Ви учасник ДТП разом з автомобілем на іноземній реєстрації. Що говорить закон?

24 вересня 2017, 18:15
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
52

ДТП за участю авто з іноземною реєстрацією

Відповідно до ст. 70 Митного кодексу України автомобілі з іноземною реєстрацією в Україні можуть знаходитись у 2 митних режимах: транзит та тимчасове ввезення.

Відповідно до ч. 1 розділу III. “Розгляд справ про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху” “Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі”, що затверджена наказом МВС України від 07.11.2015 № 1395 (далі – Інструкція) справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення, за місцем проживання особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, за місцем реєстрації транспортного засобу та на місці вчинення адміністративного правопорушення.

Національна поліція України не має у своєму розпорядженні реєстру автомобілей з іноземною реєстрацією тому, в разі якщо таке авто покинуло місце вчинення ДТП, відшукати авто та його власника буде вкрай складно.

Ч. 1. розділу X. “Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства” Інструкції встановлює, що іноземці і особи без громадянства, які перебувають на території України, підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах. Питання про відповідальність за адміністративні правопорушення, вчинені на території України іноземцями, які згідно з чинним законодавством та міжнародними договорами України користуються імунітетом від адміністративної юрисдикції України, вирішуються дипломатичним шляхом (стаття 16 КУпАП).

Для керування автомобілем з іноземною реєстрацією по документам достатньо лише водійських прав та документів на транспортний засіб.

Дуже часто зустрічається ситуація, коли у власників авто з іноземною реєстрацією відсутній поліс обов’язкової цивільної відповідальності. В такому випадку потрібно звертатись до МТСБУ для відшкодування завданих збитків або шкоди.

Процес оформлення ДТП є ідентичним процесу, коли учасниками є виключно громадяни України та автомобілі з реєстрацією в Україні.

Відповідно до ст. 6 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” №1961-IV від 01.07.2004 р. (зі змінами) страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю та/або майну потерпілого.

А ст. 33 даного Закону встановлюється, що дії осіб у разі настання дорожньо-транспортної пригоди, яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати), основні з яких перелічені нижче:
33.1.1. дотримуватися передбачених правилами дорожнього руху обов’язків водія, причетного до дорожньо-транспортної пригоди;
33.1.2. вжити заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;
33.1.3. поінформувати інших осіб, причетних до цієї пригоди, про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;
33.1.4. невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, – МТСБУ), повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

33.3. Водії та власники транспортних засобів, причетних до дорожньо-транспортної пригоди, власники пошкодженого майна зобов’язані зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком(у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, – МТСБУ) представник (працівник, аварійний комісар або експерт), а також забезпечити йому можливість провести огляд пошкодженого майна (транспортних засобів).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.