Чому п'ють підлітки?

07 квітня 2014, 18:36
Власник сторінки
Врач-нарколог.
0
245
Чому п ють підлітки?

Сьогодні не варто дивитись проморекламу аби просто випити будь-якого алкогольного напою. Достатньо вийти в любий міський парк, сквер або ж алею та побачити як молодь, не ховаючись ні від кого, розпива

Сьогодні не варто дивитись проморекламу аби просто випити будь-якого алкогольного напою. Достатньо вийти в любий міський парк, сквер або ж алею та побачити як молодь, не ховаючись ні від кого, розпиває алкогольну продукцію.

«Я завжди пю слабокоалкоголку з друзями, коли ми йдемо в кіно або просто тусуємось. А що тут такого?»- гордовито розповідає 15-річний Тимур, з яким ми знайшли спільну мову неподалік торгового центру. «Без пляшки коктейлю або пива робити тут нема чого», - додає його 14-річна подруга Софія. До розмови приєднався Микола (15 років): «Пємо, що б підняти настрій, розслабитись… Нічого страшного в цьому немає, ми ж не алкоголіки якісь…». Купити алкоголь в магазині, а тим більше в кіоску за рогом вулиці, не важко, хоча закони забороняють продавати алкогольні напої неповнолітнім, тим більше поруч із школою. В реальності все виглядає інакше: за шкільну перерву діти легко встигають збігати за пивом або за чимось міцнішим.

Навіщо вони це роблять?

Більше 60% українських підлітків у віці 14-16 років регулярно вживають алкогольні напої, але як свідчать дані багато знайомі з вином та пивом починаючи з десятирічного віку (Дослідження компанії GfK, листопад, 2013 р.). Дітям в цьому віці постійно здається, що дорослі не достатньо їх люблять, мало звертають на них уваги, виникають відчуття внутрішньої пустоти та самотності, які вони заповнюють завдяки алкоголю. Підлітків радує легкість та свобода, яка виникає при спянінні. Адже алкоголь – сильна розслаблююча речовина. Він допомагає зняти напругу, уникнути соромязливості, комплексів, барєрів у спілкуванні.

Алкоголь та цигарки – доступні і тому виступають як особливо прийнятний атрибут дорослого життя. Підліткам здається, що алкоголь їх робить старшими. Долучаючись таким способом до дорослого життя, вони заставляють батьків визнати, що вони перестали бути дітьми. Але ж насправді далеко не всім підліткам подобається смак алкоголю, у багатьох він викликає відразу. Не допомагають і розмови про наслідки вживання: в 14 років здоровя здається безмежним. Підлітки просто нам не довіряють, не приймають наші аргументи всерйоз, так що любі слова дорослих зустрічають опір: « Чому вам можна, а мені неможна?».

Інший важливий фактор – «колективізм». Підлітку потрібне середовище рівних, де його сприймають як особистість. Останні шкільні роки – єдиний період в нашому житті, коли відчуття приналежності до групи, загальні стандарти поведінки, думка однолітків не просто важливі, але й слугують умовою розвитку особистості. Саме тому, лише раз спробувавши алкоголь, підлітки маю страх як вони будуть виглядати в очах друзів і вже не можуть зупинитись. Вони п’ють дуже багато і все підряд, змішують різні за міцністю напої, внаслідок чого стан сп’яніння в багато раз зростає. Присутність однолітків так сильно впливає на емоції, що діти роблять вчинки не замислюючись, а бажання отримати визнання на стільки велике, що заважає адекватно сприймати небезпеку.

Як реагувати?

До цих пір немає універсального рецепту для батьків, як навчити дітей правильно ставитись до алкоголю. Одні батьки дають спробувати алкоголь на смак своїм дітям, інші забороняють, ще хтось розпиває прохолодний слабоалкогольний напій із своїм старшим сином на очах молодшого.

Кожен десятий дорослий взагалі не знає, вживала коли-небудь алкоголь його дитина. Лише 17% думали про те, що вони будуть робити, якщо у їх дитини виникнуть проблеми з алкоголем, однак 80% батьків будуть діяти, якщо виникнуть такі проблеми. Деякі з нас завчасно визначають межі, пояснюють, як уникнути неприємностей, використовуючи завчасно підготовлені фрази.

Але якщо ваша дитина все ж таки явно випила лишнього і в такому вигляді перший раз потрапила вам на очі, не лякайтесь. Ваша дитина вирішила показати свій стан – значить вона вам довіряє і розраховує  на ваше розуміння та допомогу. Багато з нас піддаються емоціям і починають або ж кричати на дитину або ж жаліти. Намагайтеся сприйняти дитину по-дорослому: запропонуйте прийняти душ, відкрийте вікно, покладіть спати. Якщо ваша дитина випила лишнього з друзями 14 років, це ще не значить, що вона почала пити. Просто у неї настав вік для вивчення нових ролей і нових відносин.

Мозок підлітка повинен дозріти

Структури, які відповідають за контроль поведінки і прийняття рішень в 13-16 років ще не сформовані. До 24 років зони мозку, що блокують імпульсивні та ризикові вчинки та дозволяють приймати відповідальні рішення, ще не сформовані до кінця. В той же час, відділи мозку, що штовхають на пошук пригод, в період статевого дозрівання, включені на повну силу. Тому діти не винні у своїй неадекватній поведінці, їх потяг до невиправданого ризику має біологічні причини. Існує часовий розрив між підлітковим віком, коли обставини змушують ризикувати і моментом включення механізму, що дозволяє подумати, перед прийняттям рішення. Підлітків можна порівняти з автомобілем, мотор якого працює на повну силу, а за кермом замість досвідченого водія – зелений початківець.

Батькам корисно зрозуміти, що поведінка їх дитини – це не просто суміш дурості та впертості, а вікова особливість, з якою приходиться рахуватись. Якщо підліток прийшов додому в стані алкогольного спяніння, з ним необхідно поговорити, до того ж батькам це краще зробити разом, попередньо спланувавши план своїх дій. Розмову варто починати не в той же день, але одразу після того, як дитина протверезіє. Змістовно говорити з дитиною, яка прийшла додому на підпитку безглуздо: навіть самі доброзичливі та розумні слова, навряд чи вона почує. Але відкладати надовго цю розмову не варто. Коли ми тягнемо час, не наважуючись почату розмову, про те, що сталось або не знаючи, як себе вести після цього, є ризик, що наша реакція прорветься зовсім з іншої причини – із-за якоїсь дрібниці.

Особливо важко вибрати лінію поведінки, якщо в сімї хтось надмірно вживає алкоголь. В цій ситуації непросто знайти аргументи, які будуть почуті, до того ж батьки, які полюбляють  випити, зачасту відчувають, що не мають права обмежувати дитину. Але все ж є декілька правил. Не дозволяйте, аби дитина (підліток) пила разом з дорослими. Уникайте повчальних фраз  типу: «Не бери приклад з батька!», - вони ускладнюють спілкування. Поясніть, як розпізнати неякісний алкоголь, або ж як впливають на організм різні напої.

Іноді може здатись, що найкоректніше рішення – сувора заборона. «Цей прийом ніколи не спрацьовує і, скоріш за все, підштовхує підлітка до нових експериментів, які він буде приховувати набагато ретельніше. А ось розібратися в тому, як і чому так трапилось, що дитина напилась, чи збирається вона повторити цей досвід потрібно обовязково. Однак, якщо в сімї гарні відносини, заборона може подіяти: страх загубити довіру і любов батьків, можливо змусить його замислитись над своєю поведінкою. Якщо ж підлітку нічого втрачати, через те, що його батьки не були йому близькими, заборона лише зміцнить завісу взаємного непорозуміння.

Парадоксально, але, можливо, саме в цей момент варто задуматись про те, що наші відносини з дітьми потребують внесення коректив по тій причині, що він виріс. Але щоб не відбувалось в житті вашої дитини, важливо зберігати основу ваших відносин – взаємоповагу, довіру і хоча б мінімальний контакт. Лише в цьому випадку підліток буде вас чути навіть в період самих безрозсудних вчинків та відчайдушної бравади.

Stay tuned!

Будьте уважні!

З Вами був Дмитро Слободянюк, лікар-нарколог, виконавчий директор ГО “Асоціація “A.R.M.A.D.A” :)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: алкоголь,підлітки,батьки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.