важко пересуватися без ліхтарика.

Також у нашому місті є проблема найти підлітку на літній сезон якесь заняття.  Немає довільної кількості місць для відпочинку, літніх таборів, спортивних майданчиків. Тому я хочу запропонувати владі скласти план на забезпечення вулиць і дворів відповідним облаштуванням для дітей і підлітків.

На жаль, в нашому місті ще дуже багато проблем і одним текстом їх не вирішити, тому я хочу щоб до моїх слів прислухались ї робили не словом, а ділом!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.