Захистити захисницю

24 вересня 2012, 16:03
Власник сторінки
0
2878

Завтра я піду на акцію протесту під АП. Вона спрямована проти погроз журналістці Ірині Федорів, що багато років захищала Біличанський ліс від незаконної вирубки. Тепер вона сама потребує захисту.

 Чому саме Президент?

 

Останні 5 років понад 4 тисячі гектарів київського лісу в СМТ Коцюбинському незаконно розпайовуються, вирубаються та роздаються у приватні руки. Попри висновки екологів, що цей ліс є рекреаційною зоною, попри приписи прокуратури та купу судових рішень, місцева рада активно перевищує свої повноваження та приймає рішення, що планомірно ведуть до винищення зелених насаджень.

 Земельні паї переписуються на підставних осіб, а ті, хто це роблять, отримують багатомільйонні прибутки.

 


В 2010 році журналістка Ірина Федорів, яка працює на СТБ і живе в Коцюбинському, передала Президенту близько тисячі підписів коцюбинчан та киян на підтримку звернення щодо створення на території Біличанського лісу Національного парку. Якщо би Президент підписав відповідний Указ, колосальна корупційна схема одразу б зникла. Віктор Янукович ще тоді обіцяв це зробити. Але цього не сталося.

 

Через невиконану обіцянку суто господарчий конфлікт опинився у політичній площині: минулого тижня журналістці Ірині Федорів, яка очолила боротьбу за ліс, погрожували розправою. Невідомий сказав їй телефоном, щоб вона не займалась «цією темою», бо вона «стоїть на шляху» дуже серйозних осіб. Зараз вона переховується від переслідування: телеканал СТБ виділив їй охорону, бо керівництво дійшло висновку, що загрози безпеці цілком реальні.

 Завтра об 11 годині ранку люди принесуть Президенту 8 тисяч підписів громадян під зверненням щодо створення Національного природного парку на території Біличанського лісу. Ось вони:

Я буду там як громадянин, як журналіст і як член Громадської Гуманітарної ради при Президенті України.

 Півтора роки тому я також зверталась до Президента з проханням захистити Біличанський ліс. Це було після засідання Громадської Гуманітарної Ради, що присвячувалось незаконним винищенням зелених зон в столиці та її околицях. Завтра я принесу ще одне звернення. Тепер проситиму не лише про захист лісу, а й про захист його захисниці.

 Я не розумію, чому цього досі не сталося. В силах Президента одним розчерком пера припинити корупційний дерибан, підписавши Указ про Національний парк. Те, що влада не знає про існування конфлікту – виключено. Сьогодні я дістала моніторинг ЗМІ по цій темі: перелік телевізійних сюжетів, фоторепортажів в газетах та інтернет-виданнях. Ось лише частина з них:

 

  

І так – 4 роки. Нам що, в коміксах виходити?  

Один з останніх матеріалів був присвячений відкриттю пляжу на лісовому ставку в СМТ Коцюбинському. Місцева влада розчистила річку-смердючку, насипала пісок, поруч поставила сцену, почепила на неї повітряні кульки, і запросила всіх. На чолі «благодійників», що побудували пляж, стояв депутат від ПР Петро Мельник. Він же – кандидат в депутати по 95 виборчому округу. Він стверджував, що його поява на відкритті пляжу – зовсім не передвиборчий піар.

 Дійсно, якщо подивитись на контекст, такий піар – гірший за некролог. Пляж не має паспорту - документу, в якому гарантується дотримання норм безпеки, наприклад, дна. На пляжі нема рятувальних споруд. А в самій воді зашкалює показник забруднення кишковою паличкою, рівень якої, згідно експертизи санстанції, проведеної на замовлення та під контролем МОЗ та прокуратури, майже В П»ЯТЬ РАЗІВ перевищує максимально допустиму норму. Але попри це, місцеві чиновники закликали людей купатися без остраху і не вірити «побрехенькам». Вчиняючи свідомий злочин проти своїх же громадян.

 Чому так? Не лише для того, щоб зайвий раз продемонструвати непересічний клопіт про виборця. Тема значно ширша. Вони хотіли продемонструвати, що ставок із сумнівним пляжем і все, що навколо нього, територіально належить їхній юрисдикції. А значить – вони можуть там безперешкодно хазяйнувати і надалі приймати протиправні рішення щодо дерибану лісу. Хоча є рішення суду, які скасували ВСІ рішення сільради щодо роздачі лісу в приватні руки, бо це – територія Києва. Київрада погодилась створити на цій території Національний парк. Справа за президентом – підписати Указ..

 А поки люди чекають, депутати Коцюбинської сільради та особи, які за ними стоять, вперто чинять спротив у суді, а помічений на «пляжі» депутат Петро Мельник активно пропагує серед мешканців Коцюбинського ідею «регіональний патріотизм - проти зазіхання столиці».

 Насправді, хто на що зазіхає – абсолютно очевидно. Тому завтра я буду під АП разом з активістами, що захищають Біличанський ліс. Саме біля президентського офісу. Тільки там можуть стояти громадяни країни, в якій господарчі конфлікти породжують суспільні потрясіння, а розв»язання і перших і других залежить від політичної волі.  

Ольга Червакова, журналіст телеканалу СТБ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Біличанський ліс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.