В Сирії розігрується старий, але дієвий сценарій?

25 серпня 2013, 15:35
Власник сторінки
0
253

В Сирії розігрується старий, але дієвий сценарій?

Минулої середи у ЗМІ повідомлялося про масштабне застосування військами сирійського уряду хімічної зброї в околицях Дамаска. Жертвами атаки стали, за попередніми даними, понад 600 людей. Коаліція національної опозиції Сирії стверджує, що число жертв могло досягти 1,3 тисячі осіб. Влада і військове командування Сирії, у свою чергу, заперечують дану інформацію.

Відео з постраждалими, особливо з дітьми, яке розповсюджувалось, вражає і викликає ненависть до нелюдів, які на це спромоглися. Світова ж спільнота, крім Росії та Китаю, вимагає реакції від ООН. Ось-ось повториться історія з Іраком.

Але чи так все просто?

Багато хто  пам'ятає війну в Іраку і повідомлення про звірства іракської окупації Кувейту. Викинуті з інкубаторів кувейтські немовлята, розстріляна збірна з футболу. Все це транслювалося найбільшими і найавторитетнішими ЗМІ світу. Пізніше, правда, виявилося, що дівчинка, яка розповідала про немовлят, дочка посла Кувейту в США і проживає їх сім'я в США, та й з футболістами все в порядку.

В США є чудові спеціалісти з гри на людських емоціях.

Самі собою вимальовуються паралелі.

Ось інформація від протилежного боку.

Сирійське державне телебачення показало виявлені в суботу у повстанців у передмісті Джобар на сході Дамаска хімічні речовини та медичні препарати. На кадрах видно кілька пластикових каністр, мішки з білим порошком, металеві ємності, побутові балони для зрідженого природного газу, розібрані гранати, снаряди РПГ і коробки з протигазами. На двох металевих посудинах зеленого кольору маркований напис "Зроблено в Саудівській Аравії". Оператор телеканалу фіксує увагу глядачів на коробці з-під шприців, виробництва катарський-німецької компанії QG, що виробляє шприци та голки для ін'єкцій. Було показано  упаковки медичного препарату в ампулах для ін'єкцій, за словами кореспондента телеканалу, виробництва США. При захопленні складу бойовики встигли застосувати хімічну зброю, в лікарні Дамаска доставлена велика кількість вояків урядових сил. Стан деяких оцінюється як вкрай важкий. Пізніше в Джобарі військові виявили ще один склад з антидотами для нейтралізації дії отруйних речовин, виробленими спільним катар-німецьким підприємством, повідомляє сирійське інформаційне агентство SANA.

Президент Барак Обама заявив, що офіційний Вашингтон може вдатися до силового сценарію, якщо інформація про застосування владою Сирії хімічної зброї підтвердиться.  "Застосування хімічної зброї в Сирії стосується основних національних інтересів США. Передусім, ми хочемо бути впевнені, що зброя масового знищення не розповсюджується. А також ми повинні захистити наших союзників і наші воєнні бази в регіоні", - зазначив Обама.

Ось так.

В мене виникає питання: чи настільки тупий Асад, щоб, коли й так його війська ведуть успішні дії, так підставляти себе, ризикувати і застосовувати хімічну зброю?

Як на мене, треба проаналізувати, кому це вигідно і до яких наслідків може призвести.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.