Проставлення апостилю.

28 березня 2014, 09:55
Власник сторінки
юрист
0
42
Проставлення апостилю.

Усі офіційні документи на території України видаються українською мовою і для їх дійсності закордоном потрібно пройти спеціальну процедуру – проставлення апостилю.


На сьогодні кордони майже всіх держав світу відкриті для відвідувачів з інших країн. Немає «залізної» завіси і при бажанні кожен українець може подорожувати без обмежень, поїхати здобувати освіту, офіційно працювати закордоном, стати власником нерухомості, переїхати на постійне місце проживання тощо. У будь-якому разі, для перетину кордону потрібно оформити всі необхідні документи. Усі офіційні документи на території України видаються українською мовою і для їх дійсності закордоном потрібно пройти спеціальну процедуру – проставлення апостилю. 

Апостиль (з фр. apostille) – це спеціальний штамп апостиляції, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток (Великий тлумачний словник сучасної української мови). Дана процедура дає можливість використовувати офіційні документи, видані в Україні, використовувати на території держав-учасниць Гаазької конвенції. 

Відповідно до норм Конвенції 98 її учасниць відмовилися від вимоги повної консульської легалізації офіційних документів у відносинах з Україною. Зараз діє спрощена процедура апостилювання. 

Відповідно до Спільного наказу Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки, Міністерства юстиції «Про затвердження Правил проставлення апостилю на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав» від 05.12.2003 року, 

Апостиль проставляється: 

на документах, які виходять від органів судової влади України; 

на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції; 

на адміністративних документах; 

на документах про освіту та вчені звання; 

на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами; 

на офіційних свідоцтвах, виконаних на документах, підписаних особами у їх приватній якості, таких як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційних і нотаріальних засвідченнях підписів. 

Апостиль не проставляється на: 

документах, виданих закордонними дипломатичними установами України; 

адміністративних документах, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій; 

оригіналах, копіях та фотокопіях паспортних документів, військових квитків, трудових книжок, дозволів на носіння зброї, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів (технічних паспортів), посвідчень особи, нормативно-правових актів, роз’яснень та правових висновків щодо їх застосування, документів, що мають характер листування. 

Наша компанія в короткі терміни допоможе пройти процедуру апостилювання. Ми працюємо з професійною командою перекладачів та нотаріусів, які якісно та швидко виконують завдання різного рівня складності! 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.