Про п'ятдесят ЗМі і один відділ маркетингу

29 березня 2012, 09:21
Власник сторінки
виконавчий директор Інституту Масової Інформації, представник в Україні міжнародної організації "Репортери без кордонів", учасн
0
1384

Схоже, що до виборів в Україні створюється новий "прихований" медіа-холдинг. І контролюватись він буде, очевидно, медіа-групою Ахметова, яка й виступає ініціатором цього процесу.

Схоже, що до виборів в Україні створюється новий глобальний і водночас неявний медіа-холдинг. І контролюватись він буде, очевидно, медіа-групою Ахметова, яка й виступає ініціатором цього процесу.


28 березня група компаній 1+1 (медіа-холдинг Коломойського) отримала дозвіл Антимонопольного комітету на створення спільного сейл-хаузу з Медіа Групою Україна (Ахметов). Маркетингове бюро, або "сейл-хаус", під назвою Студія Медіа Альянс, матиме ексклюзивні права на продаж рекламного часу на телеканалах обох холдингів. Простіше кажучи, весь піар, реклама і джинса тепер будуть проходити лише з ухвалення окремої структури, яка належить до активів холдингу Ахметова

Самі ж ЗМІ в результаті такого об'єднання потрапляють у ще більш залежне положення, тому що, по-перше, своїх прибутків з реклами вони не зможуть ні проконтролювати, ні отримати напряму. Прибутки підуть у зовнішню централізовану структуру, яка буде їх розподіляти. 

Це означає для ЗМІ ще більшу залежність від дотацій, кредитів, подачок власників, і джинси, яку вкажуть розмістити. А, по-друге, вони не зможуть проконтролювати ЯКУ рекламу (джинсу, піар) буде в них розміщено. Рішення буде приймати зовнішня структура.  

Швидше за все, локальні відділи маркетингу буде розпущено – в них просто відпала потреба. Крім того, в результаті такого об'єднання, програють рекламодавці, для яких звужується перспектива росту ринку реклами. Для мене, перший і найбільш очевидний результат цього об’єднання – зменшення незалежності окремих ЗМІ, падіння їх прибутків, і скорочення штату. А економічна незалежність дуже тісно повязана зі свободою слова. 

Тому й спадає на думку, що метою цього кроку є ніщо інше, як створення зручного централізованого інструменту для  поширення, наприклад, передвиборчої пропаганди.  Цікаво, що у систему продажів реклами на телеканалах під егідою "Медіа-Група Україна" залучено також 5 канал, НТВ-Плюс, ТОНІС, і Перший Національний.  Я не рекламщик, не маркетолог, не директор медіа-холдингу, і не керівник телеканалу. Але я не бачу іншого смислу заводити рекламу, яка дає ЗМІ хоч якусь умовну незалежність, а ринку - розвиток, під одну "кришу", окрім як з метою проконтролювати ці самі канали. Час покаже.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.