Бібліотекарі підкорюють Буковель!

31 серпня 2013, 18:57
Власник сторінки
0
484
Бібліотекарі підкорюють Буковель!

Так, ви правильно прочитали! Днями 30 найактивніших молодих бібліотекарів з усіх куточків України зібралися на горі Буковель в рамках Літньої школи для молодих бібліотекарів «Ne формаt».

Бібліотекарі підкорюють Буковель!

Так, ви правильно прочитали! Днями 30 найактивніших молодих бібліотекарів з усіх куточків України зібралися на горі Буковель. Тож  я, як безпосередній учасник цього незабутнього дійства, хочу поділитися враженнями від побаченого і почутого.

Зібрала всіх нас Українська бібліотечна асоціація в рамках Літньої школи для молодих бібліотекарів «Ne формаt» 19-23 серпня 2013 року у с. Поляниця Яремчанської міської ради (Івано-Франківська область). Навчання бібліотечної молоді здійснювалося за фінансової підтримки програми «Бібліоміст» (IREX, Україна).

Та потрапити до цієї школи було непросто: організатори отримали 121 заявку, а місць – лише 30. Херсонщині вдалося отримати навіть 2 місця! Думаю, моя колега з Херсонської обласної універсальної бібліотеки ім. О. Гончара у такому ж захваті від навчання, як і я.

Тож про все по порядку. Точкою збору «школярів» стала гостинна Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка. А вже звідти почалася подорож до Карпат, гірських річечок, нових знань, навичок та ідей.

Наша школа базувалася в чарівній місцині, у ТК «Буковель». І, як у справжній школі, ми отримали обов’язкову форму – футболки та кепки з логотипом «Літня школа молодих бібліотекарів». Заняття почалися вже в перший день і тоді ж ми отримали  перше домашнє завдання: необхідно було придумати назву та девіз своєї команди. І почався «мозковий штурм»: ідеї вражали креативністю та творчим підходом. Моя команда обрала назву «Mad Heads» із девізом «Скажені голови – шалені ідеї».

Досвідчені тренери щодня ділилися з нами новою, цікавою інформацією і не давали нудьгувати. Ранок починався з обов’язкової зарядки та неочікуваних завдань з тімбілдингу. Організатори школи настільки вдало спланували розклад занять, що на кожен урок ми йшли із задоволенням, адже заняття відбувалися не тільки у зручній конференц-залі, а й у дещо неочікуваних місцях, на лоні природи. Так, вершини фандрейзингу ми підкорювали на горі Буковель, майстер-клас з фотографування та створення відео проводили біля водоспаду Гук.

Всі знання, здобуті на уроках ми використовували на практиці, виконуючи різноманітні й цікаві завдання. Населення с. Поляниця дуже дивувалося «нашестю» чоловічків у синіх футболках .  До речі, наша команда отримала завдання привернути увагу відпочиваючих у курортних зонах до читання. Тож ми провели акцію «Книжковий водограй», покликану зацікавити дітей та їх батьків книгою. Дітлахи із захопленням брали участь у веселих конкурсах, казкових вікторинах та інтерактивних іграх.

Цікаво було спостерігати за реакцією людей, коли вони дізнавалися, що ми бібліотекарі . Як виявилося, «школярі» змогли зруйнувати безліч стереотипів про працівників бібліотек. Адже сучасний бібліотекар – це активна, ерудована та креативна людина, яка володіє сучасними технологіями та навичками піар-менеджменту.

Вважаю, що Літня школа допомогла молодим бібліотекарям розкрити свій потенціал, адаптуватись у професійному бібліотечному середовищі та здобути нові знання, необхідні для промоції книги та бібліотеки у суспільстві. Кожен з нас, окрім приємних вражень та яскравих спогадів, забрав додому чималу «валізку» неформатних ідей, які ми будемо втілювати на місцях.


               Юлія Коваль, завідувач сектору соціокультурної діяльності 

 Херсонської бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.