Дорожні фокуси уряду: як із 50 мільярдів зробити 214

01 листопада 2013, 10:27
Власник сторінки
0
697

Ось вона - "Дорожня програма", обсягом в 214 млрд. грн. до 2018 року, тобто "із виділеними на дороги" 40 млрд. грн. на рік. Тож поговоримо про загальні цифри



Не було, немає, і не буде 214 млрд на дороги. Все це гра цифр. Фокуси, які "доводиться" уряду застосовувати, щоб довести всім серйозність своїх інфраструктурних намірів. Отже поїхали.

Фокус 1. ЗБІЛЬШЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ із 16 до 40 млрд. грн. на рік - ДЕ ЦІ ГРОШІ?

як ми бачимо, уряд і не збирається вдвічі-втричі збільшувати фінансування доріг, а - першого року з бюджету буде виділено навіть менше -14 млрд, а не 40 як обіцяють, а все інше:

- реальні борги перед міжнародними фінансовими інститутами;
- реальні борги перед комерційними банками, які поки "успішно викуповує" НБУ за золотовалютні резерви;

- віртуальні інвестиції від приватних інвесторів (приватно-державне партнерство).

Фокус 2. Рекламні "НАМАЛЬОВАНІ МІЛЬЯРДИ - ЦИФРИ ЗІ СТЕЛІ" 

А скажіть будь ласка: 
- звідки такі "гарні" цифри в 4 000 000 000 грн. кредитів в 2015-2018 роках? Чому, якщо вже обчислені потреби в цих грошах, і нема графіку залучення позикових коштів, то чому б навіть в таких "віртуалних" розрахунках принаймні не дисконтувати дану суму на інфляцію, інші фінансові макро-ризики?

- звідки такі "гарні" цифри в 20 000 000 000 грн. коштів інвесторів, із рівно 0, 3, 5, 6, 6 млрд. грн в 2014-2018 роках відповідно? 

Все як у якомусь рекламному ролику - виграй джек-пот, плати 0 грн. за хвилину, ось і виявляється справжня мета "Програми" - промо кампанія "уряду реформаторів", про тому, що як зібрати необхідні кошти насправді уряд поняття не має , простіше зараз "намалювати" гарні цифри, а далі апелювати до "папєрєдніків", "скіглящіх" і т.ін.

 Фокус 3. ПРИВАТНІ ІНВЕСТОРИ

Фантастика під назвою, "інвестиції бізнесу в дороги", зокрема через "державно-приватне партнерство", можливо концесію на загальну суму в 20 млрд. грн, насправді це:

 - експерименти, який досі давали в Україні лише катастрофічні для бюджету результати;
- в які не вірять навіть ті, хто її придумав, на підтвердження чого в 2014 році в дану графу просто вписали "нуль";
- уряд невміло намагається перекласти свої проблеми на плечі бізнесу, то може ще додати сюди всі дорожні роботи, які де-факто вже здійснює бізнес, обслуговуючи власну інфраструктуру?
- під'їзні шляхи до власних виробництв, складів, автозаправних станцій, придорожніх готелів і т.ін.;

- всі дороги тротуари, які за власні кошти облаштовують в центрі міст кав'ярні, магазини, супермаркети  і т.ін.? Так, тоді в нас щороку "кладуть" доріг на  на сотні мільярдів гривень "за сприяння уряду".

Попередній висновок - "Інвестиції в дорожню концепцію" ітимуть такими самими темпами, як і в "Національні проекти Каськіва", отже маємо "Програма.. мінус 20 млрд".

Фокус 4. БОРГОВА ЯМА

Ну кредити то й кредити, чому це так принципово? Ну в першу чергу через те, що нинішні урядовці трошки лицемірно рапортують про вирішення за рахунок "Програми" боргової проблеми Укравтодору, який із 2004го року регулярно лізе в борги за рахунок державного бюджету, і сумарно станом на минулий рік за всю попередню фінансову історію набрав гарантованих державою боргів на 32 млрд. грн. 

Натомість в самій програмі ми бачимо не лише план погашення 54,86 млрд за 5 років, але й - додаткове регулярне залучення 42 млрд кредитних коштів. Тобто насправді нам пропонують просто виплачувати борги попередніх періодів в наступних періодах, додавши в процесі відсотки, причому немалі - до 16% річних! 

Мало цього - це не єдині "дорожні гроші в борг", що фігурують в бухгалтерії "Програми", а є іще:

- 18 млрд від міжнародних фінансових інституцій - це теж борги, вдалим формулюванням завуальовані. Тобто ніяких претензій щодо використання дешевих кредитних ресурсів ЄБРР, але ж треба теж чітко казати, що це позика, а не подарунок;

- спецфонд держбюджету, який наповнюється не лише прямими бюджетними субвенціями, але й також через видані облігації ДАК "Автомобільні дороги України", і лише в цьому році таким чином держава залучила на дороги ще 14 млрд грн.

Наостанок щодо боргів варто згадати, що на внутрішньому ринку капіталу все доволі просто, нікому борги Укравтодору не потрібні, і банки ці облігації успішно збувають НБУ, який офіційно відзвітував, що в 2012 року викупив облігацій Укравтодору на 2,7 млрд. грн., тобто на всю суму минулорічного боргового ліміту Укравтодору. Ну що ж, в цьому році НБУ викупив уже державних облігацій на більше 34 млрд. грн., цікаво скільки з них "автодорівських".

Відповідно скільки із цих 214 млрд. грн. ми дамо повісити собі на шию в якості боргу як платники податків? Скільки з цих коштів є чітко "асфальтними", а не паперовими? Хоча насправді сама тема дорожніх  боргів насправді  потребує окремого вивчення, можливо навіть заслуговує на дисертацію.

Фокус 5. ХОЧЕШ СХОВАТИ - ПОКЛАДИ У ВСІХ НА ОЧАХ. ВІДВЕРТИЙ ДЕРИБАН ТРИВАЄ

Розділ № 6 - "Проектно-вишукувальні роботи". У мене питання - "НА ЩО?" Якщо дороги будуватимуть підрядники, за "європеськими технологіями", "випробуваними в Україні", то яку ще тут дослідницьку роботу на мільярди гривень проводити за бюджетні кошти? Невже не можна в умови тендерів просто виставити вимогу "розкриття/передачі інформації про використовувані технології без авторських обмежень у їх подальшому використанні"? Що заважає отримувати технології, і ті ж проекти доріг та мостів просто в порядку отримання тендерної документації? Так само як скажімо наші танковий та авіаційний заводи - Завод ім. Малишва та АНТК ім. Антонова продають разом і танками та літаками - технології їх утримання та сервісного обслуговування.

Чомусь на думку спадає лише одне пояснення - відвертий, ніяким кленовим листочком не прикритий "дерибан", причому торт в 1,2283 млрд. грн. розділять отримавши кошти із кредитних коштів, тобто навіть не турбуючись про те, чи будуть на ці цілі кошти в бюджеті - просто позичать і розділять. По 200 млн. грн. кожного року, непогано, чи не так? Тобто надрукують нам з вами боргів - гроші "із повітря - і в кишеню", оригінально. 

Подібною є розділ "Програми" під назвою "Забезпечення інноваційного розвитку дорожньої галузі", із просто показовими витратами на "придбання вимірювального та лабораторного обладнання"на суму 350 млн. грн., із розбивкою по роках - 70 млн в 2014 році, 70 в 2015 році, кільки б ви думали - 70 млн в 2016 році, і -  так, 70 млн в 2017 році, та - це вже навіть не смішно, 70 млн. в 2018 році. І так на загальну суму в 2064,9 млрд грн по всім статтям 12го розділу "Програми" до 2018 року.

Фокус 6: ФОКУСНИКИ І ДАЛІ ГРАЮТЬ, НАВІТЬ КОЛИ ФОКУСИ ВЖЕ ВИКРИТО 

Після первинних фантазій на суму в 242 млрд. виділених суто із державного бюджету - Тоді актуальна версія "Програми" виглядає трошки ближчою до істини. Що не кажіть різниця між 242 та 133 млрд - таки суттєва. 

Та все одно уряд грає далі - і намагається переконати нас у намірах дотримуватись славнозвісного "збільшення фінансування" із 16 до 40 млрд на рік.

Гаразд, ОТОЖ ДАВАЙТЕ ПОРАХУЄМО, які гроші "повинні дійти до доріг":

Разом "вартість програми": 214 034 170 000 грн.

- з яких природньо прибираємо кошти "уявних інвесторів",
+ залишаємо кошти "міжнародних фінансових інституцій",
- віднімаємо 54,87 млрд. грн. коштів, які підуть на виконання вже наявних боргових зобов'язань (до "доріг" не дійдуть)
- 1,2283 млрд. грн. та 2064,9 млрд. грн. на "інновації та технології"

=і отримуємо простий розрахунок: загальна вартість програми 133 582 030 000 (кошти держ. бюджету) + 18 092 340 000 (міжнародні інституції - кредити) - 54 865 980 000 (виплати безпосередньо по борговим зобов'язанням) грн. і маємо реальну вартість "асфальту" - 93 515 190 000 грн, або в середньому щороку по 15,6 млрд. грн. на 6 років. 

Хоча найбільш реальною є сума не в 40, не в 25, і навіть не в 16 млрд. грн. на рік, а максимум 10 млрд. грн. на рік, і це якщо не копати далі і не з'ясовувати скільки ще "осяде в кишенях" після їх виділення:

- навіть вустами самого голови Укравтодору, в наступному, 2014 році лише 10 млрд грн. таки дійде до доріг
- в 2011 році на дороги пішло 12 млрд. грн, а в 2012 році - 10 млрд. грн., і все - через боргове навантаження на "дорожний фонд: у 2011 році «Укравтодор» витратив на погашення кредитів 25% усіх коштів, в 2012-ому бл. 63%, а починаючи з 2013-го року очікуваний показник буде на рівні 80%;

- цифра в 10 млрд витрат на рік абсолютно гармонізує із видатками із загального фонду державного бюджету (ми пам'ятаємо, що спеціальний фонд цілком може наповнюватись кредитами, а не бюджетом) за 2013-2018 роки: 2013 - 0 грн. , 2014 - 0 грн., 2015 - 8,797 млрд., 2016 - 9,910 млрд., 2017 - 9,976 млрд, 2018 - 10,569 млрд., тож можна вважати що саме тут, цими цифрами чорним по білому і прописано в самій "Програмі" скільки держава таки може дійсно собі дозволити витратити на дороги.

Тобто замість 200 млрд. до 2018 року маємо скільки насправді - 50 млрд? І це на майже 200 тис. автошляхів, які на 90% амортизовані? Тобто по 250 000 грн. на кілометр, при тому, що на думку Є.Прусенка справедлива ціна кілометра дороги в Україні - від 5 млн. доларів на кілометр? 

Саме так, як полюбляє казати один мій хороший знайомий - "чудес не бывает". Ніхто не збирається робити дороги. Ніхто не буде виконувати власну "Програму розвитку доріг". Просто назва гарна, непогано звучить в ефірі. Люди вміють рахувати і зрештою складають 2+2, порахувавши скільки із "виділених грошей" таки виділяються на дороги, а скільки з них - це просто бухгалтерські проводки, які із асфальтом мають мало спільного, і серед яких дуже просто загубити "в потрібному напрямку" вже не мільйони, а мільярди гривень.

То навіщо дурити людей?

Питання риторичним якимось вийшло...

До О.Вілкула 

від О.Бойкула.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.