Скільки купляли українці

21 січня 2013, 07:39
Власник сторінки
0
362
Скільки купляли українці

в 2012 році ?

На блогах ми часто дискутуємо наскільки значною є тіньова економіка України, чи великими є тіньові зарплати «в конвертах» та інші «конвертні» прибутки. Офіційна статистика не дає прямої відповіді на ці питання, однак отримані будь-яким способом гроші все одно виходять на ринок і проявляють себе у покупках.

Сьогодні розглянемо такий цікавий показник Держкомстату України, як обсяг роздрібної торгівлі на протязі року бо він ігнорує спосіб заробляння грошей. Ми розрахуємо його на одну особу регіону, що дасть змогу порівняти між собою різні регіони України, а річний характер показника дозволяє абстрагуватися від сезонних особливостей торгівлі. Поклавши розрахований показник на карту України, отримаємо інформацію про регіональні особливості витрачання грошей у 2012 році.

Найменше купляли в Чернівецькій області – 12,4 тис грн. на одну особу.
Найбільше купляли в Києві – 35,7 тис грн. на одну особу.
Виходячи з цього, усі регіональні значення цього показника можна поділити на п’ять діапазонів, які на картосхемі показані відповідними кольорами.
«Високий» обсяг показаний темно-коричневим кольором.
Обсяг «Вище середнього» показаний світло-коричневим кольором.
«Середній» обсяг показаний жовтим кольором.
Обсяг «Нижче середнього» показаний зеленим кольором.
«Низький» обсяг показаний синім кольором.

Отриманий результат дає змогу зробити такі висновки.
1. Річний обсяг видатків на роздрібну торгівлю свідчить про незначну чисельність середнього класу в країні.
2. Усі західні і центральні області, крім Києва та Київської області (без Києва) характеризуються «низьким» обсягом роздрібної торгівлі на одну особу.
3. Для східних і південних областей, крім Луганської та Херсонської, характерний обсяг «нижче середнього» роздрібної торгівлі на одну особу.
4. «Середній» показник спостерігається лише в одному Севастополі.
5. У діапазон «вище середнього» не попав жоден регіон України, що свідчить про дуже великий відрив столиці від решти країни.
6. «Високий» обсяг роздрібної торгівлі на одну особу спостерігається лише в одному Києві.
7. Загальний висновок. У 2012 році збереглися великі міжрегіональні диспропорції між купівельною спроможністю громадян (та їхніми заробітками). Ці диспропорції потрібно усувати. Громадяни повинні бути економічно рівноправними незалежно від регіону проживання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: регіони,купівельна спроможність,роздрібна торгівля
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.