Київські водники святкують 100-річчя

23 листопада 2012, 20:20
Власник сторінки
Журналіст
0
16
Київські водники святкують 100-річчя

Київські водники святкують 100-річчя

У Києві відсвяткували день народження, на який запросили майже 500 гостей. Ювіляром стала Київська державна академія водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Цьогоріч їй виповнилося 100 років. І відбулося це в символічний день – на свято студентської активності – в Міжнародний день студента.

Урочисті збори з нагоди 100-річного ювілею єдиного на території Центральної, Західної та Східної України ВНЗ воднотранспортного профілю пройшли в стінах Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей і юнацтва, розташованого на Подолі. Саме в цій історичній місцині знаходиться й Академія водного транспорту.

Свій родовід ВНЗ веде від Київського річкового училища, відкритого 17 листопада 1912 року на кошти Спілки судноплавців. Тоді училище стало першим на території України навчальним закладом подібного профілю.

Сьогодні Київська державна академія водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного – це 5 факультетів, 2 коледжі, 3 професійно-технічних училища, 3 навчально-консультаційних центри, Київський тренажерний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців водного транспорту, морехідна школа, водна станція, навчальні судна.

На святкування ювілею завітали представники керівництва держави, Подільського району, освітянської та транспортної галузей, роботодавці, ректори інших вищих навчальних закладів, директори Київського річкового училища різних років, випускники, починаючи ще з 50-их рр. ХХ ст. Разом вітали колектив Академії та нагороджували її ветеранів, кращих працівників і студентів. Після на всіх чекав святковий концерт майстрів мистецтв та творчих колективів м. Києва.

Урочистості стали вагомим приводом говорити про досягнення й перспективи. «За останні роки ми зробили з вами досить значний крок у наше наступне сторіччя: відкрили новий філіал, нові спеціальності, ми покращуємо матеріальну базу», – звернувся до своїх колег і студентів на початку урочистостей ректор Академії лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор Владислав Панін.

Потужний центр підготовки кадрів для водного транспорту, сучасний вищий навчальний заклад, що вийшов на якісно новий рівень підготовки фахівців; один із найпотужніших морських навчальних закладів України – такою є Академія на думку гостей, які вітали ВНЗ-ювіляр.

«Важливо, що в Академії завжди сповідували найвищі стандарти навчання. Особливо яскраво про це свідчить те, що в нашому Міністерстві більше 50% працює випускників саме Київської державної академії водного транспорту», - зазначив заступник директора Департаменту державної політики в галузі морського та річкового транспорту Міністерства інфраструктури України капітан далекого плавання Ігор Горобець, який здобував другу вищу освіту саме в КДАВТ.

Усіх присутніх зі святом привітав настоятель храму святителя Миколая Чудотворця на Подолі протоієрей отець Сергій.

До ювілею Академії в головному корпусі, що на вулиці Фрунзе, КДАВТівці встановили пам’ятник своєму наставнику Петру Конашевичу-Сагайдачному. Постать знаного полководця й організатора успішних морських походів зустрічає всіх у холі навчального закладу. Впевнений погляд людини, яка дивиться в майбутнє і не боїться випробувань, гордо піднята булава в ореолі вітрил і стягу, що майорять над морськими просторами.

Головним для молодого скульптора Олександра Парщина, за його словами, було передати в своєму творінні незрадливість козацької душі, нездоланну волю гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Поряд із скульптурою розмістилися герби видатного державного діяча та вищого навчального закладу-ювіляра.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Киев,транспорт
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.