Парки Ірпеня: від сірого міста до яскравого прикладу за півтора роки

19 серпня 2016, 17:51
Власник сторінки
голова політичної партії «Нові обличчя»
1
778
Парки Ірпеня: від сірого міста до яскравого прикладу за півтора роки

Ще півтора роки тому, коли ми тільки починали втілювати нові ідеї розвитку Ірпеня, багато хто закидав про недоцільність будівництва парків, говорили «не на часі».

А сьогодні уявити Ірпінь без парків уже неможливо. Це – не лише наша візитівка, а й досвід, який ми із задоволенням передаємо іншим містам. Навіть обласним центрам.

Цього тижня Ірпінь відвідала делегація з Черкас. А почалася історія з візиту черкаського міського голови Анатолія Бондаренка на урочисте відкриття нашого парку «Центральний». Вражений красою Ірпеня, він доручив представникам комунального підприємства «Дирекція парків» Черкаської міської ради приїхати до нас за цікавими ідеями.

Для Ірпеня така увага є приємною і почесною. Адже у Черкасах два десятки парків і скверів загальною площею близько 170 га. Там є де «розгулятися» фантазії і куди залучити новітні ідеї садово-паркового дизайну. Місто й саме має багатий досвід паркового господарювання. Але більшість черкаських парків створені давно і дещо не відповідають сучасним потребам містян.

Наші парки ми робили для відпочинку мешканців і гостей міста. Тому усі деталі у проектуванні кожної зеленої зони продумували з урахуванням цього. Наприклад, зони для барбекю у парках «Дубки» та «Центральний». Черкащани ж зізналися, що у них такого немає. Особливо їм сподобалася ідея з мангалами-оленями, і після приїзду додому вони мають твердий намір облаштовувати такі зони у себе.

Інколи після відкриття нового парку в Ірпені доводилося чути про недоцільність засівання газонної трави. Хай би, мовляв, дика трава сама росла. Проте акуратні газони і доглянуті клумби – це те, на що гості з Черкас звернули особливу увагу. Самі черкащани уже давно просять замість напівдикого озеленення парків облаштувати у місті соковиті зелені галявини.

Ще одна ідея, яка поїхала у Черкаси і чим може гордитися Ірпінь, – Муніципальна варта та еко-патруль у парках. Черкащани кажуть, що мають у місті досить високий рівень хуліганства та вандалізму. Свого часу і ми мали таку проблему. Але запровадження регулярного патрулювання допомогло нам  не лише суттєво зменшити кількість дрібних злочинів, а й позбутися багатьох інших неприємних речей у зонах відпочинку: розпивання спиртних напоїв, куріння, розкидування сміття тощо. Позитивні результати, які демонструє робота нашої Муніципальної варти, дають підстави говорити про те, що і в інших містах, а, зрештою, і по всій Україні може бути такий же порядок, як і в Ірпені.

Кожного разу, слухаючи позитивні оцінки побаченого від гостей, із вдячністю згадую працівників КП «Ірпіньзеленбуд», УЖКГ «Ірпінь», Муніципальної варти. Дякую за їхню щоденну важку роботу. Дуже приємно, що клопітка праця сотень людей, вкладена у розвиток Ірпеня, не залишається непоміченою, що Ірпінь із сірого непримітного містечка перетворився на достойний приклад для наслідування навіть для обласних центрів.

Разом із реконструйованими дорогами і площами, побудованими дитячими клубами і садочками, відкритими стадіонами і амбулаторіями, чудовими парками і скверами Ірпінь завжди відкритий для гостей. І ми готові всім охочим передавати досвід успішного господарювання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: парк,парки,Ірпінь,приірпіння
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.