Відкритий лист до студентів та викладачів

05 червня 2015, 19:18
Власник сторінки
Митрополит
0
1434
Відкритий лист до студентів та викладачів
Фасад центрального корпусу КПНУ імені Івана Огієнка

З приводу корупції існує чимало думок. Ця мало чим відрізняється. Проте, автор не стримався від роздумів на цю тему.

Мною 1 червня був складений та анонімно відправлений відкритий лист до ректора КПНУ імені Івана Огієнка Сергія Копилова про те, що моя колега – викладач кафедри української мови факультету української філології та журналістики, Анжеліка Попович в жалюгідній формі вимагала зі студентів гроші за складання заліку. Напривелике щастя лист дійшов до свого адресата і пан ректор дослухався до прохання провести службове розслідування. Однак, воно було проведене в досить цікавій формі. Виконавці ректорського доручення не додумалися ні до чого кращого як піти до студентів та роздати їм листочки, щоб ті написали хто з них вимагає гроші. Ясна річ, що староста, який до речі сам був вимушеним співучасником корупційної схеми викладача одразу перед опитуванням попросив одногрупників нічого не писати. Тож в таких умовах, здебільшого звиклі до «роздачі грошей» студенти дослухалися свого товариша, і прикрили викладачку, яка не просто брала гроші за всім відому студентську лінь, а свідомо «зрізала» більшість студентів, в тому числі тих, що протягом семестру старанно готувалися до занять і мали хороший рівень знань та підготовки. Мене на написання відкритого листа наштовхнув не сам факт «прикриваннями» студентами злісної корупціонерки, а тривалі роздуми чому вони так зробили і до чого це призведе?

Звісно, більшість скаже, що корупція це наша повсякденність. Проте, люди-добрі, а для чого були Майдан 2004 та 2013-14 років? Хіба мало того, що наша армія зараз під «Градами» та «Смерчами»? А замість того, щоб змінювати країну і самих себе, поки вони там, щоб вони прийшли в оновлену – перезавантажену країну, частина суспільства, а в конкретному випадку окремо взята викладачка продовжує займатися тим, проти чого люди боролися. Хіба мало Небесної сотні, а тепер тисячі смертей українських воїнів?

Запитання до студентів: вам роздали ті погані бумажки, чому ви покриваєте злочинців? Хіба не зрозуміло, що з таким ставленням до цих речей ми ніколи не побудуємо громадянського суспільства. Що цим ми віддаляємо себе від Європи і стаємо ближче до Сходу, де той хто при владі краде, а оточуючі люди вважають його щасливчиком, тим до кого привітний сам Бог. Мені цікаво, чи після того опитування їм хоч на секунду стало соромно. А багато з них потім стане вчителями. Що зможе навчити такий вчитель!? Адже вчителі викладають не тільки свій предмет. Вони продовжують розпочате батьками виховання дитини. Мають спрямовувати їх на життєву дорогу, формувати світогляд, громадянські та загальнолюдські цінності тощо.

Зі свого боку скажу, що дана історія ще не вичерпана. Корупція у вищій школі має бути подолана. Якість цієї освіти не в останню чергу залежить від викорінення хабарництва. А шлях до зазначеного полягає якраз у звільнені таких принципово-корумпованих науково-педагогічних кадрів, після чого решта, а їх більшість, скаже: «Ні, хабарництву!». Нажаль, якщо це станеться, то ми піднімемось лише на одну сходинку – в сфері вищої освіти, а я, як педагог, науковець та громадський діяч намагатимусь допомогти українському суспільству піднятись на неї. Далі справа за іншими: економісти нехай розвивають економіку, військові – армію, юристи – законодавство, і так далі. Щиро вірю, що саме так колись станеться. Слава Україні! Героям Слава!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: корупція,хабарництво,ВНЗ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.