F1H2O 2013. Перегони Формули-1 на воді у Вишгороді

30 липня 2013, 10:16
Власник сторінки
0
91
F1H2O 2013. Перегони Формули-1 на воді у Вишгороді

F1H2O 2013. Перегони Формули-1 на воді у Вишгороді

Лічені секунди до команди «Старт». Трибуни затаїли подих. Нервове напруження пілотів – на межі. За сигналом зеленого прапорця оглушливе ревіння 16 моторів по 200 кінських сил кожен розірвало тишу. Повітря наповнилося специфічним різким запахом спеціального пального, що палиться на високих обертах двигуна при швидкому старті. Ріжучи потужними гвинтами води Київського водосховища у аванпорті Вишгорода, 16 кевларових водяних болідів розпочали Гран-прі України в перегонах у класі Формула 1 (F1) на другий день змагань у суботу 27.07.2013...

Траса перегонів включала 50 кіл по 2350 м. Перегони тривали приблизно 45 хвилин. За цей час пілоти гостроносих аеродинамічні човнів, обходячи один одного на прямих ділянках кола і максимально зменшуючи радіус на поворотах 90°, змагалися за вищу нагороду у міжнародних змаганнях. У своїх інтерв’ю пілоти зізнавалися, що після заїзду почуваються змореними, як вижаті лимони. Авжеж! Окрім колосального нервового навантаження у кабінах своїх швидкісних монстрів вони переносять і величезні фізичні перенавантаження! Як правило, саме на швидкому проході поворотів, професійно огинаючи буї з найменшим радіусом, можна виграти час і обігнати суперника.

У Гран-прі 2013 перемогла китайська команда CTIC China Team. Болід-переможець пілотував француз Філіп Чаппі. У неділю 28.07.2013 відбулися змагання на кубок президента України. В цих змаганнях задачею пілотів було як найшвидше пройти 2 коли з поворотами на 180°. Довжина одного кола – приблизно 1 км. Переможцем стала команда з Італії Mad Croc Team. Її болід пілотував фін Семі Селіо.

У чемпіонаті приймали участь 8 команд із розвинутих країн світу – Катар, Італія (2 команди), США, ОАЕ, Китай, Португалія, Швеція зі змішаним складом пілотів із різних країн у кожній команді. Кожна із команд виставила на змагання по два швидкісних аеродинамічних монстра.

Перед виступами болідів класу Формула 1, так сказати «на розігріві», змагалися молоді пілоти у класі Формула 4. У цих змаганнях човни використовувалися ті ж самі, але мотори на них ставили не на 200, а на 60 к. с. Рокотіння силових агрегатів значно тихіше ніж у Формулі 1 і швидкості, певна річ, значно менші.

Змагання Формула 1 на воді, як і на суші, є дорогим видом спорту, що втілює найвищі досягнення у техніці і спорті.

Цифри говорять самі за себе:

- Вартість одного човна перевищує 1 млн. євро.
- Щорічне обслуговування одного човна обходиться у 400 тис. євро.
- Човни обладнані гвинтовими двотактними моторами потужністю від 200 до 425 кінських сил. На змаганнях у Вишгороді усі човни були з моторами 200 к. с.
Тип мотора, який використовувати на тих чи інших змаганнях, напевно, вирішується по домовленості в залежності від типу водоймищ і трас для перегонів.
- Мотори об’ємом 2 – 2,5 л, 6-циліндрові, спроможні розігнати човни вагою 390 кг, довжиною 6 м і шириною 2 м до максимальної швидкості 240 км/год! Розгін від 0 до 100 км/год – за 4 сек, до 200 км/год – за 6 сек.
Під час змагань у Вишгороді найвища швидкість, яку розвивали човни (на око) була десь у межах 130 - 150 км/год.
- Корпус човнів виконано із дорогих, легких і дуже міцних матеріалів: углеволокно, синтетичні волокна, кевлар.
- У кабіни пілота куленепробивне скло. Буває, що човен, втративши керування, може зіткнутися з бетонними пірсами вздовж берега.
- Також кабіна обладнана подушками безпеки і системою захисту шиї і голови HANS, якими користуються пілоти наземних швидкісних перегонів.
- Кабіни човнів обладнані автономними системами забезпечення киснем на протязі 30 сек. при будь-якій аварії. Це той час, за який рятувальна команда, яка завжди у бойовій готовності поруч під час перегонів (жовтий човен на фото), встигає підплисти і витягти бідолашного пілота. У рятувальників також є обладнання, щоб притопити борт ушкодженого човна і витягти з нього пілота з мінімальними його переміщеннями, якщо він взагалі не в змозі рухатись. Водночас, човен сконструйований таким чином, що при будь-яких ушкодженнях чи аваріях корпусу, кабіна з пілотом залишалася на поверхні.
- На різких поворотах пілоти переносять навантаження, близькі до тих, що переносять космонавти.
- На підготовку хорошого пілота потрібно 3 – 5 років.
Отже створити і утримувати команду F1H2O – задоволення не для бідних країн.
Україна виборола право проводити в себе чемпіонати F1H2O 5 років поспіль, тому є шанс, що може через 2-3 роки і наша команда принаймні хоча б прийме участь у змаганнях при належному рівні фінансування та підтримки.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Херсон,Вышгород,F1,Возрождение Херсона,Твоя правда,Киевское водохранилище,Формула 1 на воде,F1H2O 2013,Семи Селио
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.