Бюджет 2013: чого чекати черкащанам від обіцянок народних обранців

06 грудня 2012, 17:02
Власник сторінки
0
396
Бюджет 2013: чого чекати черкащанам від обіцянок народних обранців

Народні обранці Черкащини відмовляються від свої обіцянок виборцям з перших днів голосувань...

06 грудня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України про Державний бюджет України на 2013 рік. Що він принесе Черкащині та наскільки кандидати в народні депутати Черкащини відповідають за свої передвиборчі обіцянки добре видно на фоні голосування за Державний бюджет 2013.

Згідно досліджень УКАБ прийнятий проект Державного бюджету 2013 є найжорстокішим до села за останні 7 років. Відповідно до даного аналізу безпосередня підтримка аграріїв становитиме менше 30% від рівня зафіксованого в державному бюджеті на 2012 рік.

У ході голосування колишні кандидати у народні депутати по округу 197 Богдан Губський та Віктор Корж всупереч своїм виборчим програмам активно підтримали прийнятя бюджету у запропонованій редакції:

Програма В.Коржа

Програма Б.Губського

Реалії Державного бюджету 2013

«Реальні цілі – конкретні справи»

«Відродження українського села.

Основна ціль - кардинальне поліпшення життя селян, рішення соціальних проблем села.»

Значно скоротились програми бюджетної підтримки сільгоспвиробників. Зменшено витрати на бюджетні програми "Фінансова підтримка заходів у агропромисловому комплексі" більш ніж у 10 разів до 97 млн грн, "Фінансова підтримка заходів у агропромисловому комплексі на умовах фінансового лізингу" - у 3,4 раза до 8,8 млн грн. (за результатами досліджень УКАБ)

 

«Для цього необхідно:

….· розвинути систему шкільних автобусів;»

Згідно додатку №5 Бюджету на Черкаську область виділено 1 432 тис. грн. на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості. Це ледь не найнижчий (3 з кінця) показник серед областей УкраїниУ 2012 році цей показник становив - 17 240,0 тис. грн.

Створення законодавчих умов для збільшення обсягів бюджетного фінансування соціальних програм, освіти, медицини, культури і спорту у регіоні.

 

Згідно додатку №5 Бюджету на забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру на Черкаську область виділено 45 385,6 тис.грн. що значно менше середньоукраїнського показника - 71288,25 тис.грн.

Сприяння виконанню програми будівництва та ремонту доріг округу, контроль за належним вирішенням земельних питань, допомога у завершені газифікації сіл у Канівському районі області.

 

Обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Черкаської області у 2013 році відповідно дододатку№10 Бюджету становить: 56216,8. Показник у порівнянні з 2012 роком зріс на 7,96 %, при середньоукраїнському показнику зростання – 8,59%. За рівнем фінансування Черкаська область в черговий раз попала в 10 областей з найнижчим фінансуванням будівництва доріг.

 

·                     збільшення пенсій мінімум в 3 рази, доведення їх розмірів до європейського рівня;

В бюджеті закладено збільшення середнього розміру мінімальної пенсії до 899 грн., що на 57 грн. або на 6,8 % більше, ніж у поточному році.

 

забезпечення доступними ліками та безкоштовним лікування ветеранів;

За бюджетною програмою "Санаторно-курортне лікування ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань" та інвалідів" передбачено видатки в загальній сумі 114 032,5 тис. грн. Це менше ніж у бюджеті 2012 року (115 164 тис. грн.).

 

·                     суттєве підвищення частки витрат на охорону здоров'я в бюджеті країни;

У проекті Державного бюджету України на 2013 рік видатки для Міністерства охорони здоров'я України збільшились на 27%.

 

розвиток та популяризація української історії та культури;

У проекті Державного бюджету України на 2013 рік видатки для Міністерства культури України передбачено в сумі 2455140,6 тис. грн., що на 10,5% більше передбаченого у 2012 р.

 

всебічний розвиток та захист української мови;

За бюджетною програмою "Здійснення концертно-мистецьких та культурологічних загальнодержавних заходів, заходів з вшанування пам'яті, заходів з виявлення та підтримки творчо обдарованих дітей та молоді, заходів, пов'язаних із забезпеченням свободи совісті та релігії, державна підтримка регіональних культурних ініціатив та аматорського мистецтва, поповнення експозицій музеїв та репертуарів театрів і концертних організацій, забезпечення розвитку та застосування української мови" на 2013 рік за загальним фондом передбачено видатки в обсязі 34 100,9 тис. грн., що практично в 2 рази меньше фінансування зерез загальний фонд у 2012 році (61 826,8). Іншу суму віднесено на витрати спеціального фонду бюджету, що зменшує бюджетну гарантію даної статті бюджету.

 

Всі ці покращення для села в черговий раз відбулися на фоні передвиборчих звернень Президента про посилення державної підтримки села: «Досягнення стабільного регіонального розвитку напряму пов’язано з ефективним розвитком сільських територій» - наголошував Президент України Віктор Янукович у своєму виступі на засіданні Ради регіонів ще 19.09.2012р.

Позафракційний кандидат Б.Губський, як і очікувалося, підтвердив свою прихильність у голосування чинній владній вертикалі. Депутати підтримали запропонований проект бюджету незважаючи на те, що навіть провладний Сергій Тулуб серед основних проблем розвитку районів регіону попередньо озвучив на Колегії облдержадміністрації 28 листопада 2012 року: «зменшення поголів’я худоби та стан доріг», чим не міг не звернути в черговий раз увагу народних обранців до даних проблем. 

 Зважаючи на позицію «представників Черкащини» у Верховній Раді схоже на те, що дійсно ми маємо добре пам’ятати передвиборчі слова Б.Губського, що «майбутнє України в руках молодих». Можливо й добре що ситуація, що склалася після виборів у округах 194, 197 дала можливість виборцям уважно оцінити обіцянки кандидатів та наступного разу не піддаватись на передвиборче замилювання очей.

 Сергій Замідра

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Черкассы,губский,Канев,бюджет 2013
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.