БЛАГИМИ НАМІРАМИ УСТЕЛЕНА ДОРОГА В ПЕКЛО?

21 серпня 2017, 15:31
Власник сторінки
юрист
0
188

Цьогорічне фахове вступне випробування для вступу до магістратури зі спеціальності "Право" не пройшло без скандалів. Багато хто зі вступників та навіть фахівців-юристівв нарікає на неякісні тести.

Цьогорічне фахове вступне випробування для вступу до магістратури зі спеціальності "Право" не пройшло без скандалів. Багато хто зі вступників та навіть фахівців-юристів нарікає на неякісні тести, розроблені невідомою установою.
Невже в Україні не залишилося правників, академіків, докторів наук та професури? А чому до цього процесу не залучають наукові кола Вищої школи суддів, адвокатури?! 

Також багато питань навколо нормативно-правового забезпечення цього процесу.
Зокрема Програма тестування з права, затверджена наказом МОН ще у 2016 році, не пройшла реєстрацію в Міністерстві юстиції України та фактично не може вважатися нормативно-правовим актом.

Проте, більшість нарікань вступників викликають тести з іноземної мови.
Мало того, що державна політика щодо вивчення іноземних мов (завдяки все тому ж МОН) залишає бажати кращого, так ще й цьогоріч усіх кандидатів на вступ до магістратури зобовязали вступати на навчання зі складанням тестів  з іноземної мови, які є складовими Єдиного фахового випробування.
Виключення - наявність міжнародного мовного сертифікату, за наявності якого автоматично нараховують 200 балів. Правда ціна складання такого тесту немала - близько 300 доларів США (лише офіційно). (Уявіть суми якщо наступного року близько 50 тисяч кандидатів до магістратури підуть проходити тестування аби не мати справ з сумнівною систеомю МОН - УЦОЯО).

То чи не з бажанням певних посадовців просунути організації, які проводять тестування з видачею міжнародних мовних сертифікатів, повязані такі "реформи" в юридичній, а з наступного року і в інших освітніх спеціальностях?! 
Можливо такі потуги є нічим іншим як бажанням просунути афілейовані з певними особами приватні фірми?!

На цю ж думку наводить і той факт, що в минулому році Міністерстов освіти і науки України спробувало в порушення Закону ввести обовязковість отримання мовних сертифікатів вченими.

Вчені не дали порушувати свої права і звернулися до суду. Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 07 вересня 2016 року було визнано положення наказу МОН щодо примусового введення подібної практики - незаконними.
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/61165039

Позицію суду першої інстанції підтвердив і Київський апеляційний адміністративний суд у своїй ухвалі від 22 листопада того ж року.
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62947140

Це все наводить на вкрай негативні думки щодо справжніх намірів МОН у потугаг з централізації оцінювання у  своїх руках. Фактично йде цілеспрямований наступ на університетську автономію, а регулювання процесів у вищій освіті скочується до рівня часів Калініна та РадНаркому.
Чи це той шлях, який Україна обрала йдучи в Європу? - Певен що ні.

Активним поборником подібної системи виступає дехто Сергій Мудрук, відомий в Україні як співзасновник та керівник приватного центру тестування, що спеціалізується на тестуванні бухгалтерів, фінансистів, менеджерів, який здійснює свою діяльність у країнах СНД, у тому числі в Російській Федерації.
 Тож чи не черговий "шатун" реалізують приватні "експерти" за сприяння Міністерства освіти і науки України, паралельно винайшовши чергову корупційну схему власного збагачення на долях студентів, без внеску яких не було б існуючої сьогодні України, яка йде у Європу?! 

Прошу вважати даний матеріал офіційним зверненням до Генеральної прокуратури, Національного антикорупційного бюро України та Служби безпеки України, з відповідною інформацією щодо можливих фактів корупційних дій збоку посадових осіб МОН України, Українського центру оцінювання якості освіти, приватних структур під час вступної кампанії до магістратури у цьому році.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Генпрокуратура,СБУ,право,вступна кампанія,ЗНО,Міністерство освіти,корупція в Україні,НАБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.